Bekijk het origineel

Wat moet je allemaal regelen?

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Wat moet je allemaal regelen?

8 minuten leestijd

Hoe lang van tevoren moet je allerlei zaken rond de trouwdag in orde maken? Dat verschilt per plaats èn per dag. Voor vrijdagen moet je er heel vroeg bij zijn. Maar minimaal zes maanden voor de trouwdag moet je in het algemeen toch wel beginnen. Het geeft bovendien een stuk rust als je niet op het laatste moment nog van alles moet regelen. Zeker wanneer je tegelijkertijd bezig bent een huis in te richten. Een globaal schema. Kruis aan wat je gedaan hebt.

Zes maanden van tevoren
- Gemeentehuis
Op het gemeentehuis/stadhuis van je keuze kun je een datum en tijdstip vastleggen, ook al ben je nog niet in ondertrouw gegaan. Meestal wordt in de woonplaats van de bruid getrouwd, maar verplicht is dat niet. Voor ondertrouw moet je wel in de gemeente zijn waar ten minste een van beiden staat ingeschreven.
- Kerk
Vooral als je kerkelijke gemeente erg groot en trouwlustig is, moet je ook heel tijdig de dominee vragen, zeker als het een vrijdag betreft. Later komen jullie een keer bij hem voor het trouwgesprek.
- Restaurant/partycentrum
Heb je één bepaald of zeer gewild restaurant/zalencentrum op het oog, reserveer daar dan ook vroeg. De andere invulling (tijdstip, aantal gasten, menu) komt later wel. Houd rekening met de bereikbaarheid en de parkeerruimte.
- Fotograaf
Voor de fotograaf geldt hetzelfde: spreek nu de datum en ongeveer het tijdstip met hem af en bepaal later eens hoeveel je voor de reportage wilt uitgeven, de plaats(en) waar je naartoe gaat en dergelijke.
- Gastenlijst opstellen
Begin ruim op tijd met het verzamelen van adressen van de personen die je een kaart wilt sturen. De telefoonindex van je ouders helpt je waarschijnlijk al een eind op weg. Gooi de adressen na het versturen van de kaart niet weg; misschien willen jullie ook bedankkaartjes verzenden!
- Getuigen
Als je andere getuigen dan je ouders wilt, moet je die bijtijds vragen. Vooral als je in de vakantieperiode trouwt! Hun namen moet je bij het aantekenen weten, inclusief adres, beroep en hun relatie tot jullie. Er zijn minimaal twee, maximaal vier getuigen vereist.

Vier maanden van tevoren
- Ceremoniemeester
De taak van een ceremoniemeester varieert van het uitdelen van corsages tot het oplossen van tijdens de trouwdag voorkomende moeilijkheden. Zoek er iemand voor die niet snel in paniek is en kan organiseren en improviseren. Samen met hem/haar stel je het programma voor de dag op.
- Bruidsjapon
Over de bruidsjapon heb je vast al wel een idee in je hoofd, maar of dat ook in de winkels hangt...? Ga op je gemak zon jurk uitzoeken, samen met je moeder, evt. (schoon)zus en schoonmoeder. Neem niet te veel personen mee: er komen even zoveel meningen naar voren en je raakt in de war! Een confectiemodel zul je vaak aan je persoonlijke smaak willen aanpassen, waarvoor natuurlijk tijd vereist is. Overweeg(t) je (moeder) de jurk zelf te naaien, dan is het zéker belangrijk dat dit geen haastkarwei wordt.
- Evt. huwelijksreis regelen
Het is handig niet aan het eind van de trouwdag zelf te vertrekken; als het feest uitloopt, moet je je haasten om bijv. een trein of vliegtuig te halen.

Twee maanden van tevoren
- Trouwauto
Wie op de trouwdag in een koetsje met paarden wil, moet dat al veel eerder regelen! Een moderne wagen of oldtimer kan nu besproken worden. Kun je de auto van een goede kennis lenen, informeer dan wel of de wagen gewassen en gepoetst afgeleverd/opgehaald wordt...
- Trouwkaarten
Maak een keus uit de boeken bij de drukkerij. Voor het bestellen en drukken ervan moet je plm. twee weken rekenen. De kaarten worden ongeveer een maand voor de trouwdag verstuurd.
- Kapper
Als je een speciaal kapsel wilt, kun je dat beter een keer proefdraaien. Bovendien zie je er op de trouwdag dan niet ineens heel anders uit.
- Ondertrouw regelen
Voor trouwen en ondertrouw zijn diverse paperassen nodig: een uittreksel van het geboortenregister (van de gemeente waar je geboren bent; kan opgestuurd worden) van bruid en bruidegom en een uittreksel uit het persoonsregister van beiden (gemeente waar je woont). Minderjarigen hebben verder toestemming van hun ouders nodig.
- Definitieve gastenlijst maken
- Schoenen kopen

Zes weken van tevoren
- Trouwringen kopen
Hebben jullie al verlovingsringen, dan de trouwdatum daarin laten graveren.
- Kleding voor de bruidegom
Al hoef je niet àlles te weten, informeer wel globaal naar de bruidsjurk, in ieder geval naar de kleur. Maar wellicht gaat de bruid mee.
- Bruidsboeket
Wie op de dag zelf nog een boeket bestelt, moet geen bijzondere wensen kenbaar maken! Heb je die wel, stap dan nu bij een goede bloemist binnen. Ook hierbij speelt de kleur van de kleding natuurlijk een rol. Vergeet de corsages en de versiering voor de auto of koets niet.
- Afspraken restaurant
Leg alles definitief vast en laat dit schriftelijk bevestigen. Bepaal of er alcohol mag worden geschonken, hoeveel, welke hapjes je wilt, hoe vaak ermee wordt rondgegaan, enz. Vertel wie de ceremoniemeester is (of laat die meekomen).

Een maand van tevoren
- Cadeautjes kopen
Voor de ceremoniemeester, eventuele bruidskinderen en andere personen die jullie helpen op de trouwdag.
- Gelukwensen bewaren
Soms krijg je al vroeg schriftelijke felicitaties. Laat ze niet rondslingeren en achterhaal zonodig het adres van de afzenders.
- Menukaarten bestellen
- Verlanglijstje opstellen
- Definitieve afspraak fotograaf

Twee weken van tevoren
- Receptieboek kopen
- Programma doornemen
Doe dat samen met de ceremoniemeester.

Een week van tevoren
- Gesprek met ambtenaar burgerlijke stand
- Schoenen inlopen
- Route rijden
Het kan gebeuren dat de route van huis naar gemeentehuis naar kerk naar restaurant door bijv. een opengebroken weg geblokkeerd is. Is er op je trouwdag geen markt ergens onderweg?
- Advertentie
Als je een trouwadvertentie wilt, moet je die uiterlijk nu laten plaatsen. Bekijk kritisch of de tekst van de trouwkaart exact zo in de advertentie kan!
- Pas de bruidskleding
Kijk of alles goed zit. Je kunt alvast wat spullen in je tasje stoppen: een zakdoek, kerkgeld, misschien een aspirientje..

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 24 mei 2000

Terdege | 124 Pagina's

Wat moet je allemaal regelen?

Bekijk de hele uitgave van woensdag 24 mei 2000

Terdege | 124 Pagina's

PDF Bekijken