Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

In de keuken

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

In de keuken

4 minuten leestijd Arcering uitzetten

Mmm, saté voor de kleintjes

Niet alle kinderen vinden de scherpe en pittige smaak van gewone saté lekker. Vaak is het stuk vlees ook te groot voor de kleintjes. Probeer eens boterhamworstsaté. Het is een lekker hartig hapje, niet scherp van smaak, voordelig en makkelijk te maken.

Ingrediënten:
3 eetlepels pindakaas
* 1 kopje bouillon (van poeder of tablet)
* 2 eetlepel ketjap manis (zoete)
* 300 gram in blokjes gesneden boterhamworst
* satéprikkers

Bereiding:
* Doe de pindakaas samen met de bouillon in een steelpan en verwarm het mengsel onder voortdurend roeren tot een gladde saus. Maar laat het niet koken.
* Roer er vervolgens de ketjap door.
* Als de saus te dik naar uw zin is, voeg dan nog ietsje bouillon toe.
* Rijg een aantal blokjes boterhamworst aan de prikkers. Reken voor elk kind ongeveer 2 tot 3 satéstokjes.
* Leg ze op de bordjes en schep er warme satésaus op.

Tips:
* Serveer eventueel met nasi of bami.
* Deze saté is ook geschikt op een kinderfeestje.

Champignons

Champignons zijn geen planten maar schimmels. Ze bevatten geen vet, nauwelijks calorieën maar wel belangrijke voedingsstoffen. Wat voedingswaarde betreft zijn ze grotendeels te vergelijken met groente. Champignons tellen daarom ook mee voor de aanbevolen 200 gram groente per dag.

Soorten:
* De bekendste champignon is de witte. Deze is toe te passen in tal van gerechten. In soep en saus, op brood, als vulling en als groente in ragout en salades. Je kunt ze gemakkelijk combineren met vlees, vis, gevogelte, rijst, pasta en eieren.
* De reuzenchampignon is de ‘grote broer’ van de witte, en heeft een grote witte hoed. Heel geschikt als vooraje met een vulling van kaas, gehakt, tonijn, spinazie, tomaat of kruidenboter.
* De kastanjechampignon is, na de witte champignon, de meest geteelde eetbare paddestoel in ons land. Hij heeft een beige tot bruine hoed. Het vruchtvlees is wat steviger en wat aromatischer dan dat van de witte champignon. Gebakken is de smaak enigszins nootachtig en heel geschikt om in salades te verwerken.
* Portabella is een grote, vlezige kastanjechampignon met een nootachtige smaak. Door de afmeting is de hoed heel geschikt om te vullen en als vooraje te serveren. Bijvoorbeeld met een restje aardappelpuree, vermengd met geraspte ui, (geiten)kaas en verse kruiden zoals tijm, oregano en bieslook. Druppel er wat olijfolie op. Vet een ovenschaal in, plaats de hoeden erin en zet de schaal in een voorverwarmde oven tot de champignons (licht)bruin kleuren. Champignons nemen tijdens het wassen in water veel vocht op, daarom is het beter om ze droog en schoon te maken met een borsteltje of keukenpapier. Snijd na het schoonmaken aan de onderkant van de steeltjes een plakje eraf. Bewaar ze na aankoop in de originele verpakking, dan zijn ze twee tot drie dagen houdbaar. Maar voor alle groente geldt: hoe verser, hoe smakelijker.

Tip: Gebruikt u alleen de hoedjes, maak dan van de steeltjes soep of ragout.

Raapsteeltje

Een prachtig boek, met schitterende foto’s. De vele traditionele streekgerechten en producten, afkomstig uit alle hoeken van ons land, doen inderdaad recht aan ‘eerlijk en heerlijk eten’. Bladzijde na bladzijde blijft ‘Raapsteeltje’ verrassen. Recepten met verse, witte meikaas, Texelse lamsham, IJsselmeerpaling, Fryske nagelkaas, Zeeuwse lamsoor en zeekraal, boerenchips uit ’s Gravendeel en Oosterscheldekreeft, om er maar een paar te noemen. Bij vrijwel alle gerechten wordt uitgebreid ingegaan op de streek en de boer waar de ambachtelijke ingrediënten van afkomstig zijn. Dat levert boeiende verhalen op. Kortom: als eerlijk en heerlijk eten uw belangstelling heeft, is ‘Raapsteeltje’ een aanrader.

Raapsteeltje, (h)eerlijk eten in Nederland’, door Simone Kroon en Sandor Schiferli, is een uitgave van Terra Lannoo BV; 240 blz.; € 29,95; ISBN: 978.90.5897.870.7.

Alternatief voor paneermeel

Paneermeel op? Geen nood, er zijn goede vervangers:
* beschuitkruimels
* geroosterd brood aan kruimels pletten
* havermout
* brinta
* klein gemaakte cornflakes
* ongebrand amandelschaafsel
* droge gebakken uitjes

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 4 maart 2009

Terdege | 92 Pagina's

In de keuken

Bekijk de hele uitgave van woensdag 4 maart 2009

Terdege | 92 Pagina's