+ Meer informatie

In oktober is het assortiment bollen en knollen het grootst

6 minuten leestijd

Oktober is de bollen en knollenmaand. Als u er vroeg bij bent, is het assortiment nog het grootst, hoewel het aantrekkelijk is om te wachten. Sommige tuincentra verkopen aan het eind van het seizoen (eind december) de laatste zakjes nog wel eens voor de halve prijs. Kiezen is er dan niet meer bij, u moet nemen wat er over is.
Probeert u ook eens wat bollen in potten. Omdat de meeste sierpotten en bakken de kans lopen in de winter stuk te vriezen, kunt u beter kiezen voor de volgende oplossing. Neem wat grote, kunststoffen potten die passen in de buitenpotten. Soms zijn zulke potten gebruikt (of nieuw) te koop in het tuincentrum. Vaak zijn ze niet goedkoop maar ze gaan jaren mee, zodat u die investering er wel weer "uithaalt."
Op de bodem legt u wat potscherven voor de afwatering. De pot wordt gevuld en de bollen en knollen worden geplant. Graaf de gevulde potten in in uw lusthof De plek wordt aangegeven met wat stokjes (resten snoeihout?). U voorkomt daardoor dat u de potten regelmatig tegenkomt tijdens het planten van de tuinbollen en knollen, snoeiklusjes en gewoon opruimwerk.
In het voorjaar (eind februari, tenzij het dan nog hard vriest) worden de potten uit de grond gehaald en in de buitenpot gezet. De ruimte wordt opgevuld met zand. Na de bloei wordt de binnenpot weer verwijderd. Ze blijven in de potten staan. Geef regelmatig wat water en mest, zodat ze door kunnen groeien zolang als dat nodig is. De bollen en knollen krijgen daardoor de tijd om krachten op te doen voor volgend jaar: in de bladeren wordt voedsel gemaakt dat opgeslagen wordt in de ondergrondse delen. Snij of knip dus nooit het groene blad af maar verwijder alleen de uitgebloeide bloem.
De sierpot kan gevuld worden met eenjarigen (of zomer-bollen/knollen). Wanneer het bollen- en knollenblad "uitgewerkt" is, wordt het geel. Haal de resten, met de bollen en knollen, uit de pot en laat ze een paar dagen drogen op een droge, koele plaats. Stengels en bladeren worden verwijderd, de bollen en knollen worden op een koele, droge plek bewaard tot de volgende herfst. Nooit bewaren in kunststof maar in zakkenmet-gaatjes, oude nylons of iets dergelijks.

Hakselaar

In september heeft u het een en ander kunnen lezen over de toepassing van houtsnippers. Als u een grote tuin of veel snoeihout bezit, heeft u wellicht wat aan de volgende tips.
Een hakselaar is te huur (en te koop). Huren is ideaal omdat de verhuurde machines over het algemeen veel zwaarder zijn dan de kleine (koop)hobby-machientjes.
Spreek het huren van de machine ruim van te voren af, omdat in het snoeiseizoen meer mensen op hetzelfde idee komen. Laat u goed instrueren, zorg dat kinderen altijd uit de buurt blijven en draag stevige handschoenen en een beschermbril. Wanneer de hakselaar blijft steken (te dikke tak?), zet dan eerst de machine af en haal van een elektrische machine voor de zekerheid de stekker uit het contact, voor u wat in het inwendige van het apparaat gaat doen. Een hakselaar is, als u zich niet aan de regels houdt, een gevaarlijke machine.

Blad

In oktober begint het blad weer te vallen. Haal het weg van het gazon en span eventueel een tuinnet (tijdelijk) over de vijver Een net over de vijver zorgt ervoor dat het blad óp en niet in de vijver terechtkomt.
Bladerpakketten op het gazon kunnen het gras verstikken. Let u er eens op hoe actief wormen zijn tijdens vochtige, niet te koude herfstdagen. Overal op het gazon staan afgevallen bladeren omhoog: een worm heeft ze een stukje de grond ingetrokken! Wormen leven van organisch afval zoals blad. De resten die hun lichaam verlaten, vormen een waardevolle mest.
Die mest, afkomstig van wormenkwekerijen, wordt soms speciaal verkocht voor kamerplanten. Blad is een mooie bodembedekker, vooral tussen bomen en struiken. Droog blad waait gemakkelijk weg. U kunt het "vastleggen" met behulp van een beetje grond, compost of zand. Wat geldt voor houten schorssnippers wat betreft de bodemstructuur en -temperatuur gaat ook op voor blad. Zulke voor de tuin zo waardevolle spulletjes gaan natuurlijk niet de afvalemmer in! Wanneer u blad aan het ruimen bent, moet u ook eens letten op al die verschillende kleuren en vormen.

Wanneer u het blad wilt vercomposteren, dan moet u het mengen met ander "afval". Dikke pakken blad verteren moeilijk omdat er bijna geen zuurstof in kan doordringen. Het blad gaat schimmelen en rotten. Goede en rijpe compost ruikt naar bosgrond, het is rul en donker van kleur.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.