Bekijk het origineel

23 december

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

23 december

6 minuten leestijd

12 december
Een leuke klus voor een donkere dag, het maken van een paar nestkastjes. Ik gebruik daarvoor stukken van een paar schuttingplanken die in de schuur stonden! Die planken zijn meestal 14,5 cm breed en daardoor heel geschikt voor een stukje huisvesting van onze gevederde vrienden! Uit een hele plank van 400 cm haal je trouwens drie kastjes, die op die manier nog geen vier piek per stuk kosten! Ik zaag vier stukken van 20 cm af: de voor-, achter- en twee zijkanten. De vooren achterkant worden tégen de zijkanten bevestigd. Dan zet ik het geheel op de plank en teken de bodem af. Twee gaatjes van 10 mm in de bodem zorgen voor de ontluchting. Daarna timmer ik met vier spijkers de bodem op de "koker". Met de boor boor ik een gat voor het vlieggat, met de decoupeerzaag kan het gat groter gemaakt worden: een vlieggat van 29 mm voor een koolmees, 27 mm voor een pimpelmees. Als het vlieggat groter wordt dan 30 mm, kunnen ook mussen en spreeuwen er gebruik van maken. De deksel steekt aan de voorkant ongeveer 10 cm over: dat geeft wat schaduw op de kast en voorkomt inregenen. De deksel maak ik vast met twee aluminium (roest niet) spijkers, die ik een stukje uit laat steken. De deksel kan er daardoor gemakkelijk af; dat is nodig als het kastje schoongemaakt moet worden. De kastjes heb ik opgehangen, zo goed en zo kwaad als dat ging, buiten het bereik van onze katten. Als dat niet lukt, kan een stuk gaas ervoor zorgen dat ze niet op of bij de kast kunnen komen. Eén van de kastjes werd meteen in gebruik genomen, natuurlijk niet om in te broeden maar om in te schuilen. Leuk om te zien, hoewel de mees erin zit voor je het in de gaten hebt!

15 december
De gemeente is hier en daar fors aan het snoeien. Wat takken van verschillende bomen en struiken meegenomen om ze thuis in bloei te trekken op water. En bloeien ze niet, dan kun je altijd nog genieten van het frisse blad.

19 december
Na de nestkastjes ook nog een "kastje" voor insecten gemaakt. De stukken stengel zijn afkomstig van de Macleaya, de pluimpapaver. Stengelstukken worden ook op willekeurige plekken in de tuin gelegd als onderkomen voor bodeminsecten en ander klein spul. Het mooiste is om de stukken zo te knippen, dat een kant door een "knoop" wordt afgesloten. Die kant leg ik wat hoger, zodat er geen water in het holletje kan lopen.

23 december
Een emmertje zand uit de zandbak gehaald voor gladde dagen. Als het vriest en glad wordt, krijg je het niet meer uit de zandbak en nu staat de boel alvast klaar voor zware tijden. Misschien kan de emmer in de lente ongebruikt weer terug in de zandbak. Ik gebruik liever zand dan zout omdat zout zo slecht is voor de planten en het bodemleven. Je merkt trouwens dat Arjan (bijna 11 jaar) en Suzanne (7 jaar) langzamerhand te groot worden voor de zandbak. Ik kan me niet meer herinneren wanneer ze er voor het laatst in gespeeld hebben!

24 december
Gereedschap schoongemaakt en opgehangen aan gereedschapshaken in ons tuinschuurtje, achter in de tuin. Zo hangt het klaar voor het komende seizoen. Speciale aandacht heb ik besteed aan de hark en cultivator die ooit van mijn vader waren. De stelen zijn een beetje aan de korte kant maar daar weegt de herinnering wel tegenop!

30 december
De schuur opgeruimd, een 'drang' die zich vooral aan het eind van het jaar en, in mindere mate, voor de vakantie en feestdagen voordoet. Een soort grote-schoonmaak-gevoel. Bijna is het jaar voorbij, een jaar om met dankbaarheid op terug te kijken. Dat is óók zo'n gevoel dat je vooral aan het eind van een jaar hebt! Morgen oliebollen en appelbeignets bakken, samen met de kinderen. Dat hoort bij oudejaarsdag. Feestelijk en gezellig!

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 25 november 1998

Terdege | 88 Pagina's

23 december

Bekijk de hele uitgave van woensdag 25 november 1998

Terdege | 88 Pagina's

PDF Bekijken