Bekijk het origineel

Minder vet?

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Minder vet?

5 minuten leestijd

De afgelopen jaren was "minder vet" een belangrijke boodschap in de uoedingsuoorlichting. Onlangs heeft de Gezondheidsraad zijn adviezen ouer vetten herzien. Volgens de nieuwe adviezen mag meer vet worden gegeten, als het maar van de goede soort is. De Gezondheidsraad concludeert dat de kans op het ontstaan van hartziekten vooral afneemt door verbetering van de vetsamenstelling van de voeding.

Waarom is een goede uetsamenstelling in de uoeding zo belangrijk?
Aandoeningen van het hart en de bloedvaten vormen nog steeds de belangrijkste sterfteoorzaak in Nederland. In veel gevallen is aderverkalking, of atherosclerose, de oorzaak van deze aandoeningen. Een te hoog cholesterolgehalte in het bloed werkt het ontstaan van de aderverkalking sterk in de hand. Meer dan de helft van de Nederlandse bevolking heeft een te hoog vetgehalte in het bloed. Vaak zijn onze levenswijze en ons westerse voedingspatroon de oorzaak van deze stoornissen.

Wat gebeurt er bij atherosclerose?
Hoewel de verschijnselen van atherosclerose meestal tot uiting komen op volwassen leeftijd, begint de vroegste afzetting van cholesterol al op zeer jonge leeftijd. Voor de aorta rond de leeftijd van 3 jaar en in de kransslagaders vanaf de leeftijd van 10 jaar. Uit onderzoek is gebleken dat met name de ophoping van LDL-cholesterol in de binnenwand van de bloedvaten het proces versnelt, waardoor er zich een harde, dikke laag vormt die men "cholesterol- plaque" noemt. Deze plaque kan uiteindelijk tot vernauwing en afsluiting leiden.

Waarom spreekt men van welvaartsziekte.''
Boter, sojaolie, olijfolie, lijnzaadolie en oliën van zeefauna (levertraan) hebben gedurende duizenden jaren grote bevolkingsgroepen op een gezonde manier gevoed. Sinds 1945 is de consumptie van vetten en oliën inhoudelijk echter drastisch veranderd. Er heeft in de voedingsgewoonten van mensen in geïndustrialiseerde landen een verschuiving plaatsgevonden van natuurlijke voeding, zoals vers fruit, groenten, peulvruchten, noten en vlees van wild en vrij rondlopend vee, naar hooggeraffineerde voedingsmiddelen. Hierdoor nam het aantal hart- en vaatziekten sterk toe.

Bestaat er uerschil tussen landen onderling uoor wat betreft het vóórfeomen van hart- en vaatziefeten.''
In landen waar mensen veel verzadigd vet eten (Finland, Schotland) is het aantal hart- en vaatziekten hoog. Bewoners van het eiland Kohama in Japan en bewoners van Kreta hebben het laagste percentage hartaanvallen. Het Kretenzische dieet bestaat voornamelijk uit verse groenten, peulvruchten, walnoten, vis en olijfolie. In landen waar de visconsumptie hoog is, zoals onder de Eskimo's, komen hart- en vaatziekten veel minder vaak voor. Kennelijk is het van groot belang welke soorten vet geconsumeerd worden.

Dus niet alle uetten zijn slecht?
Nee. Meer zelfs, ons lichaam heeft bepaalde vetten nodig om in goede gezondheid te kunnen blijven. Zo zijn omega-3-vetzuren onontbeerlijk voor het goed functioneren van ons lichaam. Ze kunnen echter niet door ons lichaam zelf aangemaakt worden. Daarom moeten we ze in voldoende hoeveelheden en bovendien in de juiste verhoudingen uit onze voeding halen. In de zogenaamde westerse voeding is er een sterk tekort aan omega-3-vetzuren.

Wat is een profetisch aduies?
Eet voeding die rijk is aan omega-3- vetzuren, zoals vette vis (zalm, tonijn, forel, haring en makreel), walnoten, groene bladgroenten en lijnzaadolie. Vermijd verzadigde vetzuren door mager vlees in plaats van vet vlees te eten en halfvolle of magere melkproducten in plaats van volle of vette melkproducten. Vermijd oliën en andere voedingsproducten die rijk zijn aan omega- 6-vetzuren (linolzuur), zoals zonnebloem- en maïsolie

Vermijd alle producten die transvetzuren bevatten, in het bijzonder margarines, ook "light" margarines. Smeer op uw brood liever ongezouten boerenboter, maar wel met mate. Vermijd industriële producten waarin verharde vetten of transvetten zitten, zoals zoute snacks, chips, gebak, koekjes en diepgevroren gefrituurd voedsel. Gebruik olijfolie om voeding te bereiden. Voorkom daarbij verhitting boven 160 graden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 13 maart 2002

Terdege | 107 Pagina's

Minder vet?

Bekijk de hele uitgave van woensdag 13 maart 2002

Terdege | 107 Pagina's

PDF Bekijken