Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Een weinig wijn, goed of niet?

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Een weinig wijn, goed of niet?

4 minuten leestijd Arcering uitzetten

Meneer Bols is 76 jaar en eigenlijk nooit ziek. Eén of twee keer per jaar komt hij op het spreekuur om zijn bloeddruk te laten opmeten, en die blijkt altijd weer uitstekend te zijn. „Je weet het, dokter, pillen hoefik niet, ik houd het op het recept van m'n opa, twee borrels per dag; en die man is 93 geworden. Kende z'n dokter alleen van op straat."

Vaak worden allerlei excuses aangevoerd om het gebruik van alcohol te rechtvaardigen. Het houdt je bloed dun, het cholesterol wordt er laag van, het is goed tegen stress, goed voor de spijsvertering, enzovoort. Wat is waar en wat niet?
Allereerst leidt alcoholgebruik nogal eens tot overmatig alcoholgebruik, en de gevolgen daarvan zijn verschrikkelijk. Kapotte huwelijken en gezinnen, verkeersslachtoffers, geweldplegingen, en wat we zien en horen is vaak maar een topje van de ijsberg van ellende. Geen wonder dat veel christenen, en we zien dat met name bij de jonge kerken op de zendingsvelden, het gebruik van alcohol totaal afwijzen. (Toen ik ooit een Afrikaanse christen vroeg hoe hij dan over het wonder op de bruiloft te Kana dacht, had hij heel snel een antwoord: „Dat was wijn die van water was gemaakt, daar werd je niet dronken van...")

Paradox
Maar nu de medische kant van de zaak. Lange tijd werd gedacht dat alcohol alleen maar schadelijk zou zijn. Tot men op een zeker moment bij het onderzoek naar hart- en vaatziekten een merkwaardig verschijnsel tegenkwam, de zogenaamde "Franse paradox", ofwel Franse tegenstrijdigheid. Een groot Europees onderzoek Het een duidelijk verband zien tussen de ongezonde westerse leefwijze en de sterfte aan hartziekten. Alleen Frankrijk maakte hierop een uitzondering: hier bleek die sterfte aanzienlijk lager. Een verschijnsel dat na veel onderzoek alleen maar verklaard kon worden door de werking van bepaalde stoffen die in rode wijn voorkomen. Let wel, niet in andere alcoholische dranken dus. In een later onderzoek bleek dat deze stoffen ook (in mindere mate) voorkomen in appels, uien en bepaalde bessensoorten. Wetenschappelijk onderzoek toonde aan, dat deze stoffen waarschijnlijk de schadelijke invloed van cholesterol beperken, maar daarnaast ook nog op een andere wijze de bloedvaten beschermen. (Het zou te ver voeren om hier dieper op in te gaan).

Eén glaasje per dag
Nadien is nog veel onderzoek verricht naar het effect van andere alcoholische dranken, maar dat leverde nauwelijks gunstige effecten op. Eén of twee glaasjes bier per dag zou mogelijk nog enig effect hebben, maar een hogere consumptie blijkt alleen maar nadelig te zijn.
Enkele voorbeelden: één tot twee glaasjes rode wijn per dag blijken een lichte verlaging van de bloeddruk te geven, en de kans op een beroerte aanzienlijk te verlagen. Wanneer die hoeveelheid stijgt tot 4 6 glazen per dag leidt dit al tot bloeddrukverhoging en wordt de kans op een beroerte al vier maal zo groot als bij een nietalcoholgebruiker. Sterke drank kan dit effect al vertonen bij meer dan twee glaasjes per dag. Ook het zogenaamde "weekend-drinken", een forse hoeveelheid alcohol op de zaterdagavond en de rest van de week niets, blijkt alleen maar schadelijke effecten op hart en bloedvaten te hebben.
Ook blijkt er een verband te bestaan tussen alcoholgebruik en het ontstaan van bepaalde vormen van kanker, met name van de mond-keelholte en de lever. Dit effect wordt nog aanzienlijk versterkt door roken. Cijfers? Een groot onderzoek, dat zich over vele jaren uitstrekte, toonde aan dat de combinatie van eenheden alcohol (biertjes, borrels) met 15 sigaretten per dag een vijfmaal zo grote kans geeft om aan keelkanker te overlijden dan een niet-drinker/roker.

Leverbeschadiging
Alcohol op zich werkt niet bloedverdunnend en kan zeker niet als alternatief voor een "bloedverdunner" worden gezien. Wel kan overmatig alcoholgebruik de lever beschadigen waardoor ernstige bloedingen in de slokdarm kunnen optreden. Ook versterkt alcohol de werking van bloedverdunners als Sintrommitis. Onregelmatig alcoholgebruik leidt dan tot ontregeling en dus tot kans op bloedingen. Verder blijkt de combinatie alcohol/roken ook de kans op maagzweren en maagbloedingen te verhogen. Maar hoe zit het dan met die borrels van meneer Bols? Wellicht heeft hij een sterk lichaam, leeft verder gezond en kent geen stress. En hij houdt het bij die twee borrels. Verder zeggen statistische gegevens alleen wat over grote groepen en kans, maar weinig over een enkele persoon. Tenslotte, het advies van Paulus aan Timotheus blijkt opmerkelijk actueel: „...gebruik een weinig wijn..." Rode wijn dan, met de nadruk op "een weinig."

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 24 december 1996

Terdege | 80 Pagina's

Een weinig wijn, goed of niet?

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 24 december 1996

Terdege | 80 Pagina's