Bekijk het origineel

Tuintips en vragen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Tuintips en vragen

7 minuten leestijd

Eenjarigen
Geniet nog even var] juw eenjarige planten, de meeste leggen het apbij de eerste nachtvorst. Verzamel eventueelfnog wat zaad van uv/ mooiste soorten. Laat het zaad een paar dagen drogen op een koele plek uit de zon en uit de wind. Bewaar het in papieren zakjes op een koele, donkere plek. Vergeet niet de naam op het zakje te zetten!

Buitenkraan
Zo gauw als u de buitenkraan niet meer nodi^ hebt, kunt u hem afsluiten om bevriezing te voorkomen.

Zomerbollen en -knollen
De meeste zomerboUen en knollen zijn niet winterhard. Neem nou de dahlia: na de eerste nachtvorst hangen de takken slap over de grond. Als u wat bewaren wilt, kan dat zo: Haal de bollen en knollen uit de grond, snijd het loof op een paar centimeters boven de bol/knol af en laat ze een paar dagen drogen op een koele plek uit de zon. Doe ze daarna, laagsgewijs, in een kuip, emmer of kist en vul de ruimte tussen de bollen en knollen op met zand. Bewaren op een vorstvrij plekje.

Tweejarigen
In september en oktober kunt u de meeste van de in juni gezaaide tweejarigen uitplanten. Zet ze op hun definitieve plek. Het eerst plant u de grootste planten uit. Gooi de kleine niet weg, nu ze meer leefruimte hebben gekregen, kunnen ze nog wat uitgroeien. Zet, onder andere van het klokje (Campanula medium) en duizendschoon (Dianthus barbatus), wat planten apart voor de snij.

 "Ik heb een apenboom (Araucaria) die steeds meer bruine takken krijgt. Hoe komt dat?" Dhr./mw. Tamboer, Abbenes
De Araucaria is een weinig voorkomend gewas in Nederland. Dat betekent dat er in de literatuur weinig over te vinden K en dat geldt ook voor eventuele ziekten en plagen, fk heb uw vraag daarom voorgelegd aan een deskundige kweker, mevrouw Lassche uit Emmeloord. Overal in Nederland hebben groenblijvers, dus bomen en struiken die hun blad in de winter houden, last van bruin worden en extra blad- of naaldverlies. Niet alleen naaldbomen zoals sparren, dennen en uw apenboom, maar ook laurier, laurierkers en hulst verliezen veel meer blad dan normaal. (Wintergroene planten verliezen ieder jaar een deel van hun naalden of bladeren, maar omdat er zoveel aan de plant blijven zitten, valt dat nauwelijks op.) Dit verschijnsel wordt geweten aan de grote nattigheid, gevolgd door een droge periode, dit voorjaar. Vooral planten die het al wat moeilijker hadden, zijn de dupe. Het maakt verschil uit of de plant van binnenuit of van buitenaf bruin wordt. In het eerste geval is er meer kans op herstel. Zorgt u er in ieder geval voor dat de grond humusrijk is. Ook de afwatering is belangrijk: bij veel neerslag moet het water snel afgevoerd worden.

"Ik heb een oleander als potplant. Hoe verzorg je die?" Dhr./Mw. Van Nieuwenhuijzen
De oleander, die in het Latijn Nerium oleander heet, groeit van oorsprong in warme landen op plekken met vochtige grond. Bijvoorbeeld langs rivieren die in de regentijd vollopen, maar een deel van het jaar droogvallen. Daarmee is uw vraag eigenlijk al beantwoord: Oleanders houden van licht en zon en een vochtige voet. Ze houden dus van water Misschien kunt u de pot op een schotel zetten, in die schotel giet u dan nog een laagje water De slechte bloei van planten in ons land heeft meestal te maken met gebrek aan zon. Ook een te warme overwintering brengt vaak een slechte bloei met zich mee. Houd de temperatuur zo mogelijk rond de 10 graden.
De oleander is een wintergroene plant, maar ook zo'n plant verliest een deel van het blad. Bij ons gebeurt dat in de donkere herfst- en wintermaanden (ook tijdens de overwintering hebben de planten een lichte plaats nodig). Op de plek waar een blad gezeten heeft, groeit geen nieuw exemplaar meer. Na een paar jaar krijg je daardoor een plant met lange, kale stengels. Neem zulke lange takken terug. De takstompjes die blijven zitten, lopen meestal heel gemakkelijk weer uit. Tijdens de winterperiode verkeert de plant niet in een optimale conditie, waardoor hij gevoeliger wordt voor aantastingen. Dopluis komt nogal eens voor. U kunt de schildjes waaronder de luis zit gemakkelijk verwijderen met uw vingers

In de lente wordt de plant verpot. Losse, oude aarde wordt vervangen en de plant komt in een wat grotere pot te staan. Bij grote, niet meer te verplanten oleanders, vult u de oude potgrond aan met nieuwe. Geef de planten iedere veertien dagen wat kamerplantenmest. Niet te veel want dan groeit de plant wel sterk maar blijft de bloei achter!

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 25 september 2002

Terdege | 104 Pagina's

Tuintips en vragen

Bekijk de hele uitgave van woensdag 25 september 2002

Terdege | 104 Pagina's

PDF Bekijken