Bekijk het origineel

Co Verkerk: ambulanceverpleegkundige

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Co Verkerk: ambulanceverpleegkundige

Wat een baan

6 minuten leestijd

„Je maakt mooie dingen mee, maar ook heel aangrijpende. Als je plotseling voor een bevalling komt te staan, en het gaat allemaal goed, dan ben je dankbaar en blij. Of als de reanimatie lukt en je de patiënt in het ziekenhuis een hand kunt geven. Maar een kind dat verdronken is, waarbij je te maken hebt met radeloze ouders, dat blijft je altijd bij." Ambulanceverpleegkundige Co Verkerk ging in het Naarderheem in Naarden in opleiding voor ziekenverzorger. Daar leerde hij zijn vrouw kennen. Het echtpaar woont inmiddels in Stolwijk. Co is de trotse vader van twee dochters. Werkstuk „Tijdens de ZV-opleiding had ik wel wat interesse in het ambulancewerk, ik schreef er een werkstuk over, zonder dat ik (41) is geen man die sterke verhalen te voorschijn tovert. „Het is je werk. Ik zie dit niet direct als een roeping. Niettemin kun je veel steun hebben aan je levensovertuiging, zeker bij moeilijke momenten", zegt hij. Sinds 1991 werkt Co bij de GGD Midden Holland in Gouda. Hij is een van de vijftien ambulanceverpleegkundigen die daar werken, geassisteerd door even zovele ambulancechauffeurs. Verkerk heeft een lange weg afgelegd voordat hij zich ambulanceverpleegkundige kon noemen. „Ik was voorbestemd om boer te worden", zegt hij.
„Vader was veehouder en ik bezocht de lagere landbouwschool." Totdat hij tijdens vakantieweken van de hervormde vrouwenvereniging met de verpleging in aanraking kwam. Dat werk stond hem beter aan. Hij ging in het Naarderheem in Naarden in opleiding voor ziekenverzorger. Daar leerde hij zijn vrouw kennen. Het echtpaar woont inmiddels in Stolwijk. Co is de trotse vader van twee dochters.

Werkstuk
„Tijdens de ZV-opleiding had ik wel wat interesse in het ambulancewerk, ik schreef er een werkstuk over, zonder dat ik echt plannen had om die richting op te gaan. Tot het moment dat je je de vraag stelt of je altijd in de ziekenverzorging wil blijven werken. Ik wilde toch wel wat verder kijken en ben toen in het Hofpoort Ziekenhuis in Woerden de verpleegkundigeopleiding gaan doen, gevolgd door de specialisaties intensivecare en hartbewaking. Dat was de noodzakelijke scholing voor het ambulancewerk." Intussen deed hij ook nog een management-opleiding, om tot de conclusie te komen dat een leiding gevende functie niets voor hem was. De sollicitatie bij de ambulancedienst in Gouda was meteen raak. Inmiddels heeft hij ook de verplichte scholing van de Stichting Opleidingen Scholing Ambulancehulpverlening (SOSA) voltooid.

Vergissen
„Het is een prachtig vak", zegt Co Verkerk. „Voor het gezin zitten er vervelende kanten aan. Je moet onregelmatig werken." Goede contacten met collega's heeft Co Verkerk hoog genoteerd staan. „Het werk moet je samen doen." Een fijn gesprek met een patiënt in de ambulance kan hem goed doen. „Als het te pas komt, kun je een stukje van je christen-zijn uitstralen", zegt hij. Niet dat hij in zijn werk voor evangelist wil spelen. „Alleen als ik merk dat er een opening voor is. Dat is soms heel moeilijk. Wat zeg je tegen een voor 95 procent verbrande jongeman, waarvan je weet dat hij het niet zal overleven?" „Je kunt je soms ook in mensen vergissen. Ik was bij een heel eenvoudig boertje. Toen we de patiënt in de ambulance geschoven hadden, zegt die man: „Gods zegen verder". Daar werd ik stil van en ik dacht: Co, je hebt je vergist in deze man. Het is goed om af en toe eens op je plaats gezet te worden."

==

Hou dit in de gaten
Co Verkerk vertelt dat hij zijn werk niet direct als een roeping ziet. „Het is je werk", geeft hij aan. Als christenen mogen we echter ons werk/beroep zien als een goddelijk beroep. Dat deden Luther en Calvijn, en ook het huwelijksformulier spreekt er zo over. Ambulanceverpleegkundige is een prachtig vak, maar wel een vak waar je het een en ander voor in 'huis' moet hebben. Emotioneel moet je stevig in je schoenen staan en onder stress moet je je hoofd koel kunnen houden. Het werken op onregelmatige tijden is ook iets waar je rekening mee moet houden. Ten slotte je opleiding. Naast een algemene opleiding tot verpleegkundige moet je je specialiseren. Co Verkerk noemt de specialisaties al: intensive care en hartbewaking. Daarnaast biedt de stichting Opleidingen Scholing Ambulancehulpverlening een verplichte aanvullende opleiding. Info over deze opleiding? Bel SOSA: 038-4222588.
M. Catsburg, medewerker pr/voorlichting RMU 

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 6 augustus 1997

Terdege | 76 Pagina's

Co Verkerk: ambulanceverpleegkundige

Bekijk de hele uitgave van woensdag 6 augustus 1997

Terdege | 76 Pagina's

PDF Bekijken