Bekijk het origineel

Omsingeld

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Omsingeld

2 minuten leestijd

Ongeveer 80 kilometer bij Belo Horizonte vandaan ligt Ouro Preto, een klein stadje midden in de bergen. Ouro Preto betekent Zwart Goud en het stadje dankt zijn naam aan het feit dat er veel zwarte slaven naartoe zijn gebracht om goud te delven. In de plaats staan fraaie oude gebouwen en verscheidene kerken.
In een van de kerken zijn engelen geschilderd. Aan de ene kant door kunstenaars die er veel geld voor kregen. Aan de andere kant door de slaven. Zij moesten de engelen van de kunstenaars naschilderen. Onbewust hebben de kunstenaars hun engelen laten glimlachen, terwijl de engelen van de slaven verdrietig kijken. Er is hier veel gebeurd. Zo gaat het verhaal dat de hoofdman van een slavenstam zoveel goud vond, dat hij zijn hele stam kon vrijkopen. Ze konden terugkeren naar hun land
Elk jaar komen duizenden bezoekers naar Ouro Preto. Wij gingen erheen met mijn twee zussen, die uit Nederland waren overgekomen. In de stad liepen ook veel schoolkinderen. Nu hebben veel mensen die buitenaf wonen bijna nog nooit een blanke gezien. Ik liep met mijn ene zus wat vooruit en ineens werden wij omsingeld door een aantal klassen zwarte kinderen. Ze zaten aan onze haren en ze zeiden dat we mooie ogen hadden. Ze hadden allemaal een fototoestel bij zich en wilden met ons op de foto. Ze gingen gewoon naast en op ons zitten om een foto te maken. Mijn zus en ik konden niets doen en we lieten het maar over ons heen komen. Elbert stond een eindje verderop naar ons te bellen waar we waren. Hij zag wel een hele groep schoolkinderen, maar had er geen idee van dat wij daartussen zaten. Het was een heel rare gewaarwording, ook omdat mijn zus populairder bleek dan ik. Ze is namelijk blonder...

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 19 maart 2008

Terdege | 108 Pagina's

Omsingeld

Bekijk de hele uitgave van woensdag 19 maart 2008

Terdege | 108 Pagina's

PDF Bekijken