Bekijk het origineel

Tuin tips en vragen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Tuin tips en vragen

6 minuten leestijd

Datura stekken
Nog even en u moet uw Datura of Brugmansia weer binnen zetten, om daar (op een vorstvrije plek) te overwinteren. Jonge zijscheuten kunt u nu nog stekken. Meng 50 procent zand en 50 procent potgrond. Vul enkele potjes en doop de stekken (waar u een half blad aan laat zitten) in stekpoeder. Maak met een stokje een gaatje en zet de stek erin. Duw de grond wat aan en geef water. Op een lichte, niet te koude plek plaatsen. Na wortelvorming kunnen ze ook naar de vorstvrije plek.

Rabarber in de siertuin
Verschillende planten die wij alleen als groente kennen, passen heel goed in de siertuin. Neem nou de gele courgette of verschillend gekleurde slaplanten. En doorschietende uien doen het ook erg leuk. Achter in een border of aan de rand van een heestervak zou u een (stuk van een) rabarberplant kunnen poten. De grote bladeren zorgen ervoor dat onkruidjes en dergelijke onder de heesters niet opvallen. Het scheelt u dus in onderhoud. (Onderbegroeiing is overigens aantrekkelijk voor allerlei bodemleven.) Rabarber bloeit met bruinige bloemen. U weet natuurlijk dat de stengels eetbaar zijn, maar als u te veel oogst, gaat het effect in de tuin verloren. Na de langste dag mag u niet meer oogsten. De plant gaat dan, vooral via het blad, voedsel verzamelen en opslaan voor het volgende groeiseizoen.

Klimop
Klimop, waarvan de Latijnse naam Hedera helix luidt, is een plant die volop in de belangstelling staat. Niet verwonderlijk want de plant is wintergroen en stelt weinig eisen (niet te droog en liever niet te zonnig). Het feit dat de plant giftig is, kan een nadeel zijn. Hedera is nogal prijzig, zeker als u wat zwaardere planten koopt. Meestal worden die in een pot verkocht. Als u vrienden of familie hebt met Hedera in hun lusthof, dan zou u kunnen vragen of u wat stekken mag oogsten. Lange takken knipt u in stukken van 25 tot 30 cm, één volwassen blad blijft zitten. Stel dat u de Hedera langs een hek wilt planten. Vermeng dan een behoorlijke hoeveelheid potgrond met de aarde in de plantstrook langs het hek. Graaf daarna een sleuf en zet de stekken op een afstand van 10 tot 15 cm van elkaar. Sleuf dichten en water geven. Normaal gesproken slaat het grootste deel van de stekken aan.

In onze tien jaar oude coniferenhaag komen enkele exemplaren met plekken crèmekleurig groen uoor Wat is dit en hoe kan ik het verhelpen? J
. Schipper, Oudewater

De verkleuring zou verschillende oorzaken kunnen hebben. Misschien heeft een kat uit de buurt uw haag als favoriete plasplek uitgekozen. In dat geval zouden de verkleurde plekken allemaal onder in de haag moeten zitten. Ook zouden de coniferen last kunnen hebben van coniferenspinmijt, die coniferen uit de geslachten Picea (spar), Abies (den) en Juniperus (jeneverbes) kunnen aantasten. Op de takjes die u opstuurde, kon ik geen spint (meer) ontdekken. Als het deze 'kwaal' is, kunt u van dichtbij spinachtige diertjes en spinseltjes op de naaldschubben en takken zien zitten. De diertjes onttrekken vocht aan de naalden, die eerst geel en daarna bruin worden. Spint komt vooral voor gedurende droge perioden, in een droge zomer kunnen er wel vier of vijf generaties gevormd worden. In uw tuincentrum zijn tegen spint milieuvriendelijke middelen van Ecostyle te koop, maar bestrijden is moeilijk. Het meest effectief is vaak een harde waterstraal. Daarnaast moet u ook de groeiomstandigheden verbeteren. Wanneer u geen spint kunt ontdekken, zou u bitterzout kunnen proberen. Bitterzout is bedoeld voor coniferen die om 'onverklaarbare' redenen geel worden. De gebruiksaanwijzing staat op de verpakking. Veel succes!

Wij kochten in juni een aantal potjes met daarin een plantje met de naam Rhodohypoxis baurii. Wat is dat uoor plantje?
A.G. de Vree, Dodewaar

De Rhodohypoxis baurii is een bolgewasje dat van oorsprong uit Zuid-Afrika komt. De bloemen, waarvan u in de zomer een aantal weken kunt genieten, hebben een licht lilarode kleur. De plant wordt zo'n 10 cm hoog. Gezien de herkomst is de plant hier niet helemaal winterhard. U zou ze na de bloei op een in het oog vallend plekje in de tuin kunnen planten. Dekt u de bolletjes bij flinke vorst af met wat coniferentakken of iets dergelijks. (Gebruik liever geen turfmolm omdat dat wegwaait, terwijl de beschuttende werking verloren gaat als het nat is). Veel plezier met dit toch wel bijzondere bolgewasje!

Onze Reine Claude heeft prachtig gebloeid en goed urucht gezet. Van bouenl/ zien we nu gekrulde bladeren, het uerschijnsel breidt zich steeds verder uit.
A. Nagel, Ouderkerk aan den IJssel

Waarschijnlijk heeft uw pruim last van de melige pruimeluis. De onderkant van de bladeren is bezet met wit bestoven groene luizen. In de zomer migreren de luizen naar riet. Als het goed is, heeft het nieuwe schot, de nieuw gevormde takjes, er daarom geen last meer van. De luis overwintert als eitje op de pruim. Zelf knip ik erg aangetaste takken in het beginstadium wel weg.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 13 september 2000

Terdege | 96 Pagina's

Tuin tips en vragen

Bekijk de hele uitgave van woensdag 13 september 2000

Terdege | 96 Pagina's

PDF Bekijken