Bekijk het origineel

Tuintips en vragen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Tuintips en vragen

5 minuten leestijd

Potjes verwijderen
U kunt de komende weken nog planten in uw tuin. Nog nét even tijd om nog wat leuke vaste planten voor die 'gaten' in de border uit te zoeken. Let daarbij op hoogte, kleur en bloeitijd van de aanwezige én van de nieuwe planten. Ook bomen en struiken kunnen nog geplant worden. Natuurlijk is de keuze aan het eind van het seizoen (half april) wat kleiner, maar er is nog volop te koop. De meeste vaste planten worden in een pot gekweekt. Het valt niet altijd mee om de plant uit zo'n potje te krijgen. Een paar tips: - Verwijder eerst de wortels die uit de pot groeien. - Druk stevig tegen de bodem, vaak schuift het kluitje dan een stukje uit de pot. - Houd de plant op zijn kop en sla op de bodem van de pot. - Als de planten in stevige potten zitten, kunt u met de pot op de rand van een muurtje, planttafel of iets dergelijks tikken. Als het nog steeds niet lukt, moet u de pot stuk snijden.

Maaien
Het maaiseizoen is in de meeste tuinen alweer begonnen. Met een gemaaid gazon ziet de tuin er onderhouden uit. Een slordig gazon maakt een onverzorgde indruk, ook al zien de borders er nog zo keurig uit. Als u in het hoogseizoen twee keer per week maait en u maait zo'n twee centimeter per keer, dan maait u in totaal een meter gras af! Planten die zo'n groeiprestatie moeten leveren, hebben regelmatig voedingsstoffen nodig. Kies voor langzaamwerkende, het liefst organische meststoffen. (Snelwerkende meststoffen worden maar voor een deel opgenomen, het grootste deel spoelt uit. Dat is niet alleen jammer van het geld maar ook slecht voor het milieu.) Geef liever vaker een beetje dan één keer veel!

Hibiscus syriacus
Als u van de (kamerplant) Chinese roos houdt, vindt u deze tuinheester vast ook de moeite waard. In het Nederlands wordt de plant wel Althaeastruik genoemd, maar als u hem besteld, moet u de Latijnse naam gebruiken. De tuinhibiscus wordt zo'n 2 meter hoog en breed. De planten houdt van zon en een vruchtbare grond. Ze zijn te koop in verschillende kleuren en kleurcombinaties. In de meeste tuincentra kunt u wel kiezen uit verschillende soorten. De heester is winterhard.

Er zitten bruine vlekjes op onze rozen en ook het voorzaaien van eenjarigen, zoals afrikaantjes, lukt ons niet best, schrijft de fam. van Binsbergen uit Opheusden.
De bruine vlekjes op uw rozen is roest, een schimmelziekte. Daar is niet zoveel tegen te doen. Verwijder het afgevallen blad en behandel de rozen met het biologische middel Vital van Ecostyle. De gebruiksaanwijzing staat op de verpakking. Veel eenjarigen kunnen heel goed binnen gezaaid worden. Als dat het geval is, staat het vermeld op de verpakking. Maak een mengsel van 50% zand en 50% potgrond en vul daar kistjes, potten en bakken mee. Zaai dun, meng heel fijn zaad met wat zand, om te voorkomen dat alle zaadjes op één plekje terechtkomen. De planten houden van licht, liever geen felle zon. (Te) veel warmte en vocht zorgen voor langgerekte, slappe planten. Niet bemesten! Vocht kan schimmelziektes veroorzaken, zeker als u veel water geeft, terwijl de plantjes dicht op elkaar staan. Giet liever op de aarde en niet over uw afrikaantjes, geef alleen water als het nodig is. Verspeen of dun zodra dat mogelijk is. Dat gaat gemakkelijk met een zelfgemaakt verspeenhoutje. Zet de jonge planten in een potje met een mengsel van zand met potgrond. In sommige tuincentra worden lege potjes bewaard voor de tuinliefhebbers!

Hoe kunnen wij de bloemen van onze hortensia's drogen? vraagt de fam. Hazeleger uit Otterlo.
De bloemen van de hortensia kunt u het beste drogen als ze van kleur gaan verschieten. Als u ze regelmatigbewondert, dan begrijpt u wat daarmee bedoeld wordt. Knip of snijd ze af, het liefst na een paar droge dagen. Maak er bosjes van twee, drie bloemen van. Om de stelen doet u een elastiekje, de veerkracht van het elastiek houdt de stengels, die tijdens het drogen dunner worden, bij elkaar. Hang de bosje op een koele plek uit de zon. In de zon verschieten de kleuren snel. Niet iedere bloem droogt even mooi maar dat is niet zo'n probleem als u een flinke struik heeft. Knip de bloemen liever niet met een lange steel af omdat u dan eventuele bloemknoppen voor het volgende seizoen wegneemt

Zijn de vruchten van de passiflora caerulea eetbaar en moet/mag ik de plant snoeien? vraag J. Bosman uit Hoogvliet
De vruchten van de passiebloem die in ons land te koop is, zijn meestal afkomstig van de passiflora edulis, een soort die wel wat weg heeft van de p. caerulea die u noemt in uw brief. Ik weet niet of de p. caerulea ook vruchten draagt. Ook in de vakliteratuur kon ik er niets over vinden, maar dat zegt niet alles! Misschien heeft u tóch de p. edulis? De vruchten van deze soort zijn donkergekleurd en vrijwel rond. Ze hebben een heerlijke smaak. Ze worden alleen rijp in een warme, lange zomer, het rijpingsproces duurt een maand of vier. Passiebloemen kunnen nogal woekeren. In dat geval kunt u ze rustig snoeien. Probeer wat stukjes van de weggesnoeide takken te stekken. Op water wortelen ze over het algemeen gemakkelijk. Ook stekken in een potje met een mengsel van zand en potgrond (half om half) wil meestal wel lukken. Leuke weggevertjes én u heeft wat planten 'achter de hand' voor het geval koning winter toeslaat: passiebloemen komen van nature niet in ons land voor, ze houden van warmte. Beschut ze daarom in koude periodes tegen vorst en schrale oostenwind.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 14 maart 2001

Terdege | 96 Pagina's

Tuintips en vragen

Bekijk de hele uitgave van woensdag 14 maart 2001

Terdege | 96 Pagina's

PDF Bekijken