Bekijk het origineel

Tuintips en vragen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Tuintips en vragen

8 minuten leestijd

Planten scheuren
Na een aantal jaren (vaak 3 tot 5) neemt de bloei van vaste planten, ondanks uw goede zorgen, wat af. Dan wordt het tijd om ze te scheuren. Scheuren wil zeggen dat u de plant uit de grond haalt en in stukken verdeelt. Het hart van de plant is het oudste gedeelte. U kunt dat het beste op de composthoop brengen. Bewerk de grond voor u opnieuw plant. Haal oude wortels weg en spit er wat compost doorheen. Het mooiste zou zijn als de planten een nieuwe plek kregen, maar dat is niet altijd mogelijk. Ieder stuk van de plant moet een behoorlijk wortelgestel hebben, met andere woorden: maak de nieuwe planten niet te klein. En heeft u wat stukken over? U heeft vast wel buren, vrienden of kennissen die daarin geïnteresseerd zijn!

Aardbeien
Ieder jaar besteed ik in deze rubriek in augustus, de ideale plantmaand voor aardbeien, aandacht aan deze planten. Die aandacht heeft te maken met het feit dat het zulke waardevolle planten zijn, die ook nog eens een flink deel van het jaar smakelijke vruchten 'geven'. In de tuinen, die ik aanleg, gebruik ik ze nogal eens als bodembedekker onder heesters. Omdat de planten veel uitlopers maken, groeit het tapijt redelijk snel dicht, de uitlopers kunnen ook elders weer geplant worden. Als de planten nog behoorlijk wat licht krijgen, zoals in heesterranden, mag u ook nog een flinke oogst verwachten. Als u aardbeien alleen voor de pluk wilt planten, zou u kunnen kiezen voor Ostara, een ras dat doordraagt tot in oktober. Haal voor een late dracht de bloemen uit de helft van de planten (tot eind mei). De planten waarvan u de bloemen niet verwijdert, beginnen dan vroeger te dragen, maar de oogst wordt op het laatst kleiner dan die van de planten waarvan u bloemen in het begin verwijderd hebt. U spreidt de oogst dus. Aardbeien groeien ook in een grote pot. Leuk gezicht, zo'n pot met vruchten op het terras!

Plantnet
Vaak worden bomen en struiken met een kluit verkocht. Om die kluit zit dan een netje om wortels en grond bij elkaar te houden. Vaak laten mensen dat net om de kluit zitten, soms raadt de leverancier dat zelfs aan! Maar uit ervaring weet ik dat de planten vaak heel moeilijk wortels vormen buiten dat net; na een paar jaar trekje ze nóg gemakkelijk uit de grond. Zet de plant daarom in het plantgat, knoop of snijd (hobbymesje) het net los en trek het voorzichtig onder de kluit vandaan.

 "Ik heb een kiwi waarvan de groei wat uit de hand dreigt te lopen... En hoe moet je een kiwi snoeien?" Mw. Van de Velde, Oosterland
 De beantwoording van de vraag is niet moeilijk maar het is wél moeilijk om dat op papier duidelijk te maken. Omdat ik denk dat meer kiwibezitters met dit soort problemen kampen, wil ik er wat uitgebreider op ingaan. De meeste kiwiplanten horen tot het mannelijke of vrouwelijke geslacht. Je noemt dat tweehuizig. Je hebt dus een mannelijke en een vrouwelijke plant nodig om vruchten te krijgen. Eén mannetje is voldoende voor een aantal vrouwtjes (maximaal 4 tot 6). Er zijn ook eenhuizige rassen, met mannelijke en vrouwelijke bloemen aan één plant. Omdat kiwi's een forse plant vormen is één eenhuizige plant misschien aan te bevelen. Zet ze in ieder geval 6 tot 8 meter uit elkaar als u er twee of meer wilt planten. Het duurt een paar jaar voor u kunt oogsten. Zelf had ik de moed opgegeven maar om zomaar zo'n mooie plant weg te halen, gaat óók ver. En ziedaar: het volgende seizoen kon ik een paar kilo kiwi's oogsten, klein van stuk maar o zo lekker. De planten bloeien in meijuni. De bloemen worden druk bevlogen door allerlei insecten. Half oktober kan de oogst beginnen: u plukt steeds de grootste exemplaren. Kiwi's kunnen een graad of drie vorst hebben. Wanneer de plant erg veel vruchten draagt, moet u (als ze klein zijn) dunnen: u haalt zoveel vruchten weg dat de overblijvers, als ze uitgegroeid zijn, elkaar nog nét raken. Dunnen leidt tot grotere vruchten met een betere smaak.

'Dieven'
En nu de opkweek van de planten. Stel, uw plant heeft bij aankoop een hoofdstengel (in 2001). Na het planten haalt u de kop eruit. Aan die hoofdstengel groeien dan een of meer zijtakken, dat worden de leggers (in 2002 en volgende jaren). Die leggers worden naar links en rechts geleid langs stevige draden. De afstand tussen deze leggers is 70 tot 80 cm. Aan de leggers groeien het jaar daarop (dus in 2003) zijtakken. Aan deze zijtakken kunnen in 2004 de eerste kiwi's groeien. Deze zijtakken knipt u het eerste jaar (in 2003) af op zes bladeren, in 2004 knipt u ze af op zes bladeren boven de bloemknoppen, in 2005 knipt u ze weer af op zes bladeren boven de bloemknoppen. De 'dieven' (zijscheuten) die na het snoeien ontstaan, verwijdert u, net als bij druiven, regelmatig. U begrijpt dat bloemen en vruchten steeds verder van de leggers af komen te zitten. De bloemen, die in het volgende seizoen bloeien, doen dat op uitlopers die dit seizoen gevormd worden. Oude zijtakken kunnen vervangen worden door nieuwe uitlopers. Die knipt u, maar dat begrijpt u inmiddels, ook weer terug op zes bladeren. Nu zal een vakman of -vrouw over het kweken van kiwi's wellicht een boek vol kunnen schrijven maar met de bovenstaande 'handleiding' moet u redelijk uit de voeten kunnen.

Standplaats
De kiwi groeit op de meeste grondsoorten, mits die niet te droog én niet te nat zijn. Echt goed groeien ze op een humushoudende, kalkrijke grond. De plant wortelt oppervlakkig. Breng rond de plant een laag halfverteerde compost of oude stalmest aan. Zon en beschutting zijn voorwaarden voor succes. Jonge scheuten kunnen in het vroege voorjaar bevriezen, maar meestal herstelt de plant zich weer.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 29 augustus 2001

Terdege | 96 Pagina's

Tuintips en vragen

Bekijk de hele uitgave van woensdag 29 augustus 2001

Terdege | 96 Pagina's

PDF Bekijken