Bekijk het origineel

Trouwen 1999

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Trouwen 1999

Bruidsmode is traditioneel en nieuw

8 minuten leestijd

Trouwen doe je natuurlijk in de jurk van je dromen. Wat dat betreft kun je tegenwoordig alle kanten op. Wordt het een wijde rok (traditioneel aangerimpeld of juist met stolpplooien), een chique A-lijn, sluike crêpe georgette of misschien een japon in twee kleuren?

Volgens mevrouw De Ridder van Maison De Ridder op Urk komt volgend jaar de traditionele japon weer duidelijk in beeld, met het strakke lijfje en de heel wijde rok. „Soms ook nog in verschillende kleuren, bijvoorbeeld een blauw lijfje en een crèmekleurige rok. Maar de A-lijn is er ook nog steeds. Als je nogal gezet bent, is de A-lijn veel mooier. Vroeger werd je dan toch in het gangbare model gestoken, maar dat hoeft nu niet meer. Je kunt er ook heel mooi uitzien als je een grote maat hebt.
Satijn en zijde doen het erg goed in het Urker bruidshuis. „Voor het lijfje en eventueel wat accenten op de rok wordt ook wel gobelinzijde gebruikt, zijde met een ingeweven motiefje. En kanten lijfjes zijn nog altijd in.
Maison De Ridder verkoopt ongeveer evenveel sluiers als hoeden. „Het is zon beetje om en om. Een sluier aan een hoed wordt ook veel gedaan. Het ligt ook aan de stijl van de jurk; bij een A-lijn is een hoed gewoon mooier, bij een traditionele jurk een sluier. Je hebt altijd meisjes die zeggen: Een hoed draag ik s zondags al, mn trouwdag is de enige keer dat ik een sluier kan dragen.

Ivoor, geen wit
Veel bruiden kiezen voor een sleep. „Niet zon heel grote, gewoon tussenin. Dat vinden de meesten toch wel leuk.
Een uitbundige gegarneerde bruidsjapon met volop kantjes, ruches en roosjes is bepaald niet nieuw in het modebeeld, maar verdwijnt ook nooit. Er zijn immers altijd meisjes die alleen in zón model willen trouwen.
Witte jurken zijn volgens mevrouw De Ridder echt uit. „Het moet je trouwens ook stáán. Ivoor is veel warmer. Als iemand om een witte jurk vraagt, zeg ik daarna altijd: „Pas nu eens een ivoorkleurige. Dat staat vaak veel zachter, net als champagnekleur. In gekleurde jurken verkopen we veel groen in allerlei tinten en okergeel/goud. En mokka, chocolademelkachtig. Het is wel leuk om dan de rok bijvoorbeeld in een iets lichtere tint te nemen, of een andere tint kant erbij.

Stolpplooien
Ivoor is ook het eerste wat mevrouw Fortuyn van bruidshuis Orchidee op kleurgebied noemt. Haar zaak was vele jaren in Leerdam gevestigd; sinds 11 februari bevindt de winkel zich in Krabbendijke, met een afdeling dameshoeden erbij. Japonnen in twee kleuren, een beetje Engelse stijl, hangen ook bij Orchidee, maar worden niet dagelijks verkocht. „Je moet het durven he. De meeste mensen zijn wat voorzichtig. En je moet het mooi vinden natuurlijk. Zelf vind ik het heel mooi, dat blauw en beige of crème.
De A-lijn, twee jaar terug al aangekondigd, is er nu volop. „Bruidsmode is niet iets van één jaar en het volgende jaar wat anders. Je ziet ook weer veel wijde rokken, vaak met stolpplooien, dus niet aangerimpeld. De wijde rok is trouwens nooit echt weggeweest. Sommige modellen hebben wel een wijde rok, maar vallen sluik door de soepele stof, vaak crêpe georgette. Ik heb het idee dat het sluike model wel wat gaat overheersen.

