Bekijk het origineel

Dag in dag uit

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Dag in dag uit

Beslommeringen van Jolanda, een moeder van vier kinderen

3 minuten leestijd

,,...En denk eraan, Stefan, dat je de eerste dag niet gaat rennen in de klas, want daar letten de leraren op en dan zetten ze je meteen vooraan. Je moet rustig, maar beslist naar de achterste banken lopen.",, O ja", gaat Anne-Ruth (18) verder, „en neem nog een goede raad van me aan: Zorg dat je je gedeisd houdt de eerstkomende drie maanden, anders kan je het wel vergeten voor de rest van het jaar." „Wat vergeten", zegt Stefan (12), die maar met een half oor geluisterd heeft naar de zoveelste "wijze" raad van zijn door de wol geverfde zus. Het is bovendien de zus die zelf meer dan de helft van de leraren tegen zich in het harnas heeft weten te jagen tijdens haar eigen middelbare schooltijd en hij weet niet of hij daar nu een voorbeeld aan moet nemen of niet. Trouwens, zijn hoofd staat nog niet naar school. Eigenlijk staat zijn hoofd nooit naar school.


Zeven weken geleden hebben Stefan en ik zijn nieuwe schoolboeken al opgehaald, maar in plaats van ze te kaften, of op z 'n minst een keer in te kijken, gooide hij ze bij thuiskomst meteen achter in zijn kast. En het woord "school" mochten we de hele vakantie niet meer noemen. Maar nu is er geen ontkomen meer aan. Op een van de laatste vakantiedagen heeft Esther (17) haar brugpieperbroer mee naar de stad gesleurd om alle schoolbenodigdheden te kopen.


En daarna heeft Rebekka (21) hem geholpen met het kaften van al zijn boeken. Het werd zowaar een gezellige middag. Al kaftend en keuvelend gaf ook Rebekka haar broer een flinke dosis goede raad mee. Maar haar adviezen waren van geruststellende en bemoedigende aard, zodat er na afloop zoiaaar een spoor van interesse op Stefans gezicht verschenen was.


Vandaag gaat het feest dus werkelijk beginnen.


Om half elf stapt Stefan op de fiets om zijn rooster op te halen en drie uur later is hij weer thuis. Opgelucht, omdat alles tot nu toe meegevallen is, vertelt hij over de rondleiding die ze door de hele school gekregen hebben, over de klasseleraar die een hele toffe kerel is, over de pauzes die ze buiten op het grasveld doorgebracht hebben, over de nieuwe klasgenoten die wel aardig lijken. En les? Nee, les hebben ze nog niet gehad. Dat komt morgen pas.


„Kom op. Bas", commandeert hij dan zijn inmiddels ook -gearriveerde vriend, „we gaan met Lego spelen.


Samen keren ze de bak met Lego om en slaan ze verwoed aan het bouwen. In opperste concentratie verschijnt het ene kunstwerk na het andere. .


Allebei weten ze dat dit onbekommerde spelen morgen afgelopen is. Morgen beginnen de echte lessen en krijgen ze hun eerste huiswerk. Maar morgen is nu nog héél ver weg.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 18 september 1996

Terdege | 88 Pagina's

Dag in dag uit

Bekijk de hele uitgave van woensdag 18 september 1996

Terdege | 88 Pagina's

PDF Bekijken