Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Zo eet u gezond

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Zo eet u gezond

3 minuten leestijd Arcering uitzetten

Regelmatig wordt op het spreekuur de vraag gesteld: Wat mag ik eten? Wat is een goed dieet? Het dieet van onze voorouders, dat wil zeggen een dieet dat rijk is aan plantaardige voedingsstoffen en granen en arm aan verzadigde vetten en suikers. Het minst van al hebben we suiker nodig.

Goede eetgewoonten beginnen in de keuken en eindigen aan tafel. Gezond eten vraagt tijd. Tijd om verse voedingsproducten uit te kiezen en te kopen en tijd om ze op een gezonde manier te bereiden.
Neem een goed ontbijt. Uit onderzoek blijkt dat mensen die een goed ontbijt nemen zich beter kunnen concentreren, een beter korte-termijngeheugen hebben en een beter humeur hebben dan mensen die zonder ontbijt aan het werk gaan. Eet s avonds niet te laat, te veel en te zwaar. Calorieën die u s avonds laat eet, worden s nachts sneller omgezet in vet. Door vaker kleine maaltijden te nemen, zorgt u ervoor dat uw bloedsuikerpeil niet te sterk schommelt, zodat u niet te veel last hebt van dips en stemmingswisselingen of concentratiegebrek.

Ontbijt-broodmaaltijd
Maak gebruik van volle graanproducten als volkorenbrood, havermout, roggebrood en ongezoete muesli. Geen kunstboter, maar gewoon roomboter. Niet te dik smeren. Kaas, vooral harde natuurkaas of cottage cheese, maar ook gemiddelde Nederlandse volvette kazen (Edammer, Goudse, Maaslander). Niet meer dan 40 gram per dag. Eventueel lever op de boterham; dat bevat zeer veel belangrijke stoffen. Honing als zoet beleg. Eieren zijn uiterst gunstige voedingsmiddelen, bij voorkeur zacht gekookt. Daarbij zure melkproducten: karnemelk, yoghurt, magere kwark, Biogarde, Yomild, Vifit enzovoort.
Een gezond ontbijt is het zogenoemde Budwig papje: magere kwark of Biogarde, havermout en een lepel lijndzaadolie en eventueel wat vruchtensap.

Warme maaltijd
Streef ernaar uw bord voornamelijk te vullen met groenten. De volgende groenten hebben de voorkeur: broccoli, spruitjes, bloemkool, alle koolsoorten, spinazie, andijvie, wortelen, uien en prei. Verder vooral alle peulvruchten als bruine bonen, witte bonen, kapucijners, erwten en linzen.
Gebruik zo weinig mogelijk varkensvlees. Rundvlees, kip en ander gevogelte kan met mate worden genuttigd. Eet zo mogelijk twee keer per week vette vis, zoals haring, makreel of zalm.
Bakken en braden in olijfolie, zonodig voor de smaak met wat roomboter. Bij roerbakken blijven meer voedingstoffen behouden. Zet altijd een fles water op tafel. Vermijd frisdranken aan tafel.

Tussendoor en s avonds
De verleiding is groot om op momenten van slapte te grijpen naar ongezonde tussendoortjes zoals koekjes, chocolade, chips en snacks. Probeer in plaats daarvan vers fruit, rauwe groenten (wortelen, komkommer, radijsjes) en gedroogd fruit. De volgende vruchten hebben de voorkeur: aardbeien, abrikozen, bramen, bosbessen, ananas, appel, citroen, grapefuit, kiwi en tomaat. Alle noten kunnen onbeperkt worden gebruikt, behalve pindas (die te veel arachidonzuur bevatten). Walnoten en amandelnoten verdienen de voorkeur. Suiker moet worden vermeden. Dit geldt niet alleen voor het schepje in de thee of koffie, maar ook voor alle verborgen suikers (snoep, chocolade, koek, gebak, ijs en de vele frisdranken). Lege calorieën bevorderen overgewicht. Het is aan te bevelen zoveel mogelijk (bron)water te gebruiken. Ook vruchtensappen kunnen worden gedronken, liefst aangelengd met wat water. Tegen koffie bestaat in principe geen bezwaar. Thee, vooral groene, is gezonder. Een glas rode wijn heeft, doordat het zogenoemde polyfenolen bevat, een heilzame werking.

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 26 februari 2003

Terdege | 92 Pagina's

Zo eet u gezond

Bekijk de hele uitgave van woensdag 26 februari 2003

Terdege | 92 Pagina's