Bekijk het origineel

Kilometers maken

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Kilometers maken

3 minuten leestijd

„Wat denken jullie", vraag ik zo tussen neus en lippen door, „hoeveel kilometer zou het zijn, hiervandaan, naar oma en opa?" „Nou", zegt m'n man, „ik schat zo'n kilometer of negen." „Negen?" roept Wim. „Nee hoor", vervolgt hij „volgens mij minstens elf!" „Als ik kijk", zegt schoonzoon Bert, die inmiddels ook binnengewandeld is, „als ik kijk dat het naar mijn ouderlijk huis al zeven is, dan kom je toch wel aan de twaalf" En zo suddert het gesprek verder, maar ondertussen weet ik het nog steeds niet. „Waarom wil je dat eigenlijk weten? " vraagt weer een ander. „Ik wil wel eens weten of jullie een goed afstandsgevoel hebben", zeg ik effen. „Wat denk jij dan?" vraagt m'n man. „Morgen", zeg ik geheimzinnig, „morgen ga ik op de fiets naar oma, en dan zal ik het jullie precies vertellen." „Ik weet het" roept Bram, „je gaat natuurlijk je nieuwe fiets uitproberen, met de kilometerteller!" „Precies Bram", zeg ik terug, „dat ben ik van plan." „Kijk maar uit dat je niet van de dijk waait" en „Neem wat extra energie mee voor onderweg!" zijn de "goede" raadgevingen die ik krijg. Voor m'n verjaardag kreeg ik een nieuwe fiets en omdat ik nu weleens precies wilde weten hoeveel kilometer ik ongeveer per week fiets, kocht ik er een teller bij. De eenvoudigste uitvoering, hij geeft alleen het aantal gemaakte kilometers aan en de snelheid. Toen ik de volgende dag over de dijk reed, was m'n oog steeds gevestigd op de teller. Nou, nou, met de wind in de rug haalde ik 24!! maar terug viel het tegen, amper gaf het tellertje 15 aan. Dan maar wat harder trappen, maar dat viel ook niet alles mee. Omdat ik zo vast op dat ding zat te staren, zag ik helemaal niets van de natuur, van de rivier waarop ik altijd zoveel moois zie. Snaterende eenden, waterkipjes, robuuste schepen die langs tuffen... „Lag het gezonken jachtje er nog?" wilde Wim weten. „Niet opgelet", moest ik bekennen, „maar ik weet wel dat het naar oma op de kop af maar %Vi kilometer is!" Maar toch... de volgende keer zet ik hem op "uit", dan kan ik genieten van de natuur.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 9 juli 1997

Terdege | 84 Pagina's

Kilometers maken

Bekijk de hele uitgave van woensdag 9 juli 1997

Terdege | 84 Pagina's

PDF Bekijken