Bekijk het origineel

Behandeling van suikerziekte luistert nauw

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Behandeling van suikerziekte luistert nauw

4 minuten leestijd

Behandeling van suikerziekte luistert erg nauw. Van groot belang is dat het suikergehalte in het bloed niet te hoog wordt, maar te laag is ook erg gevaarlijk. Een paar praktijkgevallen.

Vader en moeder De Boer verzoeken de assistente om de dokter ogenblikkelijk te sturen want hun dochter doet zo raar. Dochter De Boer is een opgroeiende puber die al jaren bekend is met suikerziekte. Al rijdend naar deze patiƫnt ga je er eigenlijk vanuit dat ze hoogstwaarschijnlijk een tekort aan suiker in het bloed heeft, een zogenaamde hypo-glyoaemie. Op het erf kan ik nog net mijn tas tussen de kaken van een herdershond en mijn benen steken, zodat de schade beperkt blijft tot een winkelhaak in de tas! Op de bank zit de dochter wezenloos voor zich uit te staren; ze reageert vreemd op aanspreken. Opdrachten voert ze ook niet goed uit. Ze weigert alle eten en drinken. Na een injectie in het bloedvat met 50% glucose komt ze weer bij. Ze spuit al jaren insuline en is erg moeilijk instelbaar. Ze had dus als het ware de hoeveelheid suiker in het bloed omlaaggebracht door een teveel aan insuline. De hersenen van iemand werken alleen maar als er suiker in het bloed zit. Bij te geringe hoeveelheid gaan mensen erg raar doen of raken in coma.

Bewusteloos
De echtgenoot van meneer Ploeg belt midden in de nacht en vertelt dat haar man zo snurkt en bewusteloos is. Nu was ik daar enkele jaren eerder ook 's nachts geweest in verband met een te laag suiker, zodat ik hetzelfde verwachtte. Aangekomen tref ik meneer Ploeg half overheid gehouden door dochter in bed, bedekt met een hoeveelheid transpiratievocht die je je niet goed voor kunt stellen. Wat ernstiger is is dat zijn armen trekkingen vertonen. Dat duidt op een zeer laag bloedsuikergehalte, waardoor zelfs een epileptische aanval kan worden uitgelokt. Na injecties met 50% glucose komt meneer genoeg bij om limonade te drinken en de suiker in het bloed verder omhoog te krijgen. Hij voelde zich nadien erg vermoeid.

Alvleesklier
In ons vorige artikel over suikerziekte hebben we een aantal verschijnselen van te hoog bloedsuikergehalte beschreven. Hierboven komen een aantal verschijnselen van een tekort aan suiker in het bloed naar voren. Om goed te functioneren moet het bloedsuiker ongeveer tussen de 4 en de 8,5 zitten. Door te eten wordt het suikergehalte omhoog gebracht. Insuline uit de alvleesklier regelt het bloedsuikergehalte binnen de bovengenoemde waarden. De alvleesklier moet hierin heel flexibel zijn en meet dus voordurend. Een sorbet geeft namelijk een andere hoeveelheid suiker in het bloed dan bij voorbeeld babi pangang of wat mij betreft boerenkool met worst. Bij suikerziekte functioneert de alvleesklier niet naar behoren en daarom moeten medicijnen en/of via een injectie toegediende insuline de werking over te nemen.

Balans
Het probleem met de behandeling van suikerziekte is dat je de hoeveelheid medicijnen af moet stemmen op wat er aan suikers inkomen en daar zit nu net de moeilijkheid. Het suikergehalte van een maaltijd is niet zo gemakkelijk te schatten, en als je erna een flinke fietstocht maakt verdwijnt er uiteraard ook weer een moeilijk in te schatten hoeveelheid, ledere suikerpatiƫnt heeft weer een andere balans, zodat de behandeling hierop moet worden afgestemd. Een tekort aan suiker in het bloed wordt vrijwel altijd veroorzaakt door de bloedsuikerverlagende geneesmiddelen. De oplossing zou een voortdurende afgifte van medicijnen zijn en een voortdurende afstemming van deze afgifte op het bloedsuikergehalte. De ontwikkeling van een ingebouwd meetinstrument voor het bloedsuikergehalte en een afgifte-apparaatje voor insuline is inmiddels in een vergevoerderd stadium! Voorkomen is echter beter dan genezen. Hierbij dient te worden opgemerkt dat overgewicht en het westerse dieet het ontstaan van suikerziekte bevordert. Met het konijn aan de rauwkost lijkt een goed dieetadvies te zijn.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 29 oktober 1997

Terdege | 92 Pagina's

Behandeling van suikerziekte luistert nauw

Bekijk de hele uitgave van woensdag 29 oktober 1997

Terdege | 92 Pagina's

PDF Bekijken