Geen pofmouwen
Mevrouw Fortuyn signaleert veel kant. „Je had het altijd wel, maar het is nu veel fijner van structuur, geborduurde kant. Het lijfje is dan gevoerd, de mouwen meestal niet, zeker in de zomer niet. Bovendien hangen de kanten lijfjes vaak los, als een hesje, over de jurk.
Bij een trouwjurk viel vroeger vaak de grote, brede pofmouw op. Volgens mevrouw Fortuyn is dat echt voorbij. „De mouwen zijn nu strak en glad ingezet.
Vooral trouwjurken van zijde vinden aftrek bij Orchidee. „Maar dat ligt ook een beetje aan je inkoopbeleid; ik heb niet zo veel satijn hangen. Maar de meesten vragen ook wel meteen naar zijde.
Sluiers worden hier volop verkocht, hoeden niet minder. „Ze gaan allebei goed. Wel is het zo dat je nu veel meer leuke hoeden hebt dan voorheen.

Vierkante hals
„De A-lijn gaat er niet zo snel uit, vermoedt ook mevrouw Van Os van bruidshuis t Koetsje in Wageningen, „omdat het bijzonder slankkledend is, en dat is voor ons Hollanders toch wel fijn. Maar de traditionele japon in prinsessenlijn, dus strak lijfje en wijde rok, verdwijnt nooit. Alleen heeft die geen pofmouwen meer.
De halslijn is tegenwoordig ook iets anders, je krijgt nu weer vierkante halzen. Dat had je in de jaren twintig, en de modellen zijn ook afgeleid van de jurken uit die tijd: een strak, kort bovenlijfje met een sluik vallende rok in soepele stof. Je moet dan wel een mooie stof hebben, een goede crêpe georgette of voile, want bij een goedkope flodderstof valt het niet mooi.
De traditionele sluiers hebben concurrentie gekregen. De hoeden die op de trouwdag gedragen worden, variëren van een groot amazonemodel tot een hoed in romantische, Engelse stijl. „En vrijwel elke jurk heeft een sleep, dat kleedt het mooist en is elegant. Maar wil je geen sleep, dan kan hij natuurlijk altijd afgeknipt worden, zegt mevrouw Van Os nuchter.

Feeëriek
Nu de pofmouw verdwijnt, is het alternatief niet alleen een rechte mouw; mevrouw Van Os ziet de wijde mouw in beeld komen, „van boven smal en van onder heel wijd. In een voile-stof geeft dat een feeëriek beeld. Inderdaad, perfect bij de A-lijn.
Ook t Koetsje verkoopt nauwelijks meer witte jurken. „Ik wil niet zeggen nooit, want het kan natuurlijk wel, maar 90 procent kiest roomkleur: zacht ivoor of champagne. Bij de kleuren is goudkleur heel gewild. Of een combinatie, blauw met goud. Maar dat laatste kopen maar enkelingen.
Kortom, je kunt alle kanten op om goed voor de dag te komen op je trouwdag. Is je lang gekoesterde ideaal een ruisende wijde rok en een wapperende sluier, dan kan dat uitstekend verwezenlijkt worden. Maar als je iets aparts in gedachten hebt, slaag je ongetwijfeld ook bij een van de vele bruidshuizen. Een tip van mevrouw Van Os: Omdat er heel veel stellen willen trouwen op 9-9-99, is het momenteel erg druk bij de bruidszaken. Dat heeft lange levertijden tot gevolg. Wees er dus vroeg bij, ook als je huwelijksdag niet de 9e september is.
Wat de fotos betreft: Dit zijn modellen die bruidsmodefabrikanten zo leveren; er kan naar wens altijd wat veranderd worden, bijvoorbeeld een langere mouw, hoger gesloten hals of rug en dergelijke.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 17 februari 1999

Terdege | 116 Pagina's

Trouwen 1999

Bekijk de hele uitgave van woensdag 17 februari 1999

Terdege | 116 Pagina's

PDF Bekijken