Bekijk het origineel

Bruidsmode: vrij eenvoudig, maar alles kan

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Bruidsmode: vrij eenvoudig, maar alles kan

13 minuten leestijd

Trends in bruidsmode: Het is een lastig onderwerp. Wat in de ene winkel goed verkocht wordt, loopt bij de ander maar matig. Wat voor de ene bruid absoluut niet hoeft, is voor een ander meisje het einde. Maar in wezen gaat het niet om trends. Bedenk wat je mooi vindt, mode of niet. Want je droomjurk kan altijd gerealiseerd worden. En desnoods naai je hem zelf. Of je moeder. Begin dan wel bijtijds!

Over het algemeen is de bruidsmode tegenwoordig vrij eenvoudig. Dat constateert mevrouw Corbijn van bruidsatelier Mardienco in Goes. Hoewel ze er direct aan toevoegt: „Je hebt natuurlijk altijd uitschieters naar de andere kant, met allerlei toeters en bellen. In de sobere stijl past de A-lijn heel goed; die blijft wel. Maar het romantische heb je ook, met een keurslijfje, bijvoorbeeld met een vetersluiting en een heel wijde rok met etages en lange sleep. Bij zon veterjapon zie je ook wel een gedeeltelijk dubbele rok, een soort schort noem ik het, die naar middenachter rond weg loopt.
Jurken met een (sier)veter in voor- of achterpand verkoopt mevrouw Corbijn „af en toe. „Meestal is zon strak lijfje van kant en daar hoort geen veter bij.
In de Goese zaak kun je terecht voor een japon naar eigen ontwerp of voor een (aangepast) model van een fabrikant. De aanpassingen bij een confectiemodel doet men in eigen beheer. „We laten ze altijd al met een hogere hals en driekwart mouw van de fabriek komen; je kunt een bestaande mouw wel korter maken, niet langer.
Hoewel zon bruidsjapon door de persoonlijke veranderingen die de bruid wil, er vaak heel anders uitziet dan het oorspronkelijke model, tekent men in Goes toch even aan waar de jurk gedragen zal worden. „Een meisje wil natuurlijk niet dat een week eerder iemand in hetzelfde dorp in dezelfde japon trouwt.

Heavy
Uiteraard zijn er bepaalde trends in bruidsmode, maar de keuze van een trouwjurk gebeurt anders dan die van een gewone rok, vindt mevrouw Corbijn. „Meisjes worden wel beïnvloed door de mode, maar houden toch aan hun eigen idee vast, ook al is dat net niet in de mode.
Ivoor is in de bruidswereld nog steeds dé kleur, terwijl de stoffen zijde en satijn zijn. „Heavy, een shantung op basis van satijn, doet het goed, en dupionzijde ook. Dat kreukt wel erg, maar je hebt het in heel veel kleuren. Ook in satijn heb je tegenwoordig zachtere tinten, pastels.
Crêpe georgette gaat ook goed. Het wordt veel gebruikt in combinaties, bijvoorbeeld een strakke satijnen japon en eroverheen eentje van crêpe of voile.

Kleuren
De vraag naar de meest verkochte kleur in het assortiment gekleurde jurken vindt mevrouw Corbijn moeilijk te beantwoorden. „Grijsblauw is bijvoorbeeld heel erg in. Maar ook goudkleur en abrikoos. Of groen, daar heb je ook veel verschillende tinten in. Het is natuurlijk wel leuk als je voor ieder meisje toch net een iets andere tint kunt vinden.
Bij een gekleurde jurk wordt vrijwel altijd een hoed als hoofdtooi gekozen. Mevrouw Corbijn is ervoor om daar een echte bruidshoed van te maken. „Met wat tule, kant, bloemetjes van de stof et cetera. Echt iets anders dan een zondagse hoed.

