Bekijk het origineel

Wisselstroom

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Wisselstroom

6 minuten leestijd

Hallo
De 19-jarige Maarten de Wolf wil voordat hij gaat studeren iets anders gaan doen: voor de stichting Operatie Mobilisatie gaat hij een halfjaar naar India om zich in te zetten voor het evangelisatiewerk. Maarten gaf de voorkeur aan India boven Nederland omdat hij voorheen zeven jaar in Azië woonde en „omdat men in India veel gastvrijer is." Jan van Esch werkte vroeger bij Fokker, op de afdeling productielogistiek. Toen hij zag dat het met Fokker afliep, volgde hij een studie bedrijfskunde. Bedrijfsprocessen vragen nog steeds zijn aandacht, maar nu bij Fair Information Services en Baan Innovations.
Nicoline

Maarten de Wolf (19) hoopt eind augustus voor een half jaar naar India te vertrekken. De keuze voor het land is in zijn geval niet ongewoon. Hij heeft zeven jaar in Indonesië gewoond en voelt zich aangetrokken door het Verre Oosten. Het doel van zijn vertrek is wellicht eerder opmerkelijk. Gedurende zijn verblijf gaat hij zich inzetten voor evangelisatie.

Ik ben klaar met het vwo en wil eerst iets anders doen voor ik ga studeren", vertelt Maarten. Hij is lid van de gereformeerde kerk (vrijgemaakt) te Ede en wilde zich in India in eerste instantie bezig houden met ontwikkelingshulp. Toch vond hij uiteindelijk zijn weg naar het land via Operatie Mobilisatie (OM), een stichting voor zending en evangelisatie. „Door een foldet over het Global Actionprogramma kwam ik met deze mogelijkheid in aanraking. Het sprak me aan." Na verder speuren naar dergelijke organisaties en het afwegen van de voor- en nadelen, kwam Maarten uiteindelijk weer terug bij OM. Het Global Action-programma biedt diverse mogelijkheden, waaronder de combinatie van praktische hulpverlening en evangelisatie.

Voorkeur
Bij een keuze tussen Nederland of India als zendingsgebied slaat volgens Maarten het gewicht naar geen van beide kanden door. Hij meent niet dat het ene land het evangelie meer nodig heeft dan het andere. Wel verklaart hij zijn persoonlijke voorkeur: „Door mijn achtergrond spreekt de Indiase cultuur me veel meer aan." Wanneer hij een specifiekere aanduiding geeft, wijst hij op een typetend verschil in mentaliteit. „In de dagelijkse omgang is men in India veel gastvrijer. Opvallend is dat ze dan wat betreft hun houding veel meer gesloten zijn."

Heeft een halfjaar evangeliseren in India iets te maken met een bijzondere roeping? Maarten nuanceert deze uitspraak enigszins, maar stemt er vervolgens wel mee in. „Ik heb God gevraagd of mijn plannen juist waren. De keuze voor evangelisatie in India is gemaakt en dat heb ik niet zomaat gedaan. Een dergelijke onderneming lijkt vaak meer vertrouwen te vergen dan een doorsnee christelijk leventje." Toch geeft Maarten aan dat hij net zoals ieder ander het niet altijd even positief inzag.

„Natuurlijk heb ik weleens getwijfeld of ik wel weg moest. Maar er gebeuren dingen die de twijfel wegnemen. Nu ben ik ervan overtuigd dat ik kan gaan."
Annemarie Smits

Occultisme
Omat ook reformatorische jongeren in aanraking kunnen komen met het occulte, is door de JBGG in Woerden een boekje samengesteld waarin geprobeerd wordt duidelijkheid te brengen in de geheimzinnige wereld van het occultisme. De betekenis van het wooid occult en de geschiedenis van het occultisme komen in het eerste hoofdstuk aan bod. Het tweede gaat in op de vraag of paranormale verschijnselen echt zijn of niet. Zijn ze slechts ervaring (iets wat je alleen zélf beleeft) of werkelijkheid? In het hoofdstuk "Ontgoochelaars" staat centraal hoe je het bedrog in de wereld van het occulte en paranormale kunt ontmaskeren. De volgende drie hoofdstukken laten de Bijbel aan het woord komen. Er wordt gekeken naar occulte verschijnselen in de tijd van de Bijbel (in het bijzonder het Oude Testament). Aan Jesaja 44 ("De mens maakt zijn goden") wordt een bijbelstudie gewijd. De vraag hoe Jezus met paranormale verschijnselen en dergelijke omging, komt aan bod in "Hoofdlijnen uit het Nieuwe Testament". Het boekje eindigt met een hoofdstuk over onze houding tegenover het occulte. Een belangrijke vraag daarbij is wat je moet doen als je verstrikt geraakt bent in het occultisme. N.a.v. "Occultisme" onder redactie van J.J. de Jong, uitg. Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten, Woerden, 1996: 80 blz.; ISBN 9072871-38-3.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 25 juni 1997

Terdege | 88 Pagina's

Wisselstroom

Bekijk de hele uitgave van woensdag 25 juni 1997

Terdege | 88 Pagina's

PDF Bekijken