Bekijk het origineel

Tuintips

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Tuintips

3 minuten leestijd

Cocopeat neemt veel water op
Naast de 'gewone' potgrond worden er steeds meer speciale samenstellingen verkocht. Dat heeft twee redenen: nieuwe producten zijn goed voor een stukje marktontwikkeling (omzet) en niet iedere plantensoort stelt dezelfde eisen, Cocopeat is betrekkelijk nieuw. Het wordt verkocht als potgrond. De 'grond' bestaat uit vercomposteerde cocosvezels, een afvalproduct dat op deze manier nuttig gebruikt wordt. Een voordeel van cocopeat is de grote capaciteit om water op te nemen. Volgens de door het tuincentrum verstrekte gegevens hoef je nog maar de helft van de gebruikelijke hoeveelheid water te geven. Het is de moeite waard om het eens te proberen. Het lijkt me aantrekkelijk voor bakken en potten, die op zonnige dagen veel behoefte aan water hebben.

Hortensia
De hortensia heet eigenlijk Hydrangea. Een echte modeplant, die ook als kamerplant furore heeft gemaakt. De kamerplant is echter een 'gewone' tuinhydrangea! Na de bloei kunt u de planten dan ook buiten in de tuin zetten. Niet te veel zon en niet te droog. Ze houden van flink wat organische stof. Meng het voor het planten door de grond. De meeste hydrangea's kunnen in het vroege voorjaar last hebben van nachtvorst. U kunt ze daar (een beetje) tegen beschermen door ze op heldere dagen tegen de avond af te dekken met groeifolie of iets dergelijks. Uitgebloeide bloemen kunnen gedroogd worden.

Wit zand
Zaaien is mooi werk. Je bent buiten in de natuur (zo mag je een tuin mijns inziens best noemen), er waait een frisse wind door je geest en je verwondert je over het feit dat uit zo'n fijn zaadje een grote plant kan groeien! Soms kun je nauwelijks meer zien waar je gezaaid hebt. Twee tips: meng door het zaad een beetje wit zand/schelpenzand of strooi direct na het zaaien een beetje zand over de zaairij. Wat tuinliefhebbers ook wel doen, is wat snelle kiemers (bij voorbeeld radijs) door het zaad mengen. De gekiemde radijs vertelt waar u gezaaid heeft. Als de andere zaden opkomen, kan de radijs verwijderd worden, maar dat hoeft natuurlijk niet. Past u op dat de radijsplanten het andere zaaisel niet overgroeien.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 19 januari 2000

Terdege | 88 Pagina's

Tuintips

Bekijk de hele uitgave van woensdag 19 januari 2000

Terdege | 88 Pagina's

PDF Bekijken