Bekijk het origineel

Meer dan 100 km wandelpad in Drents-Friese Wold

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Meer dan 100 km wandelpad in Drents-Friese Wold

5 minuten leestijd

Het grootste aaneengesloten bosgebied buiten de Veluwe is het Drents-Friese Wold. In 2000 werden de ruim 6000 hectare bos, heide, stuifzand en graslanden aangewezen als nationaal park. Het afwisselende gebied vraagt erom ontdekt te worden.

Wold betekent bos of woud. Het is dus niet verwonderlijk dat bos de hoofdmoot vormt van het Drents-Friese Wold. Op voormalige stuifzandheuvels liggen tegenwoordig de uitgestrekte en oude grove-dennenbossen van Berkenheuvel, het Dieverzand en de Bosberg.
Het nationaal park wordt beheerd door Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Het Drentse Landschap en de Maatschappij van Weldadigheid. Vooral het gebied Berkenheuvel (eigendom van Natuurmonumenten) heeft een bijzonder karakter. Het ligt vlak bij het dorp Diever. Aan de oostkant van Berkenheuvel liggen enkele vochtige weilandjes, omzoomd door houtwallen.
Houtwallen dienden om het vee op het veld te houden. Ook leverden ze sprokkelhout en zorgden de greppels naast de houtwal voor goede afwatering. Dit gebied is voedselrijk en daarom aantrekkelijk voor reeën.
Verderop in Berkenheuvel valt de grote hoeveelheid kraaiheide op. Nergens anders in Nederland ligt op de bosbodem zon uitgestrekt tapijt van kraaiheide. Kraaiheide heeft roze bloempjes en de vrucht is een groene bes, die later zwart wordt.
Een veel bezochte plaats in Berkenheuvel is het bekende onderduikershol. Eind 1943 werd deze schuilplaats onder een zandduin gebouwd door het georganiseerde verzet van Diever. Hier vonden onderduikers en piloten van neergeschoten geallieerde vliegtuigen een onderkomen. De Sicherheitsdienst wist de schuilplaats in november 1944 toch te vinden en arresteerde de onderduikers. Van de elf arrestanten heeft slechts één de Duitse concentratiekampen overleefd. Het onderduikershol is door nabestaanden gerestaureerd en voorzien van een gedenkplaat.

Roodbruin en paars
Bij Doldersum strekt zich een prachtig heideveld uit, het Doldersummer- en Wapserveld. In dit gebied, bijna 1000 hectare groot, graast een schaapskudde. Boven de vlakte laten roofvogels zich goed bekijken, zoals de buizerd, wespendief en havik. Kenmerkend voor deze heide zijn reptielen en amfibieën, zoals de adder, ringslang, levendbarende hagedis en heidekikker.
In de ochtend en avond komen langs de bosranden en op rustige delen van de heide de reeën tevoorschijn. In augustus staat de struikheide in bloei. De reekalfjes die in mei zijn geboren hebben dan inmiddels geen vlekjes meer. Het is een kleurrijk schouwspel als je een prachtige roodbruine ree tussen de paarse heide ziet staan.
De uitgestrekte, vochtige heide van het Doldersummer- en Wapserveld behoort tot de best ontwikkelde van West-Europa. Natte slenken en droge zandruggen wisselen elkaar af. Daardoor is er veel variatie in plantengroei en dierenleven. In de natste delen groeien dopheide, veenpluis en klokjesgentiaan. De natte stukken zijn afhankelijk van regenwater en het grondwater dat hier naar boven borrelt. Op deze plaatsen groeit de gele beenbreek, een kleine lelie.

Slingeren
Grenzend aan het heideveld liggen de Hertenkamp en de beekdalen van Tilgrup en Vledder Aa. Hier werken waterschap en beheerders aan het herstel van de natuur. Zo gaan de ooit rechtgetrokken beken weer slingeren door het landschap. De Vledder Aa ontspringt in de omgeving van het stuifzand van het Aekingerzand en voert zijn schone water door het park. De Grenspoel aan de rand van het stuifzand is een van de mooiste vennen van het nationaal park. Dergelijke vennen zorgen voor afwisseling in het bosrijke landschap en bieden plaats aan bijzondere planten en dieren, zoals zonnedauw en adder.

Informatie
Het Drents-Friese Wold ligt ten noordwesten van Diever en ten zuiden van Appelscha. Er is ruim 130 kilometer wandelpad aanwezig, verdeeld over meer dan 30 rondwandelingen. Deze wandelingen vindt u terug op de wandelkaart van het nationaal park. Deze kaart is te koop bij de bezoekerscentra, VVV-kantoren en diverse recreatiebedrijven. Langs twee natuurpaden staan informatieborden, die u meer inzicht geven in de natuur langs de wandelroute. Bij de VVVs zijn ook beschreven wandelroutes te koop, onder meer door Berkenheuvel. Natuurmonumenten heeft op Berkenheuvel 3 wandelroutes uitgezet, van 6,5, 8,5 of 12 km. De route start aan het begin van de Bosweg in Diever. Verderop langs de Bosweg, in noordwestelijke richting, zijn nog meer parkeerplaatsen vanwaar het gebied te verkennen is.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 26 juli 2006

Terdege | 84 Pagina's

Meer dan 100 km wandelpad in Drents-Friese Wold

Bekijk de hele uitgave van woensdag 26 juli 2006

Terdege | 84 Pagina's

PDF Bekijken