Bekijk het origineel

Geselsie uit Suid-Afrika

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Geselsie uit Suid-Afrika

3 minuten leestijd

Er waart een gemeen griepje hier in de omgeving rond. Johan en Theriza kregen er een beetje van mee en ik ben er ook niet vrij van gebleven. Vandaar dat ik nu met een draaierig hoofd achter de computer zit en me tevergeefs probeer te herinneren welk onderwerp ik pas voor Geselsie had bedacht. Eigenlijk komt die griep me bar slecht uit op dit moment (al past ziekzijn natuurlijk nooit in onze plannen) want overmorgen krijgen we weer een gast uit Nederland. Gelukkig kan ik dan wel een paar daagjes rustig aan doen. Ik verheug me er echt op om rustig op de stoep te kunnen bijpraten. Tenzij het regent natuurlijk, maar dan gaan we met plezier naar binnen. Volgende week gaan we (alweer) een paar daagjes op vakantie. Het is in een land als Zuid-Afrika wel heel verleidelijk om elke keer als er gasten zijn hen een stukje van dit land te laten zien. Telkens een ander stukje, zodat je zelf ook een beetje idee krijgt van de grote hoeveelheid natuuren cultuurschoon in dit land aan de onderkant van de wereld. We hopen deze keer naar Ficksburg te gaan, een plaatsje in de Vrijstaat, tegen de grens met Lesotho (een klein bergkoninkrijkje dat helemaal door Zuid-Afrika omgeven is). Ficksburg is, voorzover ik weet, de enige plek in ons land waar kersenteelt is. Jammer genoeg zijn we net te laat voor de oogst. Ik had best wel weer eens wat verse kersen gelust; die zijn hier over het algemeen tamelijk schaars. Voor de kersen zoeken we dus de grens met Lesotho niet op. Wat ons daar trekt, is het indrukwekkende berglandschap. Ik ken het tot op heden alleen van plaatjes, maar wat ik daarop van de Drakensbergen gezien heb, maakte me verlangend om het in werkelijkheid te zien: immense rotsen en diepe ravijnen in prachtige kleurschakeringen. Ik zal er verder maar niet over uitweiden, want per slot van rekening heb ik het ook allemaal maar van horen zeggen. Maar als we dan weer thuis zijn, is de koek voorlopig op. We hebben met elkaar afgesproken om volgend jaar maar eens niet met vakantie te gaan. Eigenlijk is dat ook helemaal niet zo erg. In de eerste plaats is het absoluut geen eerste levensbehoefte en bovendien is er in onze omgeving ook zoveel moois om van te genieten. Willen we eens helemaal tot rust komen, dan pakken we vlees, koeldrank en eetgerei in voor een braai op een van de Hadeco-farms, waar midden in de natuur (compleet met bobbejanen en af en toe een luipaard) een braaiplek is met een prachtig uitzicht. Voor meer activiteiten kunnen we terecht in en om Johannesburg en Pretoria, waar voor de liefhebbers ook historie genoeg te vinden is. Wat wil een mens eigenlijk nog meer: vakantie houden en 's avonds vuil en vermoeidheid afspoelen in je eigen bad en vervolgens in je eigen bed in slaap gezongen worden door de krekels en kikkers in je eigen tuin. Maar die paar daagjes Vrijstaat lokken me toch wel aan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 11 december 1996

Terdege | 96 Pagina's

Geselsie uit Suid-Afrika

Bekijk de hele uitgave van woensdag 11 december 1996

Terdege | 96 Pagina's

PDF Bekijken