Bekijk het origineel

Stadstuinstukjes

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Stadstuinstukjes

3 minuten leestijd


In een tuinencyclopedie las ik dat stokrozen veel mest moeten


hebben. Dat verbaasde me, want ik geef ze nooit iets extra's en toch doen het elk jaar uitstekend. Wel zat er dit jaar een soort roest in het blad en verdroogden aanvankelijk wat knopjes. Onder aan de uitgebloeide stelen komen nu echter alweer nieuwe, gezonde bladeren in groten getale uit de grond. M'n buurvrouw heeft ook een keer roest gehad, zei ze, en dat was het jaar erna ook over. Mmm, ik zal volgend voorjaar eens wat koemest strooien, maar of het echt nodig is? Tijdens een stadswandeling in Groningen zag ik ergens dubbele stokrozen naast een stoep staan. Snel heb ik in het voorbijgaan een zaaddoosje meegenomen. Wie weet!Onlangs kreeg ik een bloembollenpakket. Nu staat m'n achtertuin op dit gebied eigenlijk vol, maar in de voortuin is ruimte genoeg. Narcissen en tulpen kan ik daar wel vergeten, blauwe druifjes doen het echter prima in de schaduw, werd me verteld. Mooi zo, dan ga ik maar eens experimenteren. Want anemonen (de Caen) lijken me ook wel ook wel schaduwplanten.


Niet te natte grond, raadde een tuincatalogus aan. Nu, dan kunnen ze zéker in de voortuin! Tijdens het planten van de anemonen (wat een onooglijke bolletjes zijn dat toch, net verdroogde krenten) deed ik een blijde ontdekking. Toen ik even opkeek van het gewroet in de aarde, zag ik namelijk dat een van de Skimmia's knopjes heeft. Een dag eerder zag ik in andermans tuin al een behoorlijk rood exemplaar en ik dacht mismoedig: Bij mij zal het wel weer niets worden. Maar nu heeft een van beide in elk geval "bloem"trosjes. (Het zjjn geen bloemetjes, maar knopjes, die pas in het voorjaar witte bloemetjes worden.)Op een zonnige najaarsdag heb ik op het terras grote schoonmaak gehouden. Inmiddels dode petunia's weggegooid, alle potten schoongemaakt en de planten die naar binnen moeten goed op beestjes geïnspecteerd. De drie Datura's mogen nog even in de kamer staan, want die beginnen nu pas volop knoppen te krijgen. Van de zomer zagen ze er maar minnetjes uit. De kleinere knoppen verdrogen meestal in de verwarmde huiskamer, maar dat hoop ik op te lossen met dagelijks sproeien. De bolchrysant heb ik ditmaal in de tuin gegraven, in een poging hem over te houden. Nadat ik een poosje geleden z'n dorre bloemen weer had weggeknipt, kwam hij niet meer in bloei; de volop aanwezige knopjes waren zeker verdroogd. Drie kleinere chrysanten in pot mogen nog even blijven staan. Anders is het meteen al zo erg kaal op het terras.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 15 oktober 1997

Terdege | 100 Pagina's

Stadstuinstukjes

Bekijk de hele uitgave van woensdag 15 oktober 1997

Terdege | 100 Pagina's

PDF Bekijken