Bekijk het origineel

Tuintips en vragen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Tuintips en vragen

7 minuten leestijd

Bollen voor verwildering
De meeste bloembollen en -knollen kunnen na de bloei gewoon in de grond blijven zitten. Hoogstens worden de zaaddozen (eigenlijk zijn het vruchten) weggehaald, zodat er meer 'kracht' naar de bol en knol getransporteerd wordt voor de bloei in het volgende seizoen. Sommige soorten, zoals sneeuwklokjes, handhaven zich met gemak tientallen jaren. Andere soorten worden snel minder: in het eerste jaar veel bloei, in het tweede jaar bloeit nog maar de helft en in het derde jaar hier en daar nog een bolletje. In dat geval kunt u de boel het beste rooien want béter wordt het resultaat dan niet meer. Zet niet dezelfde bollen en knollen op dezelfde plaats. Tip: snijd nooit het loof af; in het loof worden voedingsstoffen gemaakt die uiteindelijk in de bol of knol worden opgeslagen. Zonder loof lukt dat niet. Wél is het goed om tijdens of kort na de bloei wat te bemesten. Zelf ben ik nogal een liefhebber van koemesten kippenmestkorrels: de voedingsstoffen komen langzaam vrij en spoelen daardoor niet uit.

Gazon
De meeste gazons zijn al weer een paar keer gemaaid. Als zich op uw gazon, tussen de grassprieten, een 'viltlaag' van oud gras gevormd heeft, is het goed om deze, met behulp van een verticuteerhark, weg te halen. Het oude gras kan op de composthoop weer verteren. Bemest het gras ook regelmatig, liever een heel klein beetje per keer dan grote(re) hoeveelheden in één keer. In het laatste geval spoelt een (groot) deel van de meststoffen uit, ook maait u zich een paar weken een hoedje! De grasplanten kunnen bovendien maar een bepaalde hoeveelheid opnemen, aan veel meststoffen ineens hebben ze dus niets!

Ipomoea
Vorig jaar heb ik verschillende soorten Ipomoea gezaaid. Als u naar het tuincentrum gaat, kunt u deze schoonheden (als foto op de buitenkant van de pakjes zaad) bekijken. De laatste jaren worden ze ook vaker als plantje aangeboden. Probeert u ze eens. (Af en toe merk ik dat ik weleens wat vaker reclame maak voor planten die ik erg leuk vind, neemt u mij niet kwalijk!).

Wanneer moet de gouden regen gesnoeid worden? En is het verstandig om de vruchtjes die na de bloei ontstaan te verwijderen?" C. Janse, Goes
 De gouden regen kan, als dat nodig is, direct na de bloei gesnoeid worden. Verwijder eventueel gebroken en beschadigde takken. Ook van de takken die eikaars concurrent zijn, omdat ze vlak naast elkaar groeien, haalt u de zwakste weg. Verder vraagt de gouden regen geen bijzonder onderhoud. U weet waarschijnlijk dat de plant giftig is. Het zou kunnen dat de kinderen een peultje eten, maar waarschijn lijk is dat niet. Giftige bessen zijn wat dat betreft veel gevaarlijker, omdat ze er lekkerder uitzien. De vruchtvorming vraagt veel energie van de plant. Vanuit dat oogpunt zou u de bloemen direct na de bloei kunnen verwijderen. Mijn ervaring is dat de plant zich gemakkelijk uitzaait. U voorkomt dat 'probleem' door de uitgebloeide bloemen weg te halen. Sommige tuinliefhebbers vinden het bovendien netter staan.

"Ik heb stokrozen met bruine plekjes op de bladeren. Hoe is dat te voorkomen? " N. Evers, Moerkapelle
 In uw brief schrijft u dat de vlekjes eruitzien als roest en zo heet deze aantasting ook. Gelukkig heeft roest weinig invloed op de bloei van de planten. Mijn stokrozen hebben er ook ieder jaar last van maar omdat ze mooi bloeien laat ik dat maar zo. U zou de bladeren kunnen behandelen met een bladversterkend middel, zoals het natuurlijke middel Vital van Ecostyle (te koop in tuinwinkel en -centrum). De gebruiksaanwijzing staat op de verpakking. Ook wind helpt: planten die erg beschut staan, hebben vaker last van roest (en ander ongerief) dan planten waar de wind doorheen kan waaien. Maar wind kan er in dit geval óók voor zorgen dat de stokrozen omwaaien en dat is nog minder aantrekkelijk dan (wat) roest op de bladeren aan de voet van de plant.

"Ik heb een druif van 10 jaar die niet of nauwelijks draagt. Wat is daaraan te doen?" Dhr./mw. Van Rijn, Katwijk
Een druif die bijvoorbeeld in het tuincentrum gekocht wordt, is meestal 1 of 2 jaar oud. De eenjarige planten kosten zo rond de 15 gulden, de tweejarige het dubbele. Twee (de tweejarige) tot drie (de eenjarige) jaar na het planten moeten de struiken een eerste oogst kunnen leveren. Druiven houden van een goede, voedzame en vruchtbare grond. Misschien is dat het probleem. De plant vraagt, zeker als de vruchten gevormd worden, veel water: een druif bestaat immers voor bijna 100 procent uit vocht! Druiven houden bovendien van zon. In ons land zijn verschillende rassen te koop die goede opbrengsten leveren: de Glorie van Boskoop draagt blauwe vruchten, de Witte v.d. Laan heeft witte, eigenlijk meer groene, druiven. Beide rassen worden volledig rijp, ook in een matige zomer, en dragen rijk. De vruchten blijven aan de kleine kant maar worden heerlijk zoet. Misschien kunt u een van beide rassen proberen. Plant ze liever niet op de plek waar nu de druif staat maar in 'verse' grond. Geef tijdens het groeiseizoen af en toe een handje koemestkorrels of iets dergelijks

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 25 april 2001

Terdege | 100 Pagina's

Tuintips en vragen

Bekijk de hele uitgave van woensdag 25 april 2001

Terdege | 100 Pagina's

PDF Bekijken