Bekijk het origineel

De oude doos

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

De oude doos

6 minuten leestijd

Een bruidspaar uit 1878, een schoolklas uit 1888. Drie of vier generaties, maar allemaal met dezelfde voornaam... De (zeer) oude fotos blijven binnenkomen. Ook u doet er de lezers een groot plezier mee wanneer u eens op zoek gaat in oude dozen en dergelijke. Een geplaatste inzending levert u een aardige attentie op.

Grote familie
Fotos met een bijzonder verhaal werden ingezonden door Rinus Slingerland uit Gouda. Op de ene foto, gemaakt in 1893, staan Jannigje de Jong (1873-1946) en Jakob Slingerland (1869-1963). Dezelfde (opa) Jakob Slingerland zit rechts op de andere foto. Links zit zijn zoon Jaap (geboren in 1909, overleden in 1995). Opa en zijn vrouw kregen 13 kinderen en 117 kleinkinderen. Op de foto staan zes kleinzoons, die allen Jaap werden genoemd.
De familie bleef fors uitbreiden, want de 117 kleinkinderen kregen op hun beurt weer 560 kinderen. Ook deze kinderen hadden wat te tellen. Bij hun nageslacht bleef de teller staan op 1324. Van dit laatste aantal zijn er inmiddels 46 getrouwd en zij kregen tot nu toe 41 kinderen.
Rinus Slingerland houdt alles nauwkeurig bij en belegt iedere twee jaar een familiereünie. Volgens de gegevens waren er op 15 maart 2003 nog 2534 familieleden in leven. De inzender vraagt zich af of hij tot de grootste familie in Nederland behoort.
Een dergelijk aantal lijkt mij moeilijk te overtreffen, maar de Terdege-achterban kan misschien nog voor verrassingen zorgen. Laat dat ons even weten, liefst met een foto erbij.


Vier generaties
Een mooie oude foto, uit 1911, kwam van de heer P. Hooikaas uit Ottoland. Er zijn vier generaties op te zien. Het zijn allemaal naamgenoten: Hendrik of Jan Hendrik van Tuijl. Overgrootvader Hendrik Jan (geboren op 19 mei 1833, overleden op 10 november 1912) zit links op de foto. De jongste Hendrik (geboren op 20 oktober 1910, overleden op 19 januari 1960) zit op zijn knie.
„Het is een mooie foto, schrijft de heer Hooikaas, „maar laten we niet vergeten dat er ook een achterkant aan zit. Overgrootvader Hendrik Jan, die in 1854 trouwde, verloor na een huwelijk van 8,5 jaar zijn vrouw. Hij bleef met vijf kinderen tussen de twee en zeven jaar achter.


Trouwfoto uit 1878
Omdat we het deze keer bij oude familiefotos houden, kwam de inzending van mw. E. Tuijl uit Rotterdam goed van pas. Ze schrijft: „De foto van het echtpaar is een bruidsfoto van mijn grootouders van moeders kant: Pieter van Dijk en Jacoba Vente. De trouwdatum was 24 maart 1878. Er werden in het gezin elf kinderen geboren. Twee ervan overleden jong. Een jongetje van 19 maanden stierf in 1893 aan de pokken. Vanwege het besmettingsgevaar mocht grootvader niet werken. Op een wonderlijke wijze kwam er toch altijd eten voor het gezin. Wanneer men wel eens aan grootvader vroeg of zij nog wel te eten hadden, was zijn antwoord steevast: Als er niets meer is, dan ga ik bij de grote Koning te rade, en daar is altijd wat.
Opa Van Dijk is ook kerkelijk actief geweest. Hij was meer dan veertig jaar ouderling in de Gereformeerde Gemeente aan de Boezemsingel in Rotterdam. Hij diende ten tijde van ds. G.H. Kersten.

Aan de wandel
Op een foto (van mw. Tuijl) uit het eerste kwart van de vorige eeuw maken drie dochters van de familie Van Dijk een wandeling. De dame rechts is vorig jaar op 101-jarige leeftijd overleden. Tot het laatst toe was ze heel helder. Enkele maanden voor haar sterven presteerde ze het nog om de 66 bijbelboeken op te zeggen.

Schoolklas
Op de derde door mw. Tuijl gestuurde foto staat een Rotterdamse schoolklas uit 1888. De leerlingen zijn echt op hun zondags aangekleed. Verschillende jongens hebben een wit strikje om hun hals. Dat was toen blijkbaar mode. Sommige kinderen hebben klompen aan. Niet iedereen beschikte in die tijd over leren schoenen, want die waren veel duurder dan (houten) klompen.
Op de voorste rij, derde van links, zit de moeder van mevrouw Tuijl. Het springtouw (waar zie je dat nog tegenwoordig?) heeft ze meegenomen naar de fotosessie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 21 april 2004

Terdege | 104 Pagina's

De oude doos

Bekijk de hele uitgave van woensdag 21 april 2004

Terdege | 104 Pagina's

PDF Bekijken