Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

In de keuken

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

In de keuken

4 minuten leestijd Arcering uitzetten

Aardappelknolselderijkoekjes (12-14 stuks)

Ingrediënten:
 500 gram stevige aardappelen
 250 gram knolselderij
 25 gram bloem
 2 eieren
 1 theelepel bouillonpoeder
 100 gram geraspte kaas
 peper & zout
 zonnebloem- of olijfolie

Bereiding:
 Schil de aardappelen en de knolselderij.
 Rasp ze vervolgens op de grove rasp.
 Leg de geraspte groenten op een schone theedoek en knijp er zo veel mogelijk vocht uit.
 Klop de eieren los met bouillonpoeder, peper en zout.
 Meng de geraspte aardappel, knolselderij, bloem, geraspte kaas en geklopte eieren goed door elkaar.
 Vorm er 12 tot 14 platte balletjes van, zoals een tartaartje.
 Verhit een dun laagje olie in een koekenpan en bak de koekjes op een half hoog vuur, in circa 10 minuten, aan beide kanten goudbruin en gaar.
 Samen met een stevige soep en een frisse salade is dit een eenvoudige maaltijd.


Lekker en Licht 3

Eenpansgerechten met Bodystyling

Dit boek bevat eenvoudig te bereiden, caloriearme eenpansgerechten en stoofschotels. Elk gerecht gaat vergezeld van een eerlijke foto en per gerecht wordt het aantal calorieën aangegeven, per persoon. De gerechten zijn per productgroep ingedeeld. Het boek is de laatste in een serie van drie boeken waarin, naast recepten, ook voedingsinformatie staat. De “handige tips en weetjes” leveren voedingsinformatie voor mensen die iets meer willen weten over eten en de samenstelling van een maaltijd. De informatie is op Belgische leest geschoeid. Aanbevolen hoeveelheden kunnen afwijken van de Nederlandse normen en een aantal genoemde ingrediënten zal ons onbekend voorkomen. Het genoemde calorielijstje is onoverzichtelijk. De hoeveelheid kilocalorieën (kcal) per gerecht, per persoon, varieert in het boek van 153 tot 680 kcal per gerecht per persoon. Voor een caloriearme maaltijd wordt tussen de 300 en 500 kcal aanbevolen. Minder dan 300 kcal levert te weinig voedingswaarde en met meer dan 500 kcal spreek je niet meer van een caloriearme maaltijd. Kijk voor meer informatie ook eens op www.voedingscentrum.nl Dit boek, van Francine Vermeiren, Luk Thys en Els Goethals, is een uitgave van Lannoo (www.lannoo.com); 159 blz.; € 24,95; ISBN: 13 978-90-209-6601-5.


Energie in balans?

Wil je afvallen, dan is de belangrijkste component het verminderen van de energie die je binnen krijgt en/of het verhogen van de energie die je verbruikt. Hoe zit dat nou precies met ‘energie’ en hoe kun je in balans blijven?

Calorie en joule
Een calorie of een joule is een meeteenheid voor de hoeveelheid energie van een product. Dezelfde maat wordt gebruikt als het gaat om de hoeveelheid energie die het lichaam nodig heeft of verbruikt. Voor voedingsmiddelen wordt gewerkt met kílocalorieën (kcal) of kílojoules (kJ), omdat anders de hoeveelheid zo groot wordt.

Koolhydraten, eiwit en vet
Vet, koolhydraten en eiwit leveren energie en dus calorieen. Een gram vet levert 9 kilocalorieën, een gram koolhydraten en eiwit 4.

Balans
Als het aantal calorieën uit eten en drinken én het aantal calorieën die het lichaam verbruikt in evenwicht zijn, is het gewicht in balans. Wordt er te veel gegeten en/of te weinig bewogen, dan ontstaat een overschot aan energie. Dit wordt opgeslagen als lichaamsvet, waardoor het gewicht stijgt. Is er te weinig energie beschikbaar uit eten, dan zal het lichaam energie vrijmaken uit lichaamsvet, waardoor het gewicht afneemt

Energiebehoefte
De hoeveel calorieën die iemand nodig heeft is variabel. Mannen tussen de 30 en 50 jaar met een zit-beroep en weinig beweging in de vrije tijd hebben rond de 2500 kilocalorieën per dag nodig. Vrouwen van die leeftijd met dezelfde inactieve leefstijl kunnen met gemiddeld 2000 kilocalorieën toe. Met het ouder worden neemt de energiebehoefte af.

Houd uw gewicht in balans

Eet gevarieerd, met niet te veel vet en suiker. 

Nuttig veel vezelrijke producten, zoals groente, fruit, brood en aardappelen. Deze bevatten veel voedingsstoffen en zorgen voor een verzadigd gevoel.

Beweeg elke dag voldoende (minstens dertig minuten). Daarbij hoeft het niet per se te gaan om intensieve sportbeoefening. Ook activiteiten als traplopen, tuinieren, stofzuigen, wandelen en fietsen zijn prima. 

Controleer uw gewicht regelmatig (bijvoorbeeld eenmaal per week) en grijp zonodig meteen in. Iets minder eten en iets meer bewegen voorkomen dat een streng dieet nodig wordt.

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 6 februari 2008

Terdege | 84 Pagina's

In de keuken

Bekijk de hele uitgave van woensdag 6 februari 2008

Terdege | 84 Pagina's