+ Meer informatie

Beroepskeuzeadviseur: „Leuke mengvorm tussen het supersociale en het zakelijke"

4 minuten leestijd

„Dit werk is een leuke mengvorm tussen het supersociale en het zakelijke." Dat vindt Siebe Hendriksen als hij het leuke van zijn werk als beroepskeuzeadviseur moet beschrijven. „Adviseren bij beroepskeuze houdt in dat je mensen begeleidt bij de keuze voor een opleiding of beroep", vertelt Siebe. „Dat kan door voorlichting en het testen van capaciteiten en interesses en persoonlijkheidskenmerken. Daar bereik je mee dat mensen horizonverruiming beleven. Hun blikveld is veel breder geworden en vaak is er veel meer mogelijk wat studie of beroep betreft dan ze dachten. Ook krijgen ze zicht op zichzelf en hun capaciteiten. Zo weten ze beter wat ze aan kunnen."

Op een rij
„Het geven van voorlichting gaat vooral over opleiding na het middelbaar onderwijs", vertelt Siebe. „Bij voorbeeld mavo-3. Dat is een cruciaal jaar. Er moet een vakkenpakket gekozen worden en dat is een schifting van keuzemogelijkheden. Ik geef dan op school een overzicht van de opleidingenstructuur in Nederland na mavo 3. Daarna laat ik de leerlingen zoeken in informatie: naslagwerken, computers en mappen. Ze kunnen dan adressen van opleidingen noteren en zien wat de vakkenpakketeisen zijn. Zelf kunnen ze dan de conclusies trekken voor hun pakketkeuze."
Als adviseur heeft Siebe ook gesprekken met leerlingen. „Veel leerlingen hebben ideeën over wat ze leuk vinden, maar weten dat moeilijk te vertalen naar een vakkenpakketkeuze. Wij maken het verband tussen verlangens en keuzes duidelijk."

Testen
Een kast op het kantoor is gevuld met tientallen mappen en boeken. Daarin de tests. Siebe: „Er zijn talloze tests. Te veel om op te noemen. De vraag is: Wat kun je ermee? Als je een test doelgericht en verantwoord gebruikt is het een goed middel. Een niveautest kan goed de mogelijkheden en beperkingen aangeven. Het gaat er bij de tests om een zo goed mogelijk plaatje van iemand te krijgen, zodat het advies des te gerichter kan zijn. Het mooie van dit werk is dat je van heel nabij ziet dat iedereen de moeite waard is." Siebe werkt niet alleen met scholieren, maar in feite met iedereen die om een advies komt. Daarover vertelt hij: „Allerlei maatschappelijke en culturele verschijnselen spelen mee. Om een islamiet goed te adviseren is nodig dat je erachter komt welke beroepen belangrijk en welke onmogelijk zijn in hun cultuur. Bij christenen is zondagsarbeid en continuwerk een aandachtspunt. Zo probeer je met ieders achtergrond rekening te houden en te wijzen op (on)mogelijkheden."

Opleiding
Siebe heeft om dit werk te kunnen doen de Academie Mensen Arbeid gedaan. Een hbo-opleiding die in Tilburg en Deventer gegeven wordt. Ook is er een tendens dat hbo-instellingen de opleiding opnemen in hun afdeling sociale wetenschappen.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Houd dit in de gaten
Voor veel jongeren komt deze adviseur nooit in beeld. Ze weten het al lang of ze worden geholpen door een decaan. De meeste mensen gaan pas op zoek naar een adviseur als ze absoluut niet weten welke richting ze op willen. Maar er zijn ook jonge mensen die naar zo'n adviseur gaan om hun mogelijkheden te bekijken. Tests moeten heel zorgvuldig en voorzichtig gehanteerd worden, maar ze kunnen wel nieuwe mogelijkheid naar voren brengen. Overigens wordt een beroepskeuzeadviseur ook vaak geraadpleegd door ouderen die werkloos zijn of die merken dat hun vroegere keuze niet goed geweest is. Je begrijpt dat mensen dan een moeilijke periode in hun leven doormaken. Als alles bij je handen afbreekt kom je in een crisis terecht Je werk is namelijk een belangrijk onderdeel van je leven. In de ledenzaken bij de RMU blijkt dan ook dat dit diep ingrijpt. Juist dan is het van belang als een organisatie je helpt bij het afronden van een moeilijke periode en in het zoeken naar nieuwe wegen. Daar werkt de RMU aan, maar daar kan ook een beroepskeuzeadviseur bij ingeschakeld worden. P. Schalk, directeur RMU

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.