Bekijk het origineel

Uitbundige bruidsmode

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Uitbundige bruidsmode

Petra Lagewaard: „Mouwen aan de jurk zetten of een halslijn verhogen? Geen probleem''

4 minuten leestijd

Opvallende ophalen. Wolken tule. En veel, heel veel ruches. Uitbundigheid bepaalt de bruidsmode. Al zullen de sobere modellen nooit uit de winkels wijken. Bovendien heeft de mode niet het laatste woord. Dat heeft de bruid.

Bruidsmodezaak Très Chic is een van de eerste gebouwen die je ziet bij het binnenrijden van het Overijsselse Hengevelde. Een ellenlange etalage. Daarin, glanzend, modieuze jurken en jasjes, topjes en rokken. En toch heeft de mode niet het laatste woord in het bruidshuis dat al ruim veertig jaar bestaat. „De keuze voor een trouwjurk is zo persoonlijk, zegt Petra Lagewaard, „dat mode betrekkelijk wordt.
Petra is verantwoordelijk voor de zakelijke verkoop. Ze helpt bij het samenstellen van de nieuwe collectie en doet de bestellingen. „Ik werk met een mooi product. Mensen die bij ons binnenlopen, komen voor iets leuks. Het zijn blije mensen; ze gaan trouwen. Dat maakt mijn baan aantrekkelijk.
Ze laat haar hand langs de collectie bruidsjurken glijden. „Kijk, taft. Een zijdeachtige stof. Die zie je veel. En organza natuurlijk. Elegant, romantisch. Organza geeft een jurk iets extras.
Er hangen witte exemparen. En rode in allerlei tinten. Volgens Petra is de donkerrode kleur in trek bij bruiden. Maar ook de cappuccinokleurige modellen doen het goed. Ze wijst. Kant is trendy. Evenals de opvallende ophalen in een rok.

Sleep met klittenband
Monsterjurken, noemen ze de pasjurken bij Très Chic. Petra: „Niet omdat ze lelijk zijn, maar omdat deze modellen niet verkocht worden. Iedere bruid krijgt een uniek exempaar aangemeten, toegesneden op haar persoonlijke wensen. Hiervoor heeft de bruidsmodezaak een eigen atelier. In China.
„Omdat we geen standaardjurken verkopen, kunnen alle bruiden hier terecht. Of ze nu maat 58 of maat 38 hebben. Na het uitzoeken en passen van de jurk mogen ze hun wensen kenbaar maken. „Een jasje of mouw erop, het borduursel erop of eraf. Het maakt niet uit. De jurk wordt toch opnieuw gemaakt. Petra kan zich voorstellen dat dit klanten aantrekt die de bruidsmode te bloot vinden. „We hebben niet veel jurken met mouwen, maar we kunnen die er wel aan zetten. Een halslijn verhogen? Ook geen probleem.
De bruidsmode in het algemeen ís vrij bloot, vindt Petra. „Hoewel we meer jasjes zien de laatste tijd. Nog een trend: ruches. „Hoe langer hoe meer. En opzichtige rokken.
Maar ach, wat is trendy, vraagt de medewerkster van Très Chic zich nog eens af. Een simpele jurk is prachtig bij de juiste bruid, vindt ze. „Wij proberen altijd de juiste jurk bij de juiste bruid te krijgen.
Echt nieuw is volgens haar de afneembare sleep die onzichtbaar met klittenband aan de rok is gehecht. „Als s avonds het feest begint, kan hij er helemaal af.

Wolk tule
„Voor de bruiden die wat anders willen heeft het bruidshuis in Hengevelde een nieuwe collectie zijden jurken. Volgens Petra is deze stof een aantal jaren uit de mode geweest.
Een accessoire die bruiden nogal eens uitzoeken, is de curli. Een spiraaltje met een decoratie, zoals een bloem of een parel, die je in het haar kunt draaien. Het atelier in China maakt hoeden van bijpassende stof, mochten deze niet voorradig zijn. Een hoed moet bij de bruid passen, denkt Petra, maar persoonlijk vindt ze het hoofddeksel „heel chic. Het maakt af.
Très chic heeft aparte paskamers waar de bruid „met haar gezelschap kan neerstrijken. Niet dat je hier nooit een bruid over de gang ziet lopen, zegt Petra. Soms willen ze een jurk bij daglicht keuren. Maar vooral als ook de bruidegom inpandig is, blijft zij onzichtbaar voor nieuwsgierige ogen. Als de outfit van de bruid en die van de bruidegom op elkaar afgestemd moeten worden, vervullen de verkoopsters een bemiddelende rol.
In het grote atelier in de bruidsmodezaak rikketikt een naaimachine. Een medewerkster vervaardigt petticoats. Overal staan stalen rekken met jurken. Op een brede strijkplank een volumineuze strijkbout. In de ruimte hangen ook vier jurken die bestemd zijn voor een show op de miljonairsbeurs. Ze komen uit Israël en zijn volgens Petra „echte eyecatchers. Stenen van Swarovski bezaaien de lijfjes. Een van de rokken is een wolk tule. Vanaf 1700 euro bezit een bruid er één.
Voor de andere Très Chic-jurken betalen bruiden een bedrag tussen de 1000 en de 1500 euro.

Meer informatie: Tres chic, Eeftinkstraat 2, 7496 AG Hengevelde, tel. 0547 - 335633; www.treschic.nl

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 15 november 2006

Terdege | 140 Pagina's

Uitbundige bruidsmode

Bekijk de hele uitgave van woensdag 15 november 2006

Terdege | 140 Pagina's

PDF Bekijken