Bekijk het origineel

Een stralende bruid

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Een stralende bruid

Janita van Dijkhuizen: „Even snel een trouwjurk passen... dus niet!

7 minuten leestijd

Bij The Bride in Barneveld komen bruidjes van verschillende leeftijden. Vandaag stapt een wel heel jonge bruid naar binnen: Janita van Dijkhuizen (14) uit Voorthuizen. Nee, verkering heeft ze niet. Maar trouwjurken hebben al jaren haar belangstelling. „Het liefst wijd van onderen, strak van boven, een sluier en een lange sleep!

Bezoek is alleen welkom op afspraak, vermeldt een bordje op de deur. In de winkel kijkt Janita haar ogen uit. Er hangen tussen de driehonderd en vierhonderd trouwjaponnen in allerlei soorten en maten. Op de achtergrond klinkt een klassiek muziekje. Eigenares Antoinette Verhallen heet ons welkom met een lekker kopje thee. Dertien jaar geleden opende ze na een studie aan de modeacademie haar eigen bruidsmodewinkel. Ze vindt het leuk om Janita het een en ander te vertellen over trouwjaponnen. „Het is heel belangrijk om iemands droomwens in vervulling te laten gaan. Het is niet de eerste keer voor ons en hopelijk ook niet de laatste. Eigenlijk hebben wij er in zekere zin iedere dag mee te maken!

Vijfduizend euro
Janita zit in de derde klas van de havo op het Witsiuscollege in Barneveld. „Ik kijk erg graag naar trouwjurken en bezoek vaak trouwjurkensites. Mijn moeder vindt het ook interessant, maar zij heeft soms wel een andere mening. Dat wordt nog wat als ik met haar een trouwjurk uit moet zoeken...! Van haar glimmende trouwjurk is later een doopjurk gemaakt.
Janita was acht toen ze voor de laatste keer een bruiloft in haar familie meemaakte. „Iedereen is nu getrouwd, behalve mijn tante en oom. Gelukkig trouwt mijn mentrix in april en mag ik naar de bruiloft. Ik ben heel benieuwd naar haar jurk. Over bruidskinderen moet Janita even nadenken. „Als ik ga trouwen, is mijn jongste broertje misschien al twaalf. Bruidskinderen moeten wel de juiste leeftijd hebben, vind ik.
In The Bride Bruidsmode kan Janita al haar vragen kwijt. „Gemiddeld kost een trouwjurk ongeveer vijftienhonderd euro, vertelt Antoinette. „Maar je hebt er ook van negenhonderd en vijfduizend. De regel hoe duurder hoe mooier geldt niet bij trouwjaponnen. Een bruidsjapon moet helemaal op jou afgestemd zijn. Het kan dus best zijn dat een goedkope japon veel mooier staat dan een dure. In de winkel zijn hulpstukken aanwezig waarmee men de japon tijdelijk kan aanpassen. Zo kan er bijvoorbeeld een mouw aan bevestigd worden.

Vieze sleep
In een hoek van de winkel hangt een rek met gekleurde japonnen. Janita moet lachen om de witte jurk met zwarte stippen. Als de verkoopster haar een ander bijzonder exemplaar toont, weet ze meteen zeker: „Hier zal ik nooit in trouwen. Volgens Antoinette is het toch nodig om deze excentrieke japonnen in de winkel te hebben. „In principe kun je als bruid alles krijgen wat je wilt. Aan een ander rek hangen sluiers in verschillende soorten en maten. „Op dit moment gaat de voorkeur van klanten uit naar een sluier in plaats van een hoed. Een rage zijn momenteel de sluiers met kant, gedragen bij een rustige japon.
Na het uitzoeken van een trouwjapon kan de bruid kiezen uit veel accessoires: lingerie, kousen, schoenen, tasjes, sieraden, sluiers, hoeden, handschoenen... Voordat de trouwjapon mee naar huis gaat, moet de bruid nog een keer het pashok in om te passen. „Als op dat moment de rits stukgaat, kunnen we deze nog in ons atelier maken. Natuurlijk kan er ook iets met de jurk gebeuren op de trouwdag zelf. Stel dat de bruidegom per ongeluk op de sleep gaat staan en de japon scheurt uit... Meestal is er geen naaimachine in de buurt, maar in ons atelier lossen we problemen snel op. De sleep wordt volgens Antoinette altijd vies op de trouwdag. „Daarom is het handig om vloeibare biotex en water bij je te hebben. Bij de aanschaf van een bruidsjapon krijgt de bruid meteen een gratis cursus traplopen. En natuurlijk enkele tips: „Bedenk wel dat je op de trouwdag met zn tweeën bent! Het gaat niet alleen om jou. En spreek een teken af met de bruidegom. Bijvoorbeeld in zijn hand knijpen als hij te snel loopt.