A-lijn niet nieuw
Joke Speksnijder van de afdeling bruidsmode van Speksnijder, gevestigd in Bergambacht, signaleert ook wel modetrends in de bruidsmode, bijvoorbeeld een japon met een lange of korte mantel van dunne stof, of de rechte, wat sluikvallende japon, of lijfjes met heel veel deelnaden, met baleinen erin. „Maar er zijn japonnen die altijd blijven, zoals de prinsessenlijn. De A-lijn is een jaar of zeven geleden weer in zwang gekomen, maar 25 jaar terug zag je die ook al. Heel veel dingen komen weer terug.
Dat zelfde geldt volgens Joke voor de sierveters. „In nostalgische japonnen zag je dat altijd wel, maar af en toe brengt een fabrikant het weer eens nadrukkelijk naar voren. Voor de klant is het dan iets nieuws. De een vindt het mooi, de ander niet. Het wordt regelmatig verkocht.
Zo is het ook met de rok waarbij verschillende lagen stof als een waterval naar beneden vallen. „Wie die Sissy-stijl leuk vindt, neemt dat. Maar het ene meisje is meer op de hoogte van de mogelijkheden dan de ander.

Wit: kil of fris
De kleur ivoor wordt naar haar mening s zomers wat meer verdrongen door wit. „Wit lijkt in de winter kil, maar s zomers staat het juist fris.
Naast de zogenaamde witte trouwjurken, die dus tegenwoordig vaak ivoor zijn, kun je bij Speksnijder ook terecht voor een gekleurde japon. Welke kleuren goed lopen is ook hier moeilijk te zeggen. „Er zijn zo veel kleuren. Het is wel een beetje aan mode gebonden; koffiekleur en wijnrood zag je veel, ijsblauw en goudkleur worden nu weer meer verkocht. Je hebt trouwens ook bruiden die niet vanwege een kerkelijke achtergrond in kleur trouwen, maar die iets aparts willen. Er is geen opvallend verschil tussen wat deze groep aan kleuren kiest en wat kerkelijke meisjes kiezen.
Volgens Joke Speksnijder worden de zijden jurken ietsje verdrongen door satijn en crêpe georgette. „Je ziet weer meer satijn. Ja, waarom? Het is een trend, waarom weet je niet. Het is trouwens wel de matte satijn; vroeger had je meer glanssatijn.
Ook in Bergambacht kun je terecht om een japon naar eigen idee te laten maken. Meestal wordt een model van een fabrikant aangepast. Maar volgens Joke maakt het in feite niet uit of het een zelf ontworpen trouwjurk wordt of dat een confectiemodel wordt aangepast aan de wensen van de klant. „Het gaat er alleen om dat het uiteindelijk de japon wordt die jij in gedachten had.

Zelf naaien
Het zelf naaien van een trouwjurk is iets wat velen niet aandurven. Het is geen kwestie van verschrikkelijk goed kunnen naaien; je moet het gewoon durven. En een goed patroon hebben natuurlijk en de beschrijving daarbij kunnen lezen. Vaak worden dingen die in een beschrijving onduidelijk lijken vanzelf helder als je bezig bent. Ben je bang om de schaar in de kostbare stof te zetten, kies dan voor een voorgeknipt patroon. Dit is al voor je uit de stof geknipt. En voor wie het ook dan nog niet vertrouwt, is er de bekende tip: Probeer het eerst eens van een oud laken.
Hoe kom je aan een patroon en aan stof? Het blad Knip Mode neemt meestal elk voorjaar een keer een patroon van een trouwjurk op, maar het is de vraag of dat net jouw smaak is. En als je in het voorjaar of de zomer trouwt kun je niet op bijvoorbeeld het meinummer wachten. Een abonnee kan uiteraard in oude nummers bladeren, als die bewaard zijn.
Eenvoudiger is het om naar een stoffenzaak te gaan, waar meestal ook patronen te koop zijn. En als je dan een bruidsstoffenwinkel kiest, heeft men ongetwijfeld ook patronen van bruidsjaponnen. Zon winkel is bijvoorbeeld stoffenhuis Bestevaer in Dordrecht. De heer Van der Linden van deze zaak vertelt dat men een ruime collectie patronen heeft van Vogue, Neue Mode, Butterick en Burda.
En natuurlijke vele soorten stof. De meest verkochte soort is zijde. „Tachtig procent van wat we aan bruidsstoffen verkopen is zijde. Meest wildzijde en taftzijde. Taft is wat gladder van structuur. Daarnaast hebben we gewassen zijde, dat heel soepel valt. Verder verkopen we organza, dat is erg in, gebloemd en effen of met een metaalglans. En kant natuurlijk.

