Bekijk het origineel

Tuintips en vragen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Tuintips en vragen

7 minuten leestijd

Bes op stam
Voor de liefhebbers worden er aalbessen en kruisbessen op stam aangeboden. Een aardigheidje, maar wél leuk om eens te proberen. Zo'n stambes misstaat niet in de siertuin, al moet u bij de kruisbes er wel op letten dat u er niet tegenaan loopt, vanwege de venijnige stekels. Zet de bes eens in een cementkuip of een andere grote pot. Rond de stam kunnen aardbeien geplant worden. Boor in de kuip op 10 cm boven de bodem drie of vier gaten van 15 tot 20 mm doorsnede, zodat (te veel) neerslag kan weglopen, terwijl er toch een voorraadje voor de planten beschikbaar blijft. Dek de gaten af met een bolle potscherf. Regelmatig geeft u wat koemestkorrels en natuurlijk houdt u de vochtvoorziening in de gaten.

Gazon
Misschien een aardig klusje voor een zonnige herfstdag. Verticuteer uw gazon: haal met een verticuteerhark het oude, afgemaaide gras weg. Doe dat ruitsgewijs, zodat u alles meeneemt. Tegelijkertijd trekt u met de hark de grasmat wat open. Dichte grond kunt u, na het verticuteren, instrooien met wat zand. Het oude gras kan op de composthoop (maar niet in dikke pakketten, dan gaat het gras rotten) of tussen bomen en struiken gebracht worden. Binnenkort maait u weer voor het laatst. Stel de machine zo hoog af dat er ongeveer 5 cm gras blijft staan. Kale plekken kunt u nu nog bijzaaien. Maak de grond een beetje los en zaai. U heeft ongeveer 1 kilo nodig voor 30 m2 gazon

Wespen
Aan het einde van de zomer kunnen wespen nogal agressief worden. Ik kan me nog de verontwaardiging van mijn (toen nog kleine) oudste dochter herinneren toen ze zomaar gestoken werd door een wesp. Hoe komt dat? In de lente begint de koningin, die een aantal bevruchte eitjes bij zich draagt, met een nieuw nest. Uit de eitjes worden werksters geboren, die gaan bouwen aan het eerste nest. Je komt ze tegen op hout en rietstengels. Ze schrapen daar deeltjes van af die, vermengd met speeksel, als bouwmateriaal voor het nest dienen. Er worden nieuwe werksters geboren die voedsel voor de larven gaan verzamelen: fijngekauwde insecten. Zo gaat het door tot aan het einde van de zomer. Er worden geen nieuwe wespen meer geboren, de drang om te bouwen verdwijnt en misschien 'voelen' de werksters wel dat hun einde nadert. Immers alleen de koningin overleeft de winter. Ledigheid leidt tot niets, ook bij deze wespen niet. Ze gaan op zoek naar zoetigheid, worden narrig en agressief en het resultaat kennen velen uit eigen ervaring!

 "Ik heb zelf geraniums gekweekt uit zaad. Met een goed resultaat. Kun je je eigen planten ook zaaien?" Dhr. / mw. Oudenaarden, Waardenburg
 Het zaad dat verkocht wordt, is afkomstig van Fl hybrides, streng geselecteerde planten met gewenste eigenschappen. Dat betekent bijvoorbeeld dat ze allemaal even hoog worden of dat ze allemaal tegelijk bloeien. Ook bij groenten vind je veel Fl hybrides, dat kan betekenen dat het gewas in één keer geoogst wordt en dat kan voor de kweker interessant zijn. Willekeurige kruisbestuiving vindt bij het kweken van Fl hybrides niet plaats, bestuiving vindt gecontroleerd plaats. Daardoor is het zaad ook duurder, voor Fl geraniums betaal je toch al gauw zo'n 80 tot 90 cent per zaadje! De goede eigenschappen vindt u niet meer terug in het zaad dat de zaaiplanten vormen. Bovendien gaat er veel kracht van de plant in de vorming van zaad zitten en dat gaat ten koste van de groei en bloei. Beter kunt u stekken nemen. U kunt dat gedurende het hele seizoen doen. Veel geraniums die u koopt zijn óók stekgeraniums: de kweker heeft ze dus uit stek opgekweekt. Neem 'takjes' van zo'n 10 cm lang. Verwijder het blad, behalve het topblad, en zet de stekken in potjes met een mengsel van potgrond en zand, ongeveer half om half, op een lichte, niet te koele plek. Al snel blijkt of de stek aanslaat. Als dat het geval is, ontwikkelt hij nieuw blad. Top de jonge plant als hij 15 cm hoog is en herhaal dat steeds als de zijtakken 10 tot 15 cm lang zijn. U krijgt dan mooie, compacte planten. Planten van stekken die u in april/mei neemt, bloeien over het algemeen hetzelfde seizoen alweer. In de winter laat u de planten koel maar vorstvrij overwinteren. Overigens is de naam geranium niet juist. Geraniums zijn vaste planten in de tuin. De eenjarige pot- en bakplanten zijn Pelargoniums, maar gelukkig weet iedere leverancier wat u bedoelt als u vraagt naar "geraniums"!

 "Ik heb een passoflora, een plaatje (!), waarvan staads scheuten slap gaan hangen. Wat kan ik daartegen doen?" Dhr. Lam, Gorinchem
 Passiebloemen zijn inderdaad schitterende planten, die van nature echter niet in ons land groeien. Ze zijn vorstgevoelig, soms vriezen ze bovengronds af maar lopen ze van onderen weer uit. Bij de heer Lam staat hij tegen een zuidmuur: hij profiteert dan van de warmte die van binnen naar buiten verdwijnt én van de zuiderzon die de muur opwarmt. Die warmte wordt 's avonds weer afgestaan aan de omgeving. Over de teelt van de Passiflora is weinig bekend, evenals over plagen en ziekten. De Passiflora van de heer Lam heeft geen last van "vreterij", zoals eerst verondersteld werd, maar van verwelkingsziekte. De transportvaten raken verstopt, de plant kan minder vocht opnemen, waardoor hij als het ware verdroogt. De ziekte treedt op bij planten van een jaar of vijf, zes oud. Het beste kunt u van planten van een paar jaar oud wat stekken nemen, zodat u hem kunt vervangen als de ziekte toeslaat. Ik vermoed dat u de jonge plant beter niet op de plek van de oude kunt planten. Er zijn wel planten die resistent zijn tegen deze verwelkingsziekte en tegen aaltjes in de grond (ze zijn geënt op sterke zaailingen van de geelvruchtige Passiflora edulis flavicarpa), maar ik denk dat die niet of nauwelijks te koop zijn. Nu is er in het tuincentrum een pakket voor Clematissen te koop. Ook deze planten hebben vaak last van verwelkingsziekte. U zou kunnen proberen of het ook 'werkt' bij uw Passiflora.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 12 september 2001

Terdege | 120 Pagina's

Tuintips en vragen

Bekijk de hele uitgave van woensdag 12 september 2001

Terdege | 120 Pagina's

PDF Bekijken