Bekijk het origineel

Vier keer passen voor de perfecte jurk

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Vier keer passen voor de perfecte jurk

Joke Speksnijder: „De bruidsmode wordt romantischer, de rokken wijder

5 minuten leestijd

„Je ziet het aan het gezicht van de bruid. Ze straalt, ze is zelfverzekerd. Dan weet je: dit is dé jurk. Joke Speksnijder werkt al 35 jaar in het bedrijf dat haar vader opstartte. Ze weet als geen ander hoe belangrijk het is dat de bruid de juiste jurk koopt. „Het is de mooiste dag van je leven. Dan moet je je goed voelen!

Vader Speksnijder nam 42 jaar geleden een winkel in kleinvak over, in Lekkerkerk. Hij wist al dat hij daar niet verder mee wilde, en maakte er een bruidsmodezaak van. De vrouwen van zijn zonen namen de bruidsmode al gauw over. Zeven jaar na de start van Speksnijder Bruidsmode ging Joke in Bergambacht werken, waarnaar de bruidsmode inmiddels was verhuisd. „We hebben een eigen atelier, waarin we alle jurken precies op maat kunnen maken, bestaande modellen zo kunnen aanpassen dat ze voldoen aan de wens van de klant. Bij bruidsmode is het soms lastig om een nette jurk te vinden. De trouwjurken van nu hebben een lage hals en zijn mouwloos. In het atelier kunnen we de hals verhogen en mouwen aanzetten. Er gaat hier bijna geen enkele jurk de deur uit zonder dat er wat aan is veranderd, al is het maar de lengte van de rok.

Mode
Bruidsmode is een van de meer tijdloze bedrijfstakken in de modewereld. Zo zijn er niet echt seizoenscollecties. De stoffen blijven zomer en winter hetzelfde, al zul je in de winter af en toe een bontrandje tegenkomen. Verder wordt er veel gecombineerd met jasjes en stolas om de lagere temperaturen te trotseren. „Toch zie je wel schommelingen. Een aantal jaren geleden was de zogenaamde fishtail in, een jurk die vanaf de heup strak naar de knieën loopt en daar wijd uitwaaiert, zodat ze doet denken aan een vissenstaart. Die verdwijnt nu weer een beetje. De bruidsmode wordt wat romantischer, de rokken wijder en het mag allemaal weer wat minder strak. Dat zie je ook in de stoffen. Taft, zijde en satijn worden eigenlijk altijd gebruikt, maar nu zie je ook kant weer wat meer terugkomen, soms met parels en lovertjes. Ook deze details kunnen allemaal naar wens aangepast worden.
De meeste jurken zijn ivoor of offwhite, maar er zijn ook jurken in een kleur. „Momenteel hebben we jurken in grijs, taupe en aubergine. Er zijn ook jurken met twee kleuren. Ivoor met zwart, brons of goud.

Tradities
Speksnijder Bruidsmode verkoopt naast bruidsjurken alle accessoires. Denk aan lingerie, sluiers, hoeden, schoenen, handschoenen, stolas, jasjes, kroontjes, sieraden... „Tasjes werden vroeger meer gebruikt dan nu. Je ziet dat bepaalde tradities vervagen, terwijl andere blijven bestaan. Zo is het nog steeds gebruikelijk dat de bruidegom de jurk niet ziet voor de trouwdag. Het gebeurt vaak dat hier boven een toekomstige bruid aan het passen is en de verkoopsters een stukje stof naar beneden brengen, zodat de aanstaande bruidegom met zijn pakkeuze rekening kan houden met de kleuren van de jurk. Bij slechts ongeveer één procent van de paren die hier komen, kiezen bruid en bruidegom samen de jurk uit. Het passen van de bruidsjurk is ook zon traditie. Meestal komen drie tot vijf mensen mee met de aanstaande bruid. Soms ook meer. „Er is hier wel eens een groep van veertien mensen geweest. Maar dan wordt het wel wat te druk. Te veel meningen zijn ook niet goed. Bovendien is de mening van de bruid zelf het belangrijkst. Je ziet het aan haar gezicht. Na een aantal jurken heeft ze ineens de goede aan. Ze straalt, loopt zelfverzekerd rond. Dan is de beslissing al gemaakt.

Goed luisteren
„Als verkoopster vraag je van tevoren of de bruid al iets in gedachten heeft. Vaak hebben ze er al over nagedacht, tijdschriften bekeken en zo een beeld gevormd van hun droomjurk. Het is belangrijk goed te luisteren naar haar ideeën. Zelf weet je wat er in de winkel hangt. Je kent je jurken. Naar aanleiding van haar verhaal maak je een eerste keus, uit de twee- tot driehonderd jurken die er hangen. Als je er dan compleet naast zit, heb je niet goed opgelet tijdens haar verhaal. De verkoopsters die hier werken, krijgen elk halfjaar een bijscholingsdag. Het is belangrijk daar alert in te zijn. Voordat je hier kunt werken, moet je eerst de opleiding Detex Modeadviseur gevolgd hebben. We vinden het belangrijk om met geschoolde mensen te werken, mensen die hun vak verstaan.

Passen en meten
De eerste afspraak om te passen, wordt ongeveer een halfjaar voor de trouwdatum gepland. Het is belangrijk om de afspraak van te voren te maken, zodat de verkopers ook echt tijd voor je hebben. „We beschikken over vier paskamers met volledige privacy, dus ruimte genoeg, maar je moet er met je verkoopsters toch rekening mee houden en tijd voor inplannen. De pas-sessie duurt zon twee uur. Als er dan een keus gemaakt is, is er zon acht weken voor de trouwdatum een doorpas-sessie, en twee weken voor de trouwdatum is er een tweede en laatste doorpas-sessie. Zo wordt een jurk compleet op maat gemaakt.
De prijzen van bruidsjurken lopen erg uiteen. Er zijn jurken voor 900 euro, er zijn er ook van 2700 euro. Voor elk budget wat wils.
„Sommige mensen maken fotos tijdens het passen. Ik snap wel dat het leuk is, maar toch raad ik het af. De jurk zit namelijk dan nog niet perfect. Als je de fotos later ziet, kan het tegenvallen. We vinden het wel heel leuk om achteraf een foto van het echtpaar op hun trouwdag te krijgen. Dan zie je de bruid en bruidegom helemaal aangekleed, is het plaatje af

www.bruidscollectie.nl / www.speksnijder.nl

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 11 november 2009

Terdege | 180 Pagina's

Vier keer passen voor de perfecte jurk

Bekijk de hele uitgave van woensdag 11 november 2009

Terdege | 180 Pagina's

PDF Bekijken