Bekijk het origineel

Tuintips

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Tuintips

3 minuten leestijd

Maarts viooltje geurt heerlijk
Het is nog geen maart, maar op sommige plekjes in de zon kunt u genieten van de witte of donkerblauwe bloemetjes van het maarts viooltje. Het plantje wordt maar 10 cm hoog. U moet dus diep door de knieën buigen om van de bloemetjes en hun heerlijke geur te genieten. Het plantje houdt van niet te droge grond met wat organische stof en wil niet te veel zon. Ideaal om onder een open boom- en heesterbeplanting te zetten. Voor het blad aan de bomen en struiken komt, bloeit het plantje, profiterend van de vroege lentezon. Als het viooltje het naar zijn zin heeft, breidt het zich gemakkelijk uit, maar zonder te woekeren. Zet eens een paar polletjes in een potje als aardigheidje voor een ander.

Klimop
Klimop, de naam zegt het al, kennen we vooral als groenblijvende klimplant tegen bomen en huizen. Klimop kan ook gebruikt worden als bodembedekker onder bomen en struiken. Een fraai gezicht, de plant weert ook het onkruid (behalve sommige wortelonkruiden), ziet er in de winter mooi uit en vraagt geen onderhoud. Waar u wél op moet letten, is dat de plant niet in de struiken groeit, omdat de ranken het licht dat de struik nodig heeft om te groeien en te bloeien (voor een groot deel) wegnemen. Omdat de Hedera dicht bij bomen en struiken slecht aan de groei komt, plant u ze wat op afstand. De ranken leidt u dan naar de bomen en struiken toe. Hedera is te koop in allerlei soorten en maten: met klein en met groot blad, met scherp en ronder blad, groen (met verschillende nuances) en bont. De plant is giftig.

Datura
Als u uw Datura of Brugmansia deze winter overgehouden heeft, dan kunt u nu weer met de plant aan de slag. Verpot ze in een grote pot met nieuwe potgrond, zet ze op een lichte, niet te warme plek en start weer met het geven van wat water. Geef meer water als de plant goed in het blad komt. Als alles ten. Het plantje houdt van niet te droge grond met wat organische stof en wil niet te veel zon. Ideaal om onder een open boom- en heesterbeplanting te zetten. Voor het blad aan de bomen en struiken komt, bloeit het plantje, profiterend van de vroege lentezon. Als het viooltje het naar zijn zin heeft, breidt het zich gemakkelijk uit, maar zonder te woekeren. Zet eens een paar polletjes in een potje als aardigheidje voor een ander. goed gaat, heeft u na de ijsheiligen (derde week van mei) een schitterende plant die na een paar weken knoppen begint te vormen. Vaak bloeien niet voorgetrokken planten pas tegen het eind van de zomer óf helemaal niet! Fijn om weer met de tuin aan de slag te gaan!

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 16 februari 2000

Terdege | 88 Pagina's

Tuintips

Bekijk de hele uitgave van woensdag 16 februari 2000

Terdege | 88 Pagina's

PDF Bekijken