Bekijk het origineel

Tuintips en vragen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Tuintips en vragen

7 minuten leestijd

Herfstaster
Bij de tuinontwerpen die ons bedrijf Groenland maakt, gebruik ik altijd een aantal soorten herfstasters. Late bloeiers, die het eind van het tuinseizoen behoorlijk opfleuren. Mooie, frisse kleuren, niet te hoog (25 tot 50 cm), waardoor ze geen steun nodig hebben tijdens herfststormen. En een vlindertrekker (dagpauwoog en kleine vos), ook wat dat betreft de laatste van het seizoen. Kijk eens bij uw plantenleverancier en verwen uzelf met een paar van deze fleurbrengers, waar u jaren plezier van heeft. Vaak is de groei zo voorspoedig, dat u na een jaar al stukjes kunt weggeven

Bollen in het gras
Bollen en knollen in het gras staan leuk maar het is tóch zinvol om het een en ander vooraf te overwegen. Stel, u heeft een gazon-uit-het-boekje, strak en gladgeschoren. Als u in zo'n gazon bollen wilt planten, dan verstoort u dat beeld, in ieder geval gedurende een deel van het jaar. Wilt u toch planten in het gazon? Doe het zo: u verwijdert een stuk van de zode, plant de gewasjes en legt de zode weer terug. In de lente bloeien de bollen en knollen. Na de bloei moet u de bladeren af laten sterven omdat de planten via het blad voedsel verzamelen. Zou u direct na de bloei maaien, dan wordt de bloei volgend jaar nihil. Tegen de tijd dat u kunt maaien, staat tussen het afgestorven blad het gras 10,15 cm hoog. Na het maaien blijf je zo'n plek in ieder geval een paar weken zien. Misschien kunt u beter wat bollen en knollen in vorstvrije potten en bakken planten. Of u bestemt een stukje gazon als 'wild'. Kruiden krijgen daar een kans, gras kan er bloeien en ook uw bollen en knollen voelen zich er thuis. Kies in ieder geval voor vroege bloeiers. Die zijn, als het maaiseizoen begint, soms al gedeeltelijk afgestorven.

Compost
Binnenkort begint de stroom afval in de tuin weer op gang te komen, tenminste als u uw tuin een winterbeurt geeft. Resten van de meeste vaste planten worden afgeknipt, eenjarigen zijn uitgebloeid, het loof van bollen en knollen wordt afgesneden, er wordt gesnoeid..

Een paar tips
- Breng geen wortelonkruiden zoals distel, paardebloem, zevenblad en klein hoefblad op de composthoop.
- Zorg dat het afval gemengd op de hoop terechtkomt. Dikke pakken blad en gras vercomposteren niet, maar gaan rotten.
- Snoeihout kan op de composthoop, maar knip het wel in kleine stukken. Het kan jaren duren voor het verteerd is maar dat hoeft geen probleem te zijn: u zeeft ze uit en brengt ze weer op de hoop.
- Zelf ben ik geen liefhebber van gestekeld snoeihout in de hoop: je grijpt regelmatig in de dorens.

"Ik heb problemen met mijn bonen in de moestuin. En eten mieren bladluizen op?  Mw. Van Davelaar-Torsius, Nijkerk
Hoewel het door u opgestuurde blaadje behoorlijk verdroogd was, waren de kenmerken van de vlekkenziekte, want dat is het, goed zichtbaar. Het is een schimmelziekte die niet te bestrijden is! Gelukkig betekent dat niet dat u geen bonen meer kunt telen. Een paar tips: Ga uit van gezond zaad (dus in ieder geval geen zaad van uw eigen planten gebruiken!) en pas een ruime vruchtwisseling toe. 'Vruchtwisseling' betekent dat u op een bepaalde plek ieder jaar een ander gewas teelt. Vaak wordt 1 op 3 of 1 op 4 aangeraden, maar probeert u liever 1 op 6 te telen: de bonen komen dan na zes jaar weer op dezelfde plek terecht. Een ruime vruchtwisseling betekent over het algemeen een veel lagere ziektedruk. En tenslotte: er zijn rassen die resistent, dus ongevoelig, zijn. In catalogi wordt dat meestal vermeld. En wat uw vraag over de mieren betreft: luizen zuigen plantensappen uit de planten. In dat sap zitten ook suikers die de luis niet gebruikt maar die de mier lekker vindt. De mier trommelt met zijn poten op het achterlijf van de luis, die daardoor een druppeltje zoete, suikerrijke vloeistof afscheidt! De mier gebruikt de luis dus als een soort melkkoe!

"Het wil niet vlotten met de teelt van de rammenas. Hoe komt dat?" Dhr/mw. Otte, Goes
Leuk, dat u zo'n onbekend gewas teelt. Er zijn niet veel mensen die de rammenas een plekje in de moestuin geven. Er zijn twee 'soorten': zomer- en winterrammenas. Het vruchtvlees is altijd wit maar de schil kan naast wit ook zwart of bruinzwart zijn. Zomerrammenas is wit van kleur en heeft het meeste weg van een wat puntige winterwortel, maar dan een (flink) stuk langer. De smaak is minder scherp dan die van de winterrassen en de zomerrammenas is niet lang te bewaren. De winterrammenas heeft een zwarte schil en een puntige of ronde vorm, dat hangt van het ras af. Zomerrammenas kunt u zaaien van april tot juli. Als u in juni zaait, kunt u meestal oogsten in september. Het is een snelgroeiend gewas. Door die snelle groei kunnen de pennen voos worden, net als sommige radijsrassen. De winterrammenas kunt u zaaien in juli, bijvoorbeeld na een vroeg gewas. De eerste zijn dan oogstbaar in oktober en november. Omdat de planten langzamer groeien (zomerrammenas is na zo'n twee maanden en winterrammenas na vier maanden oogstbaar!) heeft de plant geen last van voosheid. Winterrammenas kunt u prima een aantal maanden bewaren, bijvoorbeeld in een kist met droog zand of iets dergelijks. De zwarte winterrassen smaken bijzonder scherp, veel scherper dan het gemiddelde radijsje. De rammenas wordt wel als broodbeleg (met kaas, tomaat of i.d.) gebruikt. Hoe het komt dat de teelt bij u niet zo best lukt, weet ik niet. De teelt lukt het best op niet te zware, losse grond zonder zware bemesting. Zeker geen verse mest aanbrengen. Misschien worden de planten aangetast door de koolvlieg. U kunt dat voorkomen door over de planten insectengaas te leggen (dat geldt ook voor andere koolsoorten). Aardvlooien, kleine zwarte kevertjes die gaatjes (en soms héél véél gaatjes!) in de blaadjes eten, kunnen in het begin de groei (wat) belemmeren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 26 september 2001

Terdege | 104 Pagina's

Tuintips en vragen

Bekijk de hele uitgave van woensdag 26 september 2001

Terdege | 104 Pagina's

PDF Bekijken