Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

In de keuken

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

In de keuken

4 minuten leestijd Arcering uitzetten

Warm toetje met peer

Een feestelijk dessert dat op een eenvoudige manier te maken is. Smullen maar!

Ingrediënten 
4 nét rijpe handperen
2 dl appelsap
2 eetlepels honing
1 dl slagroom
1 eetlepel suiker
2 afgestreken theelepels kaneel
50 gram geschaafde amandelen

Bereiding
Schil de peren. Snijd de peer in de lengte doormidden en verwijder het klokhuis. Maak vervolgens een waaier van de peerhelften.
Leg de peer op een bordje. Maak 4 tot 6 sneden in de peer, in de lengterichting (niet helemaal tot boven toe doorsnijden), op ongeveer een halve centimeter afstand van elkaar. Duw nu voorzichtig op de peer, zodat de peer een beetje openvalt in de vorm van een waaier.
Breng in een soeppan de appelsap aan de kook. Roer de honing door de appelsap tot het is opgelost. Leg vervolgens voorzichtig de peren in de pan.
Laat het sap met de peren heel zachtjes zo’n 5 minuten pruttelen.
Klop de slagroom stijf met de suiker.
Roer de kaneel door de geslagen room of strooi de kaneel op de slagroom op het bordje. (Als je de kaneel door de ongeslagen room doet, wordt het geen slagroom.)
Rooster de amandelen in een droge koekenpan goudbruin. Regelmatig roeren om aanbranden te voorkomen.
Schep de peren met een schuimspaan uit de pan. Leg twee peerhelften op een dessertbordje en schenk er een beetje appelsaus overheen.
Garneer de bordjes met een toefje slagroom, de amandelen en het blaadje munt.


Kiemgroente

Van elk zaadje van een eetbare plant kan in principe kiemgroente gemaakt worden, mits de zaadjes onbewerkt zijn. In het zaadje zitten koolhydraten, eiwitten en vitamines, die tot leven komen als je water, warmte, zuurstof en licht toevoegt.

Er zijn verschillende soorten kiemzaden:
granen, zoals gerst, haver, rogge, tarwe en ook boekweit
peulvruchten, zoals erwten, linzen en bonen
zaden, zoals alfalfa, tuinkers en radijs

Sommige zaden moeten van tevoren worden geweekt, bij andere zaden is dat niet nodig. De meeste gekiemde zaden kun je na circa vier dagen oogsten. Er worden speciale kiemzaden aangeboden, waarmee succes verzekerd is.

Bereiding
Er zijn speciale kiemboxen verkrijgbaar maar een glazen pot of een plastic bakje voldoet ook prima. Leg een laagje keukenpapier op de bodem. Strooi er een laagje zaden op. Week de zaden indien nodig van tevoren en besprenkel ze dagelijks met een beetje water.
Dek de pot of het bakje eventueel af met een stukje plastic. Zet de zaden de eerste dag op een donkere, warme en vochtige plek (een kast). Vanaf de tweede dag hebben de zaden licht nodig (geen direct zonlicht), warmte en vocht. Houd de zaden vochtig maar niet te nat.
Sommige zaden maken fijne haarwortels aan, niet te verwarren met schimmels. Na 3 tot 4 dagen zijn de meeste zaden helemaal gekiemd en een paar centimeter groot geworden. Ze zijn nu klaar voor consumptie. Gebruik de kiemen het liefst zo snel mogelijk, eventueel kunnen ze een paar dagen in de koelkast bewaard worden.

Culinaire tips:
Gekiemde zaden zijn heerlijk door een salade of op een boterham met kaas of ham.
Heel feestelijk zijn ze als garnering op een gevuld eitje, op een toastje met salade of in de uiteinden van een rolletje ham met augurk.


Wel of geen koffie?

Koffie bevat vooral water en een beetje cafeïne, kalium en magnesium. Cafeine is een stofje dat het zenuwstelsel stimuleert. Daardoor ben je alerter, kun je je beter concentreren en voel je je minder vermoeid. Een goede reden voor acht op de tien Nederlanders om dagelijks koffie te drinken. Een aantal van hen vraagt zich soms af of het wel goed is om koffie te drinken. Of heeft dat mogelijk schadelijke effecten?

Er is veel studie verricht naar de relatie tussen koffie drinken en gezondheid. Het meeste onderzoek richt zich op de effecten van cafeïne. Uit de momenteel beschikbare onderzoeksresultaten blijkt dat er geen directe relatie is tussen hart- en vaatproblemen en het drinken van een matige hoeveelheid koffie (4 tot 5 kopjes per dag). Filterkoffie heeft geen invloed op het cholesterolgehalte. Zit het koffiezetsel daadwerkelijk in de koffie, zoals bij cafetière-koffie en Griekse en Turkse koffie, dan heeft koffie wel een cholesterolverhogend effect. De stof cafestol in het koffiezetsel zorgt daarvoor.

Cafeïne kan bij sommige mensen aanleiding zijn voor rusteloosheid, trillerigheid of een langere inslaaptijd. Cafeïnevrije koffie is dan een oplossing.

Thee, cola, energy drinks, chocolade en sommige pijnstillers bevatten overigens ook cafeïne.

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 oktober 2008

Terdege | 108 Pagina's

In de keuken

Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 oktober 2008

Terdege | 108 Pagina's