Advies
„Op het moment is offwhite de topkleur. Maar vorige week hebben we nog donkergroen verkocht. Een kleurtje is wel een beetje trend. Acht tot tien jaar geleden was ongeveer 75 procent van wat we verkochten wit, de rest crème; nu is het andersom, waarvan vijf procent een kleurtje.
De meeste meisjes gaan eerst een of meer keren bij een gewone bruidszaak kijken en maken dan de stap naar Bestevaer, is de ervaring van de heer Van der Linden. „Over de stof en het model hebben ze dan al een idee, en verder kunnen wij natuurlijk adviseren. Degene die vorige week die groene stof kocht, kwam met een heel andere kleur in gedachten onze winkel binnen.
Hoeveel bruiden hun jurk zelf maken (beter gezegd: hoeveel moeders van bruiden dit doen) kan Van der Linden niet zeggen. „Wij hebben deze bruidsstoffenzaak nu negen jaar en ik geloof niet dat er meer klanten komen dan vroeger, maar ook niet minder. Ik heb het idee dat zelf naaien op het moment wel in is. Dan gaat het niet om de besparing, het mag best wat kosten, maar men wil iets aparts. Als er drie keer in de week stof voor een trouwjurk wordt verkocht, hebben we een goede week. Voor doopjurken en wiegbekleding komt men hier trouwens ook.

Prijzen
De laatste jaren is ook zijde met een breedte van anderhalve meter te koop. Voor een gemiddelde trouwjurk, met mouw en een redelijk wijde rok, heb je dan drie en een halve tot vijf meter nodig. Wil je een sleep, dan kom je wel aan acht, negen meter, „maar tien is echt het maximum, meer heb je beslist niet nodig, weet de stoffenman.
Echte zijde, taft en wild, kost vijftig gulden per meter. Gewassen zijde is 35 of 45 gulden per meter, maar deze soort is nog 90 cm of 1,10 meter breed. Daarvan heb je dus meer nodig, wat het uiteindelijk duurder maakt.
Imitatiezijde van 100 procent polyester kost 39 gulden per meter en is absoluut kreukvrij, in tegenstelling tot een samenstelling van half viscose, half zijde. Er is ook zijde satijn (mat, ƒ 59,95 per meter) en polyester satijn. Dat laatste is wat stijver.
Wie een kanten lijfje en/of mouwen wil, is een stuk duurder uit: Kant is er vanaf 100 tot 300 gulden per meter. Maar meestal heb je voor een lijfje en mouwen slechts een tot anderhalve meter nodig.

Losse blaadjes
Bij deze kosten komen nog die van voering, blinde rits of knoopjes, garen, een hoepel en dergelijke. Voor een hoepelrok kun je bij Bestevaer ook terecht, voor andere accessoires, zoals handschoenen, schoenen, sluier enz. niet. Tule is er wel te koop, een sluier zelf maken is dus mogelijk.
Iets nieuws op bruidsstoffengebied is volgens Van der Linden kant met losse blaadjes. „Het normale kant is ietwat grover, daar kijk je doorheen, maar dit heeft een ondergrond van voile of tule met bloemetjes erop gestikt, en de blaadjes zitten er los aan. Dit soort dingen hoor ik van onze leverancier, de firma Leijten in Eindhoven.
Stoffen kun je beter bekijken dan beschrijven. Heb je vage plannen om je trouwjurk zelf te naaien, kom dan bijtijds eens ideeën opdoen in een zaak met bruidsstoffen. Want zon karwei voer je natuurlijk niet op het laatste nippertje uit!

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 24 mei 2000

Terdege | 124 Pagina's

Bruidsmode: vrij eenvoudig, maar alles kan

Bekijk de hele uitgave van woensdag 24 mei 2000

Terdege | 124 Pagina's

PDF Bekijken