Bekijk het origineel

Uit ons dagboek

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Uit ons dagboek

3 minuten leestijd

„Petra, kom je tanden poetsen?" Zittend op het deksel van de wc met een tandenborstel vol tandpasta, moet ik deze vraag nog wel een paar keer herhalen, voordat dochter-lief de badkamer in komt huppelen. Ze ploft neer op m'n schoot en het poetswerk kan beginnen. „Mond open." „Tanden goed op elkaar." Het zijn iedere avond dezelfde woorden. Tenminste, van mijn kant. Petra heeft zo haar eigen woorden. Met een mond vol schuim kijkt ze me aan en vraagt: „Mam, hoe ben ik uitjouw buik gekomen?" In kindertaal leg ik dit aan Petra uit. Volgende vraag: „Kan ik ook moeder worden?" „Ja." Er wordt diep nagedacht. „Als ik moeder word, dan word jij oma..." Ik knik. „Zijn 'Sekai-oma' en 'andere oma' (op deze manier houdt Petra haar oma's uit elkaar) dan al gestorven?" „Dat weet ik niet. Het kan, maar het hoeft niet. Mensen kunnen soms heel oud worden. Zeventig, tachtig, negentig." „Petra, goed spoelen." „Mam, als Sekai-oma gestorven is, dan ga jij ook dood hè?" „Ja meid, mama sterft ook een keer, en papa." En zo gaat het gesprek nog even door. Ik gebruik dit moment om haar te vertellen dat, als we de Heere Jezus liefhebben, we na onze dood naar Hem toe zullen gaan. Een kwartiertje later loop ik de trap af. Het gesprekje laat me niet los: geboren worden, opgroeien, volwassen zijn, ouderdomsverschijnselen, er niet meer zijn... Als mens kun je zo intensief met het leven bezig zijn. Maar wat heeft het voor zin? Na jou weer een ander. Diezelfde avond fietsen we naar de bijbelkring. Met elkaar denken we na over het boek Prediker. Langzaam ga ik begrijpen wat de boodschap (lijkt soms tegenstrijdig) van dit boek is. Mezelf afvragen bijvoorbeeld waarom wij een bepaalde levenscyclus hebben, heeft geen zin, want wie kan Gods werk doorgronden... Ik kan mezelf beter afvragen: 'leef ik mijn leven dwaas of wijs?' Houd ik bij ieder ding dat ik doe rekening met een God, die ieder werk in het gericht zal brengen (Pred.11:14). En als het zo is dat ik rekening houd met deze God, geniet ik dan ook wel van alles wat Hij mij geeft? Er is een tijd om..., er is een tijd om..., vul zelf maar in. In ons huis schijnt de zon weer. Dat wil niet zeggen, dat er geen verdriet meer is. Maar ik geniet van de kleine dingen die God geeft. Gesprekjes in de badkamer

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 4 maart 1998

Terdege | 92 Pagina's

Uit ons dagboek

Bekijk de hele uitgave van woensdag 4 maart 1998

Terdege | 92 Pagina's

PDF Bekijken