Bekijk het origineel

Zoveel hoofden...

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Zoveel hoofden...

10 minuten leestijd

Op surveillance
Reeds geruime tijd kennen we in Terdege de rubriek "Op surveillance", geschreven onder het pseudoniem Herman Dad. Zelf politieman zijnde, herken ik veel van de geschetste voorvallen. Het moet mij echter van het hart dat ik sommige stukjes, alhoewel vlot geschreven, niet vind passen in ons familieblad, sterker nog: in geen enkel blad. Bij het lezen van de stukjes ga ik ervan uit dat het waar gebeurde, danwei enigszins aangepaste geschiedenissen zijn. De kans bestaat dan dat familie of nabestaanden de situatie herkennen. Enkele afleveringen geleden werd verhaald van een tweetal partners die besloten hadden hun leven te beëindigen. Bij een van de twee mislukte de poging, doch een tweede poging, enige tijd later, gelukte wel. Het is in politieland een goede gewoonte om gevallen van zelfdoding niet in de pers te brengen, tenzij dit door bijzondere bijkomende omstandigheden onvermijdelijk is.
In Terdege 10 van 4 februari werd verhaald van een man wiens echtgenote bij een ongeval om het leven was gekomen en de vreemde wijze waarop deze man reageerde. Nogmaals, ik weet dat dit soort reacties voorkomt als je overlijdensberichten moet overbrengen als politieman, maar het gaat mij te ver om hiervan door het schrijven van een verhaal een soort ontspanning of volksvermaak te maken.
Ook zonder dit soort onderwerpen is het mijns inziens zeer wel mogelijk om geruime tijd een column te vullen met leuke, spannende of interessante voorvallen uit de politiepraktijk. Overigens blijf ik de belevenissen van collega Herman met belangstelling volgen.

J. van Dijk, inspecteur van politie, Hardinxveld-Giessendam

Twee dames die meubeltjes maken (2)
Twee dagen heb ik lopen tobben over de brief in Zoveel hoofden in Terdege van 18 februari tégen ons, twee meubelmakende dames. Was het écht verkeerd om onze hobby te combineren met preken luisteren? Hoeveel vrouwen draaien niet een preek onder het werk (bijv. strijken)? En onder het handwerken op vrouwenverenigingen? Betekent het dat ik geen eerbied heb voor Gods Woord? Komt dat zo over? Als een lachertje? Wat vreselijk erg! Onze dominee gaat binnenkort weg, mijn vriendin is er kind aan huis, ze vond een studeerkamer een origineel afscheidskado. Een lachertje? Voor ons niet. En toch heb ik mijn lesje geleerd... het leven is te kort om onnozel te hobbyen. Ik maak geen kamertjes meer. Ik wil zo graag de goede strijd strijden. Zo graag, maar 't lukt niet. Het is moeilijk om te zeggen, maar toch: „Bedankt, mevr. Van Ledden, voor uw brief"

Gerda Kruidenier, Goudswaard

Twee dames die meubeltjes maken (3)
Wat zullen die dames die meubels maken op hun beurt "geschokt" zijn door zo'n reactie in Terdege (18 februari). Ben je daar gezellig aan 't hobbyen, draai je er nog een bandje bij en ook daar kun je dan mensen mee schokken. Ik wist niet wat ik las. Voor 't zelfde geld ben je volop aan het roddelen over dominee zus en ouderling zo. Kun je toch beter een preek draaien, vind ik. En van dat lachertje heb ik ook niet veel gemerkt.
Hoe Lydia geluisterd heeft, daar weet die mevrouw ook helemaal niks van af En deze dames kunnen zelfs in de nacht vervuld zijn van de Heere. En dan hebben ze waarschijnlijk ook gevouwen handen. Ga door met jullie hobby, dames.

Mw. Moerdijk, Nieuwdorp

Feuilleton
Hoe komt het toch dat het prachtige vervolgverhaal "De Tempelbouwers" opeens gestopt is? We hebben nog niets gelezen over de bouw van de tempel! Jammer dat zo'n mooi, leerzaam verhaal voor jong en oud zo afgebroken wordt! Echt een teleurstelling, of gaan we de tempel nog opbouwen?

Fam. P.M. Plaisier, Hendrik Ido Ambacht

In Terdege stond om verschillende redenen alléén het eerste deel van de trilogie "De Tempelbouwers" (uitg. De Vuurbaak, Barneveld).

Hoofdredactie

Israël
Burg meent in Terdege van 18 februari dat de Amerikaanse Joden zullen terugkeren. Toch hebben zij het daar goed. In Oekraïne is het anders gesteld. Vele Joden uit Oekraïne gaan daarom naar Israël. Christenen voor Israël helpt, via de aktie "Breng de joden thuis", deze Russische Joden. De vraag luidt: Hoe zal het met de Amerikaanse Joden gaan? Burg meent dat zij zullen terugkeren. Dat is een schone gedachte. Ook meent hij dat Israël in het Midden-Oosten zal integreren. Dit valt te bezien. In Zacharia 12 staat dat de volken van rondom Israël zullen aanvallen. Wel staat in Jesaja 27:4: „Grimmigheid is bij Mij niet." In vers 2: „Te dien dage zal er een wijngaard van rode wijn zijn; zingt van denzelven bij beurte." In vers 6: „In het toekomende zal Jakob wortelen schieten, Israël zal bloeien en groeien; en zij zullen de wereld met hun inkomsten vervullen." Israël is dus de compositie van God en een en al toekomstmuziek. De terugkeer van de Joden is het preludium. God de Dirigent. Luistert u ook naar dit concert?

Hans Reinders, Emmeloord

-------------------------------------------------------------------------------------------

Psalmzangdag
In de Bovenkerk in Kampen wordt op Tweede Paasdag (maandag 13 april) de Psalmzangdag 1998 gehouden. Het thema voor deze dag is "De Heere zij geprezen". Op de Psalmzangdag wordt niet-ritmisch gezongen uit de berijming van 1773. Medewerking verlenen ds. R. van Kooten, hervormd predikant in Soest, en de Apeldoornse organist Peter Eilander. De Psalmzangdag begint om 13.30 uur. De toegang is gratis.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 18 maart 1998

Terdege | 100 Pagina's

Zoveel hoofden...

Bekijk de hele uitgave van woensdag 18 maart 1998

Terdege | 100 Pagina's

PDF Bekijken