Bekijk het origineel

Timmermansduo:

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Timmermansduo: "Je maakt het bouwen van een huis mee vanaf de fundering"

4 minuten leestijd

"Ik houd van dit vak omdat je werkt met een natuurproduct. Hout is zo mooi om mee te werken. Verder heb je een heerlijk stuk vrijheid in je werk. En ten slotte kom je allerlei mensen tegen van hoog tot laag. Je bouwt mensenkennis op." Deze lofzang op het timmermansvak komt van Evert Augustinus uit Wapenveld. Samen met Geert Stijf vormt hij al vele jaren een bouwkoppel. Als zij vertellen over hun vak zijn ze niet zomaar uitgepraat. Beiden zijn na de lts de bouw ingegaan. Bij Evert was de liefde voor het timmervak al oud. Hij herinnert zich dat hij onder de hooiberg als klein kind al bezig was met hamer en spijkers. Geert vertelt dat hij al vroeg veel zin had in het timmervak. „Ze wilden me op de lts in de schildersklas drukken omdat ik hoge cijfers voor schilderen had, maar dat heb ik nog net op tijd kunnen voorkomen."

Dakkapel
Beiden geven hoog op van het timmervak. Enthousiast klinkt het: „Een timmerman maakt het bouwen van een huis mee vanaf de fundering. Het begint met het stellen van de bekisting waarin later het beton van de fundering gestort wordt. Na de fundering zijn we druk met het uitmeten van de plaats van het metselwerk. Wanneer de vloeren gelegd zijn, worden de profielen gesteld voor het metselwerk boven het maaiveld. Deur- en raamkozijnen worden gemaakt. Voor de bovenverdieping gebeurt hetzelfde. De kap geeft het meeste werk. Er moet uitgerekend worden hoe groot balken, planken, isolatieplaten en panlatten moeten zijn. Als daar een foutje in gemaakt is, hebben we grote problemen", vertelt Geert. Behalve met complete huizen werken de timmerlieden aan allerlei grote en kleine klussen. Van dakkapellen tot het vervangen van dertig raamkozijnen.

Bijscholing
Op de lts wordt een goede ondergrond gelegd voor het timmervak. Sommigen gaan door naar de mts. „Het echte werk wordt in de praktijk geleerd. Door te doen leer je", vertellen beiden. Ook wordt binnen bouwbedrijf Van Laar/Zwerus, waar beiden werken, veel aandacht besteed aan bijscholing. „We krijgen de mogelijkheid om allerlei cursussen te volgen, zoals metselwerk, maatvoering, stucadoren, tekening lezen en werken met waterpastoestel" somt Geert op.
Als beide heren verder vergelijken tussen vroeger en nu vinden ze allebei het grootste verschil de opkomst van de techniek. Evert geeft een voorbeeld: „Vroeger moesten we met de hand alle schroeven bevestigen. Nu doen we alles met de accuboormachine. Ook schaven deden we vroeger met de hand. Nu vliegen we er overheen met de elektrische rijschaaf Dat veraangenaamt het werk. Toch is er tegenwoordig minder tijd om de arbeidsvreugde te beleven. De commerciële druk heeft de rust en de tijd voor "de leuke dingen van het vak" weggenomen." Toch zijn beiden zeer tevreden. „Mocht ik weer kiezen, dan koos ik weer voor timmerman", vindt Evert. Geert knikt instemmend.

==

Hou dit in de gaten
Een timmerman kom je tegen in tal van sectoren. Machines hebben veel van het vroegere handwerk overgenomen. De verwachting is echter dat er in het jaar 2000 een tekort aan arbeidskrachten zal zijn, met name binnen de bouwkunde en de civiele techniek. Aan het Hout- en Meubileringscollege (Rotterdam en Amsterdam) kun je de lange mbo-opleiding volgen. De gediplomeerden zullen vooral werkzaam zijn in kaderfuncties of mogelijk als zelfstandig ondernemer De korte mbo-opleiding is bedoeld voor de vakrichting meubelmaken en woninginrichting. De vakkracht in het hout- en meubileringsbedrijf volgt de vbo- en mbo-opleidingen en eventueel de opleidingen in het kader van het leerlingwezen. Voor een vakkracht in het bouwbedrijf zij er verschillende opleidingsmogelijkheden. De Stichting Vakopleiding Bouwbedrijf (SVB, tel. 079-3685848) vertelt je daar meer over Welke arbeidsvoorwaarden van toepassing zijn valt niet gemakkelijk te zeggen. Elke bedrijfstak kent zijn eigen cao.
Chr. Baggerman, coördinator arbeidsvoorwaardenbeleld RMU

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 22 januari 1997

Terdege | 84 Pagina's

Timmermansduo:

Bekijk de hele uitgave van woensdag 22 januari 1997

Terdege | 84 Pagina's

PDF Bekijken