Bekijk het origineel

Geselsie uit Suid-Afrika

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Geselsie uit Suid-Afrika

4 minuten leestijd

De vorige aflevering vond u vast een beetje saai. Het is natuurlijk best leuk om te weten dat de verschillende volken in Zuid-Afrika er allemaal hun eigen eetgewoonten op na houden, maar u had vast wel willen horen wat ze eten. Daar wil ik deze keer iets van proberen te vertellen. Proberen, want ik kijk bepaald niet elke dag in andermans keuken, dus ik weet goed beschouwd maar een klein beetje. Hoe het bij de zwarte bevolking toegaat, heb ik alleen van horen zeggen. En elke stam heeft natuurlijk ook weer z'n eigen specialiteiten. Maar maïs eten ze allemaal, gekookt en zo van de kolf (heerlijk, zo eten wij 't ook met plezier) of op een andere manier bewerkt. Er is van alles mee te maken, van pap tot bier. Veel van de groenten die wij eten, kennen zij niet, maar omgekeerd geldt dat ook. Onze tuinboy had bij voorbeeld op een leeg stukje marogo geplant. Het schijnt zoiets als spinazie te zijn. En soms komt de bediende na haar theepauze naar me toe met een of ander gewas dat ze uit de berm geplukt heeft: haar groente voor die dag. Wat het is, weet ik nog steeds niet, een soort zuring, vermoed ik.
Vlees is voor hen meestal nog een luxe-artikel, vooral kip is erg geliefd. Ook orgaanvlees eten ze tamelijk veel. Jan griezelt nog bij de herinnering aan de slacht van een koe uit z'n kinderjaren; een van de zwarten die erbij hielp, dronk gulzig het nog lauwwarme bloed van de koe op. En de kindertjes die er omheen speelden, kregen een stukje rauwe lever in de mond gestopt; daar werden bepaalde krachten aan toegekend. De gerechten uit de kleurlingenkeuken zijn voor ons vaak wat vertrouwder. Sosaties lijken in naam en inhoud heel wat op saté, 't is inderdaad vlees op stokjes. Bobotie is blijkbaar afgeleid van boeboer of boemboer (kruiden); dit gehaktgerecht is van diverse kruiden voorzien. Bredie stamt uit Madagascar, daar duidde het op spinazie, in Zuid-Afrika was het eerst een gerecht met in stukken gesneden groenten en nu een stoofpot met vlees en groenten. Een van de bekendste bredies is denk ik wel de waterblommetjiebredie. Daarin wordt schapenvlees samen met de bloemen van een in het water groeiende bolplant gestoofd. Koeksisters horen blijkbaar ook van oorpsrong niet in de blanke keuken thuis, maar dat is een boekenwijsheid die waarschijnlijk menige Afrikaanse "tannie" niet weet. 'k Heb wel eens geprobeerd om van die in elkaar gedraaide deegreepjes die eerst gefrituurd en dan in een suikerstroop gedoopt worden te maken, maar ik heb ook wel gemerkt dat ik dat beter aan die "tannies" kan overlaten. Het piesang- en dadelbrood gaat me beter af (en daarmee zijn we in de Afrikaner- of Boerenkeuken beland). Ik heb me eerst wel even verbaasd over het woord brood, want beiden zijn beslist koeken. Melktert laat weer niets aan duidelijkheid te wensen over. Het is een taartbodem (met rand) waarin een dikke vla gegoten wordt die bij het afkoelen stijf wordt. Heel eenvoudig, heel lekker.

P.S. In een van de volgende Terdeges treft u een paar recepten aan, zodat u zelf eens kunt proberen hoe het eten hier smaakt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 16 oktober 1996

Terdege | 95 Pagina's

Geselsie uit Suid-Afrika

Bekijk de hele uitgave van woensdag 16 oktober 1996

Terdege | 95 Pagina's

PDF Bekijken