Bekijk het origineel

Tuinvragen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Tuinvragen

7 minuten leestijd

Aardbeien
Aardbeien passen zowel in de moestuin als in de siertuin. Steeds vaker worden ze in het voorjaar als een soort hanging basket voor aan de muur of de pergola verkocht. Een dure aankoop, die voor heel wat minder geld ook zelf te maken is. Na de bloei vormen aardbeien uitlopers. De stevigste planten zitten vlak bij de moederplant. De nieuwe planten kunnen eind augustus geplant worden. In het begin zullen ze wat extra zorg nodig hebben, maar na een paar weken ziet u dat ze aan de groei zijn en volgend jaar zullen ze volop dragen. Zet een paar jonge planten in een hangmand en vertroetel ze een beetje in het begin. Laat de mand overwinteren op een koele, vorstvrije plaats. U kunt ook wat planten in potten zetten. De potten graaft u buiten in. In maart of april zet u ze dan in de hangmand. Aardbeien houden van zon, niet te droge en niet te arme grond.

Gazon
Kale plekjes in het gazon kunt u nu bijzaaien. Maak de ondergrond wat los en meng er wat compost doorheen. Met een plankje onder uw schoenen of laarzen drukt u de grond aan. Gebruik 1 kg graszaad per 35 m2. Het laagje grond op het zaad moet net zo dik zijn als het zaad zelf. U zult bijgezaaide plekjes nog lang blijven zien in het gazon. Misschien kunt u op een niet opvallende plek een stukje zode uit het bestaande gazon weghalen voor de kale plek? Dat valt minder op en na 14 dagen is de zode vastgegroeid. Geef water bij sterk drogend weer!

Coniferen
Het 'gewone' plantseizoen begint half oktober (vaste planten) maar coniferen kunnen al vanaf eind augustus geplant worden. Ze vormen dan voor de winter nog nieuwe wortels, waardoor ze gemakkelijker doorgroeien. Als u de maat 80-100 (de coniferen zijn 80 tot 100 cm hoog) neemt, dan heeft u er vijf per twee meter nodig. Plant ze ongeveer net zo diep als ze op de kwekerij stonden. Op de stam is dat meestal goed te zien (kleurverschil). Meng door de grond wat compost, ongeveer 10 liter per conifeer.

 "Wij willen graag namen van bloeiende planten die het op een oostbalkon goed doen. En hoe komt het dat er luis op de balkonclematissen zat?" Fam. Snaap, Vlaardigen
 Om met de bladluis te beginnen: Planten op een balkon groeien in potten en bakken. Dat betekent dat ze wat hun verzorging betreft helemaal afhankelijk zijn van de mensen, zeker als (een deel van) het balkon overdekt is. Er valt dan geen neerslag op de planten en ze staan voor een flink deel van het jaar uit de wind. Geen optimale omstandigheden!

Planten die niet optimaal groeien, gaan anders 'ruiken', waardoor ze aantrekkelijk worden voor plagen zoals luis. Die luis kan met de wind op uw balkon terechtgekomen zijn, ook kunnen gevleugelde exemplaren van de bladluis uw clematissen gevonden hebben. En zitten ze eenmaal op hun favoriete plant, dan breiden ze zich snel uit. Ook zonder mannetjes worden er aan de lopende band jonge luizen geboren. Als de plant er helemaal onder zit, worden er meestal dieren met vleugels geboren, die op zoek kunnen gaan naar een nieuwe voedselbron.
U heeft de luis proberen te bestrijden, maar daar werd het blad dor van. Misschien is de gebruikte concentratie niet helemaal goed geweest (?). Ecostyle verkoopt verschillende milieuvriendelijke middelen tegen bladluis of zuigende insecten (dat is een bladluis óók!) Lees de gebruiksaanwijzing en houd u aan de richtlijnen.
En dan nu: bloeiers voor het balkon. Op zich is de oosterzon voor planten een 'mooie' zon: licht, maar niet te warm. Er zijn nogal wat planten die het op zo'n plek doen. U wilt graag wat soorten die het jaar rond fleur en kleur geven...
Winter: Winterbloeiers voor balkons zijn schaars. U zou de winterbloeiende jasmijn kunnen proberen. Het is een heestertje met slappe takken. Op beschutte plekjes bloeit de plant al in november-december! U kunt ook wat potten met (voorgetrokken) narcissen en hyacinten in de bakken zetten, eventueel gecombineerd met wat klimopplantjes (kleinbladig). Ook winterbloeiende violen en sierkooltjes zouden een optie kunnen zijn. Lente: Heel vroeg zijn verschillende knolgewasjes, zoals de heldergele winterakoniet, blauwe, roze en witte anemoontjes (anemone blanda) en verschillende soorten krokussen en irisjes. U plant ze in oktober. Bij sterk drogend, niet vriezend weer moet u de bollen en knollen wat water geven. Voorzomer: Vanaf half mei kunnen uw bakken weer beplant worden met eenjarige planten die tot de eerste vorst bloeien, en daarmee is het jaar bijna rond. Het is ook aan te bevelen om, als u wat meer kleur wilt, af en toe uw tuincentrum eens binnen te lopen. Er worden eigenlijk altijd wel bloeiende buitenplanten aangeboden die uw balkon op kunnen fleuren.
Eenjarigen die het heel goed op uw oostbalkon doen zijn, u schreef het al, geraniums (eigenlijk heten ze pelargonium), knolbegonia's (als knol en als zaaiplant te koop aan het begin van het seizoen). Heel veel kleur brengen ook vlijtige Liesjes (Impatiens). Knolbegonia's en vlijtige Liesjes doen het prima op een beschaduwde plek. Ook fuchsia's houden van niet te veel zon, maar als ze genoeg water krijgen, overleven ze het wel, om in september (minder warm!) weer helemaal op te fleuren. Heel leuk is de zelf te zaaien Oost-Indische kers, te koop in verschillende kleuren. Heeft nogal eens last van zwarte luis! Als uw balkon overdag niet donker is, doen de meeste eenjarigen het wel.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 14 augustus 2002

Terdege | 84 Pagina's

Tuinvragen

Bekijk de hele uitgave van woensdag 14 augustus 2002

Terdege | 84 Pagina's

PDF Bekijken