Vijf minuten
Het uitkiezen en passen van trouwjurken is heel vermoeiend voor de bruid. „Maar ook voor degenen die met haar meekomen, want zij moeten twee of drie uur toekijken. In 95 procent van de gevallen komen er vrouwen mee naar de winkel. Een moeder, schoonmoeder of zus bijvoorbeeld. Heel soms komt de vader of aanstaande man mee. Janita: „En als hij de jurk nou niet mooi vindt? Tja, dan wordt het lastig...
„Kiezen kan heel moeilijk zijn. Als de bruid op het laatst niet kan kiezen tussen twee jurken, stel ik altijd de vraag: Als je over vijf minuten opgehaald wordt, welke trek je dan aan? Meestal weet ze het dan wel.
Eén keer had men bij The Bride Bruidsmode wel een heel bijzondere klant. „Een meisje van 23 jaar met leukemie. Ze zou nooit trouwen. Toch droomde ze ervan om een japon aan te hebben. We hebben haar toen hetzelfde behandeld als een echte klant en een mooie fotosessie laten maken.

Daar komt de bruid...
Janita wil later het onderwijs in. Als bijbaantje lijkt het haar leuk om in een bruidsmodewinkel te werken. Maar Antoinette vindt haar nog te jong. „Op jouw leeftijd heb je niet zoveel overwicht. En dat heb je hier juist nodig, zeker bij de wat oudere bruidjes en in bepaalde situaties. Moeder en bruid kunnen bijvoorbeeld ruzie krijgen. Hoe ga je daarmee om?
Als verkoopster van bruidsmode moet je volgens Antoinette vooral goed kunnen luisteren. Janita: „En kijken. Antoinette: „Inderdaad. Maar geen verkooppraatje houden. Goed luisteren naar alles wat de bruid zegt. Natuurlijk geef ik wel tips. Het is bijvoorbeeld niet handig om een overdreven wijde rok te kiezen, want dan loopt de bruidegom zon eind bij je vandaan. Op de trouwdag vorm je toch juist een eenheid? Toch kiest Janita ook voor wijd. „En strak, rond aan de onderkant, geen hoed maar een sluier en een lange sleep. Antoinette wijst al een geschikte jurk aan. Even later staat Janita in de paskamer. Eerst de witte schoenen aan. Daarna is de hoepel aan de beurt. De verkoopster helpt haar met de jurk en het jasje. „Steek je handen maar recht vooruit, net als bij zwemles. In het grote pashok kletst het tweetal gezellig verder achter gesloten gordijnen. Eindelijk is het zover: Daar komt de bruid! Als Janita in de enorme spiegel kijkt, kan ze nog maar twee woorden zeggen: „Heel mooi. De sluier wordt in het haar bevestigd. Een kettinkje en een boeket - nonchalant dragen zoals een tas - maken het geheel af. De jonge bruid ziet er stralend uit.


Terugblik van Janita
„Het was een geweldige dag, waar ik met plezier op terugkijk. Ik wilde altijd al graag naar een bruidsmodezaak om trouwjurken te kijken en het liefst te passen. Gelukkig worden sommige dromen werkelijkheid! Ik ben bij The Bride Bruidsmode geweest en heb al mijn vragen gesteld en antwoord ontvangen. Antoinette vertelde veel en legde alles goed uit. We hebben rondgekeken in de zaak en uiteindelijk mocht ik een trouwjurk passen. Dolgelukkig liep ik naar het pashok. Even snel een trouwjurk passen... dus niet! Eerst kreeg ik een paar schoenen, daarna een hoepel en toen de trouwjurk. Na veel gewurm had ik die pas aan. Hij was iets te groot maar daar weten ze wel raad mee. Een paar minuten later liep ik trots door de winkel en na wat lachen voor de fotograaf was het (helaas) voorbij. Trouwjurken vind ik nog steeds mooi, maar nu ik er één aan heb gehad, vind ik ze nog mooier. Kortom: een mooie dag met een romantisch randje.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 4 maart 2009

Terdege | 92 Pagina's

Een stralende bruid

Bekijk de hele uitgave van woensdag 4 maart 2009

Terdege | 92 Pagina's

PDF Bekijken