Bekijk het origineel

Ouder en wijzer

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Ouder en wijzer

4 minuten leestijd

Het is een open deur intrappen wanneer je constateert dat de wereld danig aan het veranderen is. Zo is de opmars van de techniek werkelijk ongelofelijk. Een karretje dat op Mars vanaf de aarde bestuurd wordt om daar onderzoekingen te doen en die weer door te geven aan onze planeet, dat lijkt een sprookje. Dichter bij huis: de computer, de draadloze telefoon, de fax. Bijna de gehele wereld is met deze apparatuur onder handbereik. Veel ouderen denken: het zal mijn tijd wel uitdienen. Het is inderdaad zeker niet altijd noodzakelijk om alle nieuwe technieken te volgen, zeker niet als dat beroepsmatig onnodig is. Het is wel zinvol om te bekijken of er dingen zijn waar men wat aan heeft. Een beetje kunnen omgaan met een personal computer (pc) kan veel gemak betekenen voor kerkeraadsleden en bestuursleden van verenigingen. Ook het opslaan van allerlei gegevens voor privé-gebruik, bijvoorbeeld voor opgaven aan de belastingen, kan van veel waarde zijn. Niemand behoeft koudwatervrees te hebben voor wat kennismaking met de mogelijkheden. Er zijn volop eenvoudige cursussen voor iedereen. Het is haast niet te geloven, maar zelfs kleinkinderen willen opa en oma wel helpen om het gebruik onder de knie te krijgen. Wanneer ik dus aanbeveel om toch eens naar de pc-mogelijkheden te kijken, begrijp ik anderzijds dat sommigen er toch niets in zien en hun beurt voorbij laten gaan. Andere ontwikkelingen kan men evenwel niet negeren. Daarbij denk ik aan de komst van de euro, die in de toekomst onze gulden gaat vervangen. Tenminste, het lijkt er veel op dat dit zal gaan gebeuren. De Europese Unie heeft besloten dat op 1 januari 1999 de landen die meedoen hun munten eens en voor altijd aan elkaar zullen koppelen. Dan zal ook vaststaan wat de euro precies waard zal zijn ten opzichte van onze gulden, maar ook ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De voorstanders van de ene munt in Europa sommen veel voordelen op. Wanneer u op vakantie naar het buitenland gaat, behoeft u geen geld meer te wisselen, dus ook geen kosten meer te betalen. Ook kunt u de prijzen in het buitenland gelijk vergelijken met die in ons eigen land. Economen verwachten dat de mensen daardoor meer in het buitenland zullen kopen als bepaalde artikelen daar goedkoper zijn. De concurrentie zal zodoende groter worden en uw koopkracht zal toe kunnen nemen.
Er zijn ook veel tegenstanders van de euro. Zij zeggen dat zij liever de sterke Nederlandse gulden behouden en vrezen dat door het deelnemen van economisch veel zwakkere landen als Spanje, Portugal en Italië ons geld minder waard wordt. Ook overwegingen van nationale aard spelen een rol. We worden als klein land wel erg afhankelijk van wat in Brussel wordt besloten. Dat werd onlangs wel erg duidelijk toen bleek dat wij een aantal nationale wetten niet hadden aangemeld bij de Europese Unie, waardoor ze niet geldig zijn. We worden steeds minder baas in eigen huis.
In ieder geval is het zinvol om de ontwikkelingen in de gaten te houden. Dus oppassen dat de inhoud van oude spaarpotjes op een gegeven moment niets meer waard zijn. Zoals het er nu uitziet zullen de dagelijkse boodschappen tot 1 januari 2002 nog in guldens worden afgewikkeld. Dat geldt ook voor belasingen en sociale uitkeringen. Waarschijnlijk zullen de banken aan iedereen die belegt de mogelijkheid bieden om vanaf 1 januari 1999 de rente- of effectenrekening in euro's te laten luiden. Overheden zullen vanaf die datum hun staatsobligatieleningen in euro's uitgeven. U ziet, er staat in de komende jaren, als God ons het leven geeft, heel wat te gebeuren. Ook in deze rubriek zullen we van tijd tot tijd tips geven die u wellicht van pas komen. Hier is de eerste: met vragen kunt u (gratis) terecht bij de Eurolijn, telefoonnummer 0800-1521.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 20 augustus 1997

Terdege | 84 Pagina's

Ouder en wijzer

Bekijk de hele uitgave van woensdag 20 augustus 1997

Terdege | 84 Pagina's

PDF Bekijken