Bekijk het origineel

Geen glorious years voor Engelands koningshuis

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Geen glorious years voor Engelands koningshuis

4 minuten leestijd

Ooit noemde de wereld het Engelse koningshuis in één adem met: roemrijke tijden! Onder koningin Victoria beleefde het British Empire zijn legendarisch geworden sixty glorious years. Wie Charles Dickens een beetje kent, weet dat niet het hele volk in die vreugde deelde, maar rond de regerende vorstin hing in elk geval een sfeer van succes en triomf. De tijden zijn veranderd. Wie zijn gedachten naar de huidige koningin, Queen Elizabeth II, laat gaan, ontkomt er haast niet aan óók te denken aan de rampen die haar familie in de afgelopen decennia troffen. Het lijstje namen van haar kinderen en hun gezinnen ziet er bedroevend uit, doordat maar liefst drie van de vier een echtscheiding achter de rug hebben.

Queen Elizabeth II kwam in 1926 in Londen ter wereld als dochter van King George VI en Queen Elizabeth. Ze kreeg één zusje, Margaret, die inmiddels, op 9 februari 2002, op 71-jarige leeftijd is gestorven na een leven vol ongelukkige liefdes.
Elizabeth zelf trouwde in 1947 met prins Philip, de enige zoon van prins Andrew van Griekenland en een achter-achterkleinzoon van Queen Victoria. Haar man en zij hebben dus allebei koningin Victoria als bet-overgrootmoeder. Koningin Elizabeth en prins Philip kregen vier kinderen. Toen hun oudste, Charles, in 1981 met Lady Diana Spencer in het huwelijk trad, leken er sprookjesachtige tijden terug te keren. Engelands kroonprins had de mooiste prinses van de wereld en aller ogen waren dan ook op haar gericht. Het huwelijk eindigde echter in een scheiding in 1996 en een tragisch auto-ongeluk maakte een jaar later een einde aan het leven van prinses Diana.
Prins Charles bewoont een appartement in zijn werkpaleis St. James Palace in London en een huis op zijn landgoed Highgrove in het graafschap Gloucestershire. Highgrove beschouwt hij als zijn echte thuis. Hier is hij zelfs een biologisch dynamisch landbouwbedrijfje begonnen, omdat landbouw en milieu hem bijzonder interesseren. Zijn partner Camilla Shand (1947) brengt de weekenden meestal ook op Highgrove door en heeft bovendien een eigen huis in de buurt. Hun relatie wordt veel besproken, behalve door de prins zelf, die het „het onbespreekbare deel van mijn leven schijnt te noemen. Er is al heel wat gespeculeerd over een eventueel huwelijk tussen deze twee. Bijvoorbeeld toen de Anglicaanse Kerk, waarvan koningin Elizabeth hoofd is, in 2002 besloot dat gescheiden mensen voortaan mochten hertrouwen. En ook toen eind 2003 de vijfenvijftigste verjaardag van prins Charles in zicht kwam. Een officiële aankondiging laat echter nog altijd op zich wachten.
De twee zoons van prins Charles en prinses Diana zijn bijna volwassen. Prins William studeert kunstgeschiedenis aan de universiteit van St. Andrews in Schotland. Prins Harry is eind vorig jaar naar Australië vertrokken, om daar een tijdje te boeren. Net als zijn broer William wilde hij na zijn middelbare schooltijd graag een jaar vrijaf. Voor de toekomst ambieert hij een militaire carrière.
Ook de kinderen van koningin Elizabeth die op Charles volgen, leven met gebroken gezinnen. Prinses Anne wordt wel het meest actieve lid van de koninklijke familie genoemd. Zij ontving de eretitel Princess Royal, omdat ze maar liefst zon vierhonderd officiële afspraken per jaar heeft. Dat is bijna net zoveel als haar broer, kroonprins Charles. Prins Andrew is gescheiden van Sarah Ferguson, maar zij zorgen wel samen voor de opvoeding van hun kinderen en ze wonen op Sunninghill Park in Windsor. Alleen de jongste, prins Edward, en zijn vrouw prinses Sophie schijnen echt gelukkig te zijn met elkaar. Zij trouwden in 1999 en genieten sinds eind vorig jaar samen van hun baby Louise.

Engeland
Regerend vorst: Koningin Elizabeth II (1926).
Sinds: 1952.
Getrouwd met: Prins Philip (1921).
Kinderen:
1. Kroonprins Charles, (1948) gescheiden van wijlen prinses Diana (1961-1997); 2 kinderen: William (1982) en Henry (1984); bevriend met Camilla Parker Bowles (1947).
2. Prinses Anne (1950), gescheiden van Mark Phillips, hertrouwd met Timothy Laurence; 2 kinderen: Peter Mark (1977) en Anne Elizabeth (1981).
3. Prins Andrew (1960), gescheiden van Sarah Ferguson (1959); 2 kinderen: Beatrice Elizabeth Mary (1988) en Eugenie Victoria Helena (1990).
4. Prins Edward (1964), getrouwd met Sophie Rhys Jones (1965); 1 dochter: Louise (2003).
NR Elizbeth 383365 of Elizabeth 419633
NR Andrew + family 5425
NR Anne Boat Show
NR Charles + sons 383312p
NR Camilla + Charles 322675c

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 24 maart 2004

Terdege | 108 Pagina's

Geen glorious years voor Engelands koningshuis

Bekijk de hele uitgave van woensdag 24 maart 2004

Terdege | 108 Pagina's

PDF Bekijken