Bekijk het origineel

Staatsbezoek Zuid-Afrika

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Staatsbezoek Zuid-Afrika

5 minuten leestijd

De Oranjeband tussen Nederland en Zuid-Afrika is hersteld. Sinds het staatsbezoek dat koningin Beatrix van 30 september tot en met 3 oktober aan dit land bracht, is het weer 'aan' tussen deze twee landen. Prins Claus en kroonprins Willem- Alexander begeleidden de vorstin toen ze de regering van de veelkleurige regenboognatie deze eer bewees. Het eerste bezoek van een Oranjevorst sinds Jan van Riebeeck in 1652 op het Kaapse strand aanspoelde.

Een veelkleurige militaire wacht wacht de Koningin op bij de Uniegebouwen, waar het ministerie van president Mandela zetelt. Meer dan een uur staan ze er, in de brandende zon. Ook het publiek, onder wie gemeten aan de rood-witblauwe vlaggetjes veel Nederlandse immigranten zijn, komt niet onder de zon uit. Druppelsgewijs verschijnen de hoogwaardigheidsbekleders. De Nederlandse minister van buitenlandse zaken Van Mierlo. De voormalige Zuid-Afrikaanse president en huidige oppositieleider F. W. de Klerk. Daarna nog wat hofhouding. De komst van Nelson Mandela, de huidige president, en zijn jongste dochter Zinzi luidt de climax in. Het koninklijk gezin volgt spoedig.

Bloemen
Eerst de beleefdheidsbetuigingen en een bosje bloemen. Van veraf klinken 21 saluutschoten. Heel Pretoria weet nu hoe ver het is. Een mihtair nodigt Hare Majesteit uit om de erewacht te inspecteren. Een serieus gebeuren. Maar als Beatrix vanuit haar mondhoek enkele woorden fluistert tegen de onbekende soldaat, moet hij zichtbaar moeite doen zijn gezicht in de plooi te houden.
De Koningin ondersteunt president Mandela als ze de trappen bestijgen. Met zijn 78 jaren en een recente knie-operatie is hij niet meer zo goed ter been als toen hij zijn vrijheidsstrijd begon. Van dichtbij klinkt uit vele Hollandse kelen het "Oranje boven". Kennelijk wortelen vaderlandse liederen zich te diep om uitgewist te kunnen worden door tijd en emigratie. Eerst lijkt Beatrix het niet te horen, maar even later kijkt ze om en groet ze de oud-landgenoten.

Boycot
Na een besloten onderhoud met de president verschijnt de hele stoet weer op de binnenplaats van de Uniegebouwen. Onder toeziend oog van Hare Majesteit en Mandela tekenen minister Van Mierlo en de Zuid-Afrikaanse onderminister van buitenlandse zaken Aziz Pahad het nieuwe culturele verdrag. Een vorig verdrag, dat zich vooral richtte op academische uitwisseling, werd in 1981 verbroken, toen de Nederlandse liefde plaatsmaakte voor ongenoegen over het apartheidsbewind. Na het inzetten van de hervormingen in Zuid-Afrika klonk de roep om het verdrag te reanimeren. Van beide kanten wordt dit nieuwe verdrag gezien als het officiële einde van de boycot. President Mandela spreekt Foto links: tegenover de pers nog wat Koningin vriendelijke woorden aan het Beatrix, prins adres van de Nederlandse regering, die zo trouw voorop liep in de strijd tegen de apartheid. Het nieuwe verdrag is geen kopie van het oude. Daarin lag het derlijk een accent op de taaiband, wat ze- boom op het ker de meest in het oog lopende schoolterrein culturele overeenkomst is, maar dit sluit wel het grootste deel van de Zuid-Afrikaanse bevolking buiten. Naast het Afrikaans kent dit land immers nog tien andere officiële talen. Daarom bestrijkt het nu getekende document een breder veld, met de terreinen onderwijs en wetenschap, gezondheid, welzijn en sport.

Afrikaans
Tijdens het staatsbanket is er niet alleen tijd om over de diepe historische banden tussen Nederland en Zuid-Afrika te spreken, maar ook om ze te laten horen. Koningin Beatrix spreekt drie ahnea's van haar Engelse toespraak in het Nederlands uit, onder aanhaling van een Afrikaans gedicht. Ook president Mandela schaamt zich er niet voor enkele regels Afrikaans te gebruiken. „Die blote feit dat ek 'n taal van ons land kan gebruik wat u Majesteit maklik kan verstaan, dui op die uitgebreide bande wat sedert eeue tussen ons twee lande bestaan."
De koninklijke famihe laat zich gewillig rondleiden in Johannesburg Art Gallery. De traditionele Afrikaanse kunst boeit zichtbaar. Even later opent de Koningin een tentoonstelling van zeventiende-eeuwse Nederlandse schilderijen. Bekende signeringen als Frans Hals, Covert Flinck en Jan van Goyen verschijnen hier. Op twee na hebben alle 82 getoonde werken hun thuis in Zuid-Afrika.

Opgetogen
De afvaardiging van 300 leden uit de 80.000 leden tellende Nederlandse gemeenschap in Zuid-Afrika is zichtbaar opgetogen. Een 79-jarige man kwam zelfs speciaal voor deze gelegenheid van Durban naar Pretoria vliegen. Nooit ontmoette je de Koningin in je geboorteland, maar ver van huis gebeurt het ineens. Ook in het nieuwe Zuid-Afrika blijven oude banden trekken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 oktober 1996

Terdege | 80 Pagina's

Staatsbezoek Zuid-Afrika

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 oktober 1996

Terdege | 80 Pagina's

PDF Bekijken