Bekijk het origineel

Ik ben in de tuin

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Ik ben in de tuin

2 minuten leestijd

Rozenbottels

Veel rozen zorgen voor schitterende bottels, die tot diep in de winter kleur geven aan de tuin. In huis staat een schikking van bottels ook heel fraai. Laat u inspireren door de fraaie oogst.


Augurkenstruik

Nee, we hebben het hier niet over gewone augurken die aan een struik groeien, maar over de Decaisnea fargesii. Deze struik, waarvan het geveerde blad (op een goede standplaats) wel een meter lang kan worden, lijkt op een exotische plant. Helemaal als de vruchten in de herfst verkleuren van bleekgroen naar donkerblauw. Deze vreemde vruchten hebben nog het meeste weg van uit de kluiten gewassen tuinbonen. De inhoud van de vruchten is drinkbaar.


Coniferen planten mét of zonder net?

Coniferen die niet in zwarte containers staan, worden meestal geleverd met een net of gaaslap om de kluit. Dit om de wortelkluit bij elkaar te houden en ter bescherming van de wortels. Vroeger bestonden dergelijke netten uit naturelkleurige jute. Tegenwoordig worden steeds meer netten geruikt van acryl, een kunststofproduct. Dit is echt iets om op te letten als u coniferen gaat planten. Jute is een natuurproduct en verteert in de grond. U kunt coniferen met een jute net dus mèt net planten. Maak het wel aan de bovenkant los zodra de plant in het plantgat staat. Acrylnetten moeten voor het planten helemaal verwijderd worden; kunststof verteert niet en verstikt de wortels.


Fruitbomen planten

Na de bladval, vanaf november tot april, is het de beste tijd om fruitbomen aan te planten. De plaats waar u de boom wilt planten, moet zorgvuldig uitgekozen worden. Hoogte, breedte, onderlinge afstand in volwassen toestand en erfgrens spelen een belangrijke rol:
~ Appelbomen: Voor hoogstammen geldt een afstand van 7 tot 8 meter tot een andere (appel)boom. Voor halfstammen kunt u 6 tot 7 meter aanhouden.
~ Pruimenbomen: Houd een plantafstand aan van 5 tot 6 meter, voor zowel hoog- als halfstammen.
~ Perenbomen: Voor zowel hoog- als halfstammen geldt een afstand van 6 tot 7 meter.
~ Kersenbomen zijn niet gesteld op andere fruitbomen in hun directe omgeving. De plantafstand moet zeker 8 tot 9 meter zijn.
~ Walnotenboom: Een kweker drukte de plantafstand als volgt uit: geen groter vijand van een walnoot dan een boom die direct in zijn nabijheid staat. Een walnotenboom is dus een solitair. De veiligste plantafstand ten opzichte van andere bomen is 8 tot 10 meter.
De erfgrens tot de naaste bewoners moet de helft zijn van bovenstaande afstanden. Voorbeeld: als u een walnoot wilt planten, moet deze 4 tot 5 meter van de grens van de buren staan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 november 2006

Terdege | 84 Pagina's

Ik ben in de tuin

Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 november 2006

Terdege | 84 Pagina's

PDF Bekijken