Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

In de keuken

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

In de keuken

4 minuten leestijd Arcering uitzetten

Vakantiemenu

Dit vakantiemenu zal klein (en groot) wel kunnen waarderen. Het is gemakkelijk te maken, hapt lekker weg en is toch gezond. Het menu bestaat uit friet, salade en ap- pelmoes.

Zelf patat maken
Schil vastkokende aardappelen en snijd ze in re- pen. Dep de repen droog met een theedoek. 
Bak kleine porties in schone olie, de eerste keer op 160 graden, 8 tot 10 minuten (de patat blijft bleek van kleur). Laat de patat uitlekken en afkoelen op keukenpapier.
Bak de patat de tweede keer op 180 graden, 4 tot 5 minuten, goudbruin en knapperig.

Ovenfriet
Beschikt u niet over een frituurpan? Een lekker en gezond alternatief is ovenfriet. Deze voorgebakken friet is in elke supermarkt te koop en is veel minder vet dan (zelf) gefrituurde friet. Doe de friet op het bakblik en laat ze lichtbruin worden. Lees wel de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

Kleurige salade
Ingrediënten: 
1 krop gewassen ijsbergsla of kropsla 
4 eieren, 7 minuten gekookt, afgekoeld 
4 middelgrote tomaten
6 augurkjes in waaiervorm gesneden 
paar toefjes peterselie 
dressing of slasaus

Bereiden: 
Laat de sla uitlekken, snijd het blad in stukjes en meng het in een schaal met dressing of slasaus. 
Snijd de eieren in partjes, de tomaten in plakjes en leg ze mooi op de sla. 
Garneer met augurkjes en toefjes peterselie.

Appelmoes

De lekkerste appelmoes maak je van Elstar- appels. Goudreinetten zijn ook prima maar de oogst daarvan laat nog even op zich wachten.

. Neem 8 gewassen en geschilde appels in schijfjes.
. Doe ze in de pan met 1 cm water.
. Laat de appels koken tot de schijfjes zacht zijn.
. Neem de pan van het vuur en stamp de appels grof, zodat er nog stukjes appel te zien zijn.
. Voeg naar wens suiker en eventueel kaneel toe.

Courgette jong oogsten

Courgette is een produktieve groente. Vooral wanneer de vruchten regelmatig geplukt worden, wordt de plant aangezet tot nieuwe bloei en vruchtvorming.

Dit geldt overigens ook voor augurken en komkommers. Bij courgettes is bovendien de smaak van jonge vruchten veel beter dan die van oudere exemplaren. Heeft u verscheidene planten in de tuin en kunt u de oogst niet zo snel kwijt, pluk dan eens wat van de bloemen. Ze zijn zowel rauw als kort gebakken lekker in een salade. Vruchten die toch lang aan de plant zijn blijven zitten, zijn nog wel geschikt voor het maken van soep. Lekker gekruid met een royale hoeveelheid dragon.

Dressing

Een dressing is de smaakmaker in een salade en verdient goede basisingrediënten als olie en azijn. Op smaak gebracht met mosterd en honing of vruchtendiksap.

Olie
Kies bij voorkeur voor olijfolie; deze bevat veel geur, smaak en kleur. Een alternatief is zonnebloemolie.

Azijn
Azijn is zure wijn, gemaakt van gegist vruchtensap. Alle alcohol in het vruchtensap wordt door de azijnzuurbacterie omgezet in zuur. De meest gangbare azijnsoorten zijn appelazijn, frambozenazijn en rode en witte wijn(druiven)azijn. Er is ook natuurazijn verkrijgbaar, gemaakt van water en suiker. Deze azijn is erg zuur en niet erg geschikt voor saladedressings. Synthetische azijn is voor consumptie af te raden.

Mosterd
Neem een mosterd die u lekker vindt.

Honing en vruchtendiksap
Neem honing en vruchtendiksap waar u van houdt. Vruchtendiksap is te verkrijgen in allerlei smaken en kleuren. Uiteraard beïnvloedt het soort sap de smaak en de kleur van de dressing.

Dressing:
. 7 eetlepels olijfolie
. 2 eetlepels witte wijnazijn of appelazijn
. 1 eetlepel honing of 1-2 eetlepels appeldiksap
. 1 theelepel (grove) mosterd
Meng alle ingrediënten voor de dressing in een potje met schroefdeksel en schud ze goed door elkaar.

Tips:
. Is de smaak te zoet: Voeg een beetje azijn toe.
. Te zuur: Voeg iets meer honing of diksap toe en eventueel olie.
. Te fl auw: Voeg een likje mosterd toe.
. Te vettig (niet goed gemengd): zonodig meer azijn en mosterd.

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 6 augustus 2008

Terdege | 84 Pagina's

In de keuken

Bekijk de hele uitgave van woensdag 6 augustus 2008

Terdege | 84 Pagina's