Bekijk het origineel

Versierde spiegels en fruitmanden van brooddeeg

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Versierde spiegels en fruitmanden van brooddeeg

7 minuten leestijd

Speciaal voor het interview heeft mevrouw Fieret bij familie en kennissen door haar gemaakte 'producten' bij elkaar geleend. „Je kunt toch niet heel je huis vol zetten met die spullen?" vindt de creatieve huisvrouw uit Woudenberg. Knutselen met brooddeeg en spiegels versieren door middel van een porseleintechniek, dat zijn de hobby's waar mevrouw Fieret het meest plezier in heeft.

Twmtig jaar lang bewaarde ze een tijdschriftartikel waarin uitgelegd werd hoe je met brooddeeg iets leuks kan maken. Vier jaar geleden wilde ze iets creatiefs gaan doen. En toen kwam het artikel goed van pas. „Ik ben graag creatief bezig hoor, maar je moet er tijd voor hebben hè. Er zijn nog zo veel andere dingen. En je hebt ook je sociale verplichtingen nog."
De meeste fruitmandjes, kransen en spiegels zijn bestemd voor de verkoping van de vrouwenvereniging van de Oud gereformeerde gemeente in Woudenberg. „Eén keer in het jaar houden we een verkoping. De opbrengst is voor het goede doel. De laatste jaren werken we samen met het Adullamcomité. Er is pas weer een dagverblijf geopend, dus het geld kunnen ze wel gebruiken." Af en toe maakt mevrouw Fieret ook wel iets in opdracht. „Maar beperkt hoor, want je bent niet een paar minuten bezig en ook niet een paar uur. Voor een spiegi reken ik wel een week."

Oven
Als het brooddeeg iri de gewenste vormen gekneed, gaat het de oven in. „Grote stukken, zoals een appel of een peer, moeten wel twee uur in de oven staan, maar een
paar blaadjes zijn al in een korte tijd hard. Ik doe het dan meestal zo dat ik die grote stukken zomaar eventjes tien minuten in de oven zet. Ondertussen maak ik dan alvast wat andere figuren. Na die tien minuten zakt het deeg nog wel iets uit, maar niet erg meer. Je 'bouwt' als het ware zo'n fruitmand op. Je legt het neer in de hoop dat het goed is. Je kunt de oven wel harder zetten, maar dat bevalt mij niet. Je krijgt al heel snel scheuren in je deeg. Het wordt dan aan de buitenkant wel stevig, maar van binnen blijft het zacht." Mevrouw Fieret maakt niet alleen fruitmandjes van brooddeeg. Ook bestaande dingen worden door haar met brooddeeg versierd. Zo heeft ze rond een zelfgemaakt blauw klokje een kransje van bladeren en fruit gemaakt. „Brooddeeg is natuurlijk materiaal, dus je hoeft geen lijm te gebruiken."

Nagelschaartje
De porseleintechniek die mevrouw Fieret vooral toepast bij spiegels is heel ander werk. Van zijdebloemen maakt ze een schikking op de rand van een willekeurige spiegel. Als het helemaal naar haar zin is, verstevigt ze de bloemen met een soort stijfsel. „De bloemen krullen er iets van op. Rafelige randjes knip ik met een nagelschaartje bij. Dat is een priegelig werkje." Hierna verft ze de bloemen in de gewenste kleur.
„Ik gebruik acrylverf Avondlicht absorbeert geel echter: je krijgt dan heel andere kleuren. Kom je 's morgens op, dan denk je: 'Tjonge, jonge, nou nee, dit is niet helemaal wat ik hebben moet'. Dus het verven moet echt bij daglicht gebeuren." Tot slot wordt het geheel afgelakt. „Hier zitten echt uren in. Alleen het opstijfselen duurt al twee dagen. En het is natuurlijk een spiegel, dus je kijkt ook tegen de achterkant van de blaadjes aan. Het is een heel gepriegel om die ook netjes geschilderd te krijgen. En het ergste van het hele gedoe is het schoonmaken van de spiegel. Je bent met je stijfsel, verf en lak bezig geweest. Ik probeer de spiegel wel een beetje met papier te bedekken, maar ja..."

Exclusief
„Kijk, het leuke is dat je de kleuren helemaal kunt aanpassen aan je interieur. Dat geldt zowel voor de spullen van brooddeeg als voor de spiegels. In de winkel ben je aan bepaalde kleuren of vormen gebonden. Dat is bij mij nooit naar m'n zin. Nu kun je zeggen: dat is nou helemaal wat ik wil hebben. Je kunt het precies naar wens maken. Sommige mensen geven een stuk behang of een staaltje van de gordijnen mee. Dan ga je gericht op zoek naar zulke zijden bloemen en die kleuren."
Een ander voordeel is dat de dingen die mevrouw Fieret maakt, blijvend zijn. „Op het moment zijn stroberen weer erg in. Nou, die zet je een tijdje in huis, misschien daarna nog in de tuin, maar dan gooi je hem weg. Van fimoklei heb ik ook verschillende dingen gemaakt. Broches bijvoorbeeld. Maar ja, nu draagt iedereen weer sjaaltjes. Zo'n spiegel is blijvend." Het meeste materiaal verzamelt de creatieve dame op rommelmarkten. ,Ja, ik ga heel graag rommelmarkten af en ik móet wel. Wil je de dingen verkopen, dan mag het niet te duur zijn.
De spiegels zijn vaak oude wastafelspiegels. Mandjes kun je op een rommelmarkt al voor vijftig cent kopen. Of je krijgt spullen van mensen die weten dat ik het wel kan gebruiken. Ik vraag me overigens wel eens af waarvoor mensen naar een verkoping komen. Voor 't goede doel of om iets tegen weinig geld te kopen? Vind je echt iets mooi, dan betaal je het wel, dan heb je het ervoor over. Je hebt iets heel exclusiefs, want er is geen tweede exemplaar van. Dat spul bij Blokker is allemaal afkijkwerk, maar dit kom je nergens tegen. Ik maakte het eens mee dat iemand zei: 'Dat spul daar bovenaan hoef ik niet, maar verder vind ik de spiegel erg mooi'. Zo iemand ziet helemaal niet waar het om gaat en hoeveel werk erin zit, maar och, dan lach je een keer. 't Is maar goed dat niet iedereen hetzelfde is. Als je het moest doen voor je broodwinning, dan had je weinig te eten hoor."

Nooit
Hoe vaak is mevrouw Fieret met haar hobby bezig? „Eigenlijk doe ik het nooit. Dat klinkt heel raar, maar ik doe ik het alleen als het moet. Niet omdat ik het niet leuk vind maar je hebt nog zo veel andere dingen te doen. Voor de verkoping neem ik een paar weken. Dan ben ik er toch wel constant mee bezig. Doordat je het kwijtraakt, is het aardig om weer iets te maken. Juist door de verkoping wordt je weer gestimuleerd om verder te gaan."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 5 maart 1997

Terdege | 84 Pagina's

Versierde spiegels en fruitmanden van brooddeeg

Bekijk de hele uitgave van woensdag 5 maart 1997

Terdege | 84 Pagina's

PDF Bekijken