+ Meer informatie

Knus & gezellig wonen

3 minuten leestijd

Als je hij Lize en Ronald de Fockert hinnenkomt, zeg je meteen: Wat een gezellig huis. De gang is groen/roze en ook de keuken is in die kleuren geschilderd. Tussen het eetgedeelte en het zitgedeelte hangen in de kamer gordijnen. Dezelfde blauwachtige gordijnen hangen ook voor de ramen. Wat kun je eenjlat in Rotterdam er leuk uit laten zien!

Dat er geen vloerkleed op de plavuizen ligt, lijkt alleen maar heel praktisch als je zeven kinderen in de leeftijd van I tot 14 jaar hebt. Toch was dat bittere noodzaak. Alle kinderen van Lize en Ronald hebben aanleg voor astma, ook de ouders zelf hebben er last van. En daardoor heeft moeder Lize node afstand van een heleboel prulletjes moeten doen. Veel plantjes verlieten ook het huis. Lize laat foto's zien van vóór de grote opruiming. Voor de ramen een kastje met heel veel kleine potjes met kleine plantjes erin.


Er bleken echter nog meer aanpassingen nodig te zijn. "Onze kinderen hebben het ergste last van huisstofmijt.


Stofdeeltjes die niet bewegen. Die bijvoorbeeld in riet of in vloerbedekking zitten. Pas bij ons derde kind kregen we door hoe veel last de kinderen van de huisstof hadden. Toen hebben we ook allerlei adviezen gekregen om ons huis aan te passen."Huisdieren

"Vroeger hadden we veel riet in huis. Ook hield ik erg van droogbloemen. Op de tafel hadden we zo'n dik kleed, een smyrna. Op de vloer ook een kleed. Alles moest eruit. Nu leg ik katoenen kleedjes op tafel. En de kussentjes op de bank was ik regelmatig. Het ergste was dat de huisdieren ook weg moesten. Voor onze zoon was het heel moeilijk om zijn ratjes weg te doen. Zelf vond ik het erg dat de konijnen, die we buiten hielden, niet bij ons konden blijven. Nu hebben we salamanders, klauwkikkers en schildpadden als alternatief", vertelt Lize. Als je kinderen met een astmatische aanleg hebt, wordt het huishouden wel wat drukker, zo is Lize gebleken. "Je moet je huis echt heel goed bijhouden. In huis vegen gebeurt iedere dag. De Ook de trap is aangepast. matrassen waarop de kinderen slapen moeten regelmatig gezogen worden. Soms leg ik ze ook in de zon, want daar gaan de beestjes ook dood van. De kinderen hebben allemaal antiallergie- kussens en synthetische dekbedden. Vooral die dekbedden moeten regelmatig in de wasmachine gedaan worden. Als het een tijd lang goed met de gezondheid van de kinderen gaat, merk je dat je weer iets makkelijker wordt. Dagelijkse klusjes worden iets minder vaak gedaan. Maar zodra je merkt dat ze weer ergens last van krijgen, ga je toch weer hard aan de slag. Dat moet gewoon wel.''

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.