Bekijk het origineel

Geslaagde tuin met krappe beurs

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Geslaagde tuin met krappe beurs

7 minuten leestijd

Met beperkte financiële middelen kunt u toch een leuke tuin aanleggen. Het eindresultaat hangt nu eenmaal meer af van uw creativiteit dan van een goedgevulde portemonnee.

De eerste winst is het opnieuw gebruiken van aanwezige materialen. De grootste hap uit het budget gaat meestal naar de bestrating, de schutting, de haag en soms ook naar het verwijderen van bestaande materialen.
Legt u zelf uw tuin aan, bedenk dan of de benodigde gereedschappen, zoals kruiwagen, grondboor en dergelijke, voorhanden zijn, geleend kunnen worden of aangeschaft moeten worden. Goed gereedschap is (heel) duur. Daar staat tegenover dat het, bij goede verzorging, tientallen jaren meegaat.

Betonvlechtmatten
We gaan uit van een tuin in een jonge wijk, waarin achterin meestal de schuur en de achterom is gesitueerd. Wil je er voor de nodige privacy een houten afscheiding plaatsen (aan beide kanten) dan loopt dit al gauw in de papieren. Een alternatief kan een haag zijn. Nadeel hiervan is dat een haag nogal wat ruimte eist en werk met zich mee brengt. Voor welke haag u ook kiest, hij zal toch tweemaal per jaar gesnoeid moeten worden, met een elektrische dan wel met een (hand)heggeschaar.
Goedkoper dan een houten afscheiding of groene haag is een afscheiding van betonvlechtmatten waarlangs klimop geplant wordt. Het duurt weliswaar even voordat de afscheiding helemaal groen is, maar je hebt er dan geen omkijken meer naar. Betonvlechtmatten plaatst u recht en stevig met palen. Dit kunnen houten palen zijn, maar goedkoper zijn ijzeren buizen. Ze gaan veel langer mee dan houten palen en u slaat ze vrij gemakkelijk in de grond. Beetje puin rondom erbij, aantrappen en de buis staat muurvast.
De matten worden met ijzerdraad aan de buizen bevestigd. Betonvlechtmatten kunnen eenvoudig op maat geknipt worden met een speciale tang. De meeste zaken die deze matten verkopen, hebben zon tang bij de hand. Neem de maten mee en knip ze ter plekke op maat. Vaak wordt het hele handeltje vervolgens voor een klein bedrag thuisbezorgd.
Winkelen bij sloopbedrijven, steigerbouwers of handelaren in ongeregeld goed kan heel lucratief zijn.

Schelpenpaden
De bestrating zorgt voor structuur in de tuin. De paden moeten min of meer logisch door de tuin lopen. Een onhandige bocht wordt in no time afgesneden, want we zijn geneigd de kortste weg te nemen. Bovendien moeten paden zo breed zijn dat ieder gezinslid er gemakkelijk overheen kan: met fiets, skelter, kinderwagen en volle wasmand. Ingewikkelde hoogteverschillen in de bestrating kunnen voor de allerkleinsten, die nog niet zo stevig op hun beentjes staan, hinderlijk zijn. Vooral s winters als het glad is en er sneeuw ligt.
Harde bestratingsmaterialen zijn er te kust en te keur. Wil je dit goed leggen, dan moet er zeker nog tien centimeter scherp zand onder. Nu is zand op zich niet zo duur, maar het bezorgen ervan wel!
Schelpen zijn ook een optie. Niet kostbaar, op het bezorgen na. Schelpenpaden zijn alleen geschikt als ze niet aan het gazon grenzen, tenzij ze ingesloten worden door een hoge (opsluit)rand. Anders verdwijnen er binnen de kortste keren schelpen in de grasmat. Dit gaat ook op voor grind. Niet zo prettig voor de maaier... Houtsnippers of schors brengen wel sfeer, maar moeten om de twee jaar aangevuld worden, omdat ze snel verteren.

Engels pad
Kunt u aan een partijtje (kapotte) stoeptegels komen of heeft u zelf nog wat, dan kunt u de mozaïekmethode toepassen. Hiervoor is een ondergrond van zand niet beslist noodzakelijk. De werkwijze is simpel: Sla de tegels in twee of drie stukken. Zet het pad uit met touw, graaf 6 cm grond eruit en maak de grond glad en waterpas. Leg de stukken (met de onderkant boven) als mozaïek in de vorm van het pad. Maak iets grotere ruimten tussen de stukken, dan ontstaat een Engels stepping stone pad. Schep flink wat grond erover en veeg dit in de naden. Grenst het pad aan het gazon strooi dan tussen de openingen graszaad (of veeg het erin). Te zijner tijd kunt u het tegelijk maaien met het gazon. De wortels van het gras zorgen ervoor dat het pad muurvast komt te liggen.
Het is handig om twee royale terrassen aan te leggen, zowel bij huis als bij de schuur. Bij de schuur moet voldoende ruimte zijn om met de fietsen en de containers te kunnen manoeuvreren. Op de aanleg van hiervan kan nauwelijks beknibbeld worden. Ook in dit geval zijn (gebruikte) stoeptegels het minst kostbaar. Het geheel wordt speelser door ze af te wisselen met (oude) klinkers in een eenvoudig patroon. Dit heeft twee voordelen. Het levert de minste afval bij het op maat leggen en het oogt leuk. Het leggen van een terras is alleen succesvol als er een 10 cm dikke laag zand onder aangebracht wordt.

Tips
- Planten kunnen vermeerderd worden door stekken, afleggen, scheuren en zaaien.
- Neem plantjes op die zich uitgezaaid hebben en plant ze in de border. Of pot ze op en ruil ze met tuinvrienden en familie.
- Gebruik overgebleven puin en andere harde materialen voor een rotstuin of hoogteverschil in de border.
- Tegen een bestaande boom kunt u een clematis planten; geef hem houvast met een stuk gaas.
- Bij diverse bouwbedrijven is professioneel gereedschap te huur. De borg hiervoor is veelal de waarde van het gehuurde.
- Graaf een oude metselton in en gebruik hem als vijvertje of maak er een zandbak van.
- In de maanden juni/juli/augustus zijn planten het voordeligst i.v.m. de vakantieperiode.
- Moet er een grasveld of een deel ervan verdwijnen, leg dan een stuk zwart landbouwplastic eroverheen. Na een paar maanden is het gras verdwenen en kunt u de grond geschikt maken voor beplanting.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 25 februari 2004

Terdege | 116 Pagina's

Geslaagde tuin met krappe beurs

Bekijk de hele uitgave van woensdag 25 februari 2004

Terdege | 116 Pagina's

PDF Bekijken