Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

In de keuken

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

In de keuken

4 minuten leestijd Arcering uitzetten

Pompoen met rijst

Als u pompoenen in de tuin hebt, maak dan deze herfstmaaltijd eens. In dit recept is gebruik gemaakt van de pompoen Cucurbita maxima ‘Red Kuri’, ook wel bekend als ‘Hokkaido Orange’. Deze pompoenen zijn momenteel ook in de winkel te koop.

Ingrediënten voor 4 personen:
300 gram zilvervliesrijst
 500 gram schoongemaakte pompoen in kleine stukjes
1 ui in ringen gesneden
1 liter groentebouillon
eventueel een snufje zout
beetje olie
50 gram geraspte kaas naar keuze

Bereiding:
Kook de rijst gaar en droog.
Bak de uiringen zacht in wat olie en voeg na een paar minuten de pompoenstukjes toe.
Giet na vijf minuten de helft van de bouillon erbij en laat het geheel even koken. Giet dan de rest van de bouillon erbij, roer tot het kookt en laat het daarna pruttelen. Roer regelmatig en laat de massa 10 minuten zachtjes inkoken.
Schep de rijst door de pompoen en bestrooi het gerecht met de kaas.

Lekker in combinatie met:
Gebakken speklapjes, licht bestrooid met rozemarijn.
Rul gebakken gehakt met een theelepel mosterd erdoor.
Verse worst of slavinken.
Gebakken champignons en uien.


Goed gereedschap

 In kookwinkels staan soms keukenhulpjes uitgestald waarbij je je afvraagt waar ze voor dienen.

Er zijn bijvoorbeeld eierscheiders, waarmee het eigeel van het eiwit gescheiden kan worden. Maak je geregeld gevulde tomaten, dan is een tomatenuitholler een aanrader. Met een handige honingdoper kunnen zelfs de kleintjes (bijna) zonder te knoeien honing over de pannekoek verdelen. Wat dacht je van een spaghettimeter, zodat je weet hoeveel je per persoon nodig hebt. Als je pas getrouwd bent, heb je vaak nog geen idee hoeveel spaghetti je moet koken voor jullie tweetjes. Een citroenschilrasp is handig als je veel bakt en wanneer je doorgaans mediterraans kookt, mis je niet graag een olijfontpitter of een zelfreinigende knoflookpers. Winkel eens op de site van Dille en Kamille voor handige en voordelige keukenhulpjes.


Paddestoelen uit de keuken van Antonio Carluccio

Voor wie graag experimenteert in de keuken en geïnteresseerd is in eetbare paddestoelen is dit een fantastisch kookboek. De schrijver, Antonio Carluccio, werd al op zeer jonge leeftijd wegwijs gemaakt in de mycologie, de wilde-paddestoelenleer. Hij is een culinair talent en presenteert in zijn boek gerechten met zowel wilde als gekweekte paddestoelen. Van een saus of salade met wilde paddestoelen tot het wereldwijd bekende Italiaanse Ossobuco met zadelzwammen. Hij neemt de lezer mee naar geurende bossen, onderwijl vertellend van rodekoolzwammen, kastanjeboleten en russula’s. De man is een geboren verteller die smakelijk, boeiend en met veel kennis van zaken over zijn passie, ‘de geruisloze jacht’, verhaalt. Overigens getuigt ook de fotografie van grote klasse en affiniteit.


Snijbiet

Deze ouderwetse groente heeft de laatste jaren een heuse ‘come back’ gemaakt en is een gewild gewas in de siermoestuin geworden. In winkels is snijbiet nauwelijks verkrijgbaar. Zelf zaaien loont de moeite want behalve decoratief is snijbiet ook lekker en gezond, gemakkelijk te telen en er is veel van te oogsten.

Het jonge, malse blad wordt rauw gegeten, evenals de jonge bladribben. Oudere bladstelen kun je roerbakken of koken. De smaak van het blad lijkt een beetje op die van spinazie. Wanneer je van de planten steeds maar enkele bladstelen snijdt, blijft de plant doorgroeien en kan ervan geoogst worden tot het gaat vriezen. Snijbiet kun je ook meer keren snijden als jonge bladgroente. Zaai daarvoor dicht op rijtjes en wanneer het blad ongeveer 15 centimeter hoog is, kan het gesneden worden. Snij niet te laag, ongeveer tot vier centimeter boven de grond. Dan raakt het gewas opnieuw aan de groei en is er na enkele weken opnieuw van te oogsten. Zaai vanaf half april tot eind mei. Voor de teelt van jonge bladgroente kan vanaf half maart de hele zomer doorlopend worden gezaaid.

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 29 oktober 2008

Terdege | 92 Pagina's

In de keuken

Bekijk de hele uitgave van woensdag 29 oktober 2008

Terdege | 92 Pagina's