Bekijk het origineel

Achter in onze tuin staat de biobak

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Achter in onze tuin staat de biobak

3 minuten leestijd

Het is vrijdagmiddag, rond half twee. In de verte is het geronk van een tractor te horen, 't Is een bejaarde machine, maar hij functioneert nog prima. De schiilenboer zit achter het stuur. Zijn vrouw zit ontspannen op een tuinstoel te midden van de schillen en het oude brood. Afgedankt door mensen, maar goed eetbaar voor z'n vee. Gelukkig zijn er heel wat mensen, die elke vrijdag een emmer met schillen en brood aan de straat zetten. Ook ik doe daar graag aan mee. Wat de schillen betreft tenminste, want als 't over brood gaat, denk ik eerst aan al die vogeltjes in de tuin. Die waarderen mijn geste, als de eekhoorn ze tenminste niet te vlug af is.

Als een huisvrouw een beetje milieubewust is, valt er heel wat te doen. Resten groente en fruit verdwijnen in de groene container en alles wat daar nog meer in kan. Koffiedik, bloemen en tuinafval doen we er ook in. Achter in onze tuin, dicht bij het kippenhok, staat de biobak. Elke zaterdag kiep ik daar de kippenmest in, van tijd tot tijd wat groenafval en niet te vergeten al die bladeren in de herfst. Ervan uitgaand dat het spul in het voorjaar z'n werk kan doen in de tuin. Zo is dat cirkeltje ook rond. Oud papier. Nee, Terdege hoort daar niet bij. Die is voor wachtkamers in ziekenhuizen en bij artsen bestemd. Toch groeit de stapel oud papier per dag. Gelukkig zijn ook daar liefhebbers voor. Elke eerste zaterdag van de maand is het een drukte van belang in ons dorp. Ieder lid van de plaatselijke muziekvereniging die een aanhanger heeft, een auto met laadbak of zoiets ergens kan lenen, is in de weer. Met hulp van vrienden en bekenden worden de straten afgestruind om dozen en zakken vol oud papier op te halen. Opbrengst? Voor de kas van de muziekvereniging. Schoenen die te goed zijn voor het restafval stop ik in een speciale container bij de supermarkt. Kleren geef ik weg of ze verdwijnen in de zak voor het Leger des Heils.

Wat produceren we met ons allen een ongelooflijke berg afval en wat zijn we er druk mee om die afvalstroom op een verantwoorde manier te lozen. Het is de moeite waard om er bewust mee om te gaan. Dat komt de natuur, Gods mooie schepping, ten goede. Er is al te veel verknoeid. Daarom doe ik toch maar m'n best. Elke dag weer. Alhoewel... de tickets voor een familiebezoek in Canada kreeg ik vanmorgen. Milieubelastend, zo'n vliegreis. Toch ga ik maar.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 18 augustus 1999

Terdege | 72 Pagina's

Achter in onze tuin staat de biobak

Bekijk de hele uitgave van woensdag 18 augustus 1999

Terdege | 72 Pagina's

PDF Bekijken