Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Kwark met warme abrikozensaus

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Kwark met warme abrikozensaus

3 minuten leestijd Arcering uitzetten

Een heerlijk en gezond toetje na een maaltijd met peulvruchten.

Ingrediënten (voor vijf personen):
● pot van 500 gram volle kwark - 150 gram gedroogde abrikozen
● 2 volle el geschaafde amandelen - beetje honing

Bereiding:
● Snijd de abrikozen in reepjes.
● Doe ze in een steelpannetje met water, zodat de abrikozen net onder staan.
● Breng ze aan de kook en laat ze 15 minuten zachtjes pruttelen. Zorg ervoor dat het water niet verdampt. Voeg zonodig meer water toe.
● Rooster intussen de geschaafde amandelen in een droge koekepan. Maar let op: het bruin worden kan erg snel gaan.
● Verdeel de kwark in schaaltjes en schep de gestoofde abrikozen met een beetje van het kookvocht over de kwark.
● Garneer met de geroosterde amandelen en een beetje honing.

Tip:
Roer eventueel wat ongeklopte slagroom door de kwark voor een nog vollere smaak.


Fruit met vitaminen en ijzer ’s

Winters en in het vroege voorjaar hoor je mensen nogal eens klagen over voorjaarsmoeheid. Het is juist in deze periode belangrijk dat voeding voldoende vitaminen en ijzer bevat. Eet daarom veel vers fruit. Hieronder staat vermeld welke fruitsoorten vitamine C bevatten en ijzer (per 100 gram) en ’s winters goed verkrijgbaar zijn.

Fruitsoort: vitamine C: IJzer: 

Avocado 10-24 mg 0,5-1,4 mg 

Banaan 10-24 mg 0-0,4 mg 

Carambola 25-50 mg 0,5-1,4 mg 

Citroen 25-50 mg 0-0,4 mg 

Cranberries 10-24 mg 0,5-1,4 mg 

Grapefruit 10-24 mg 0-0,4 mg 

Kiwi + gele kiwi 50 mg 0-0,4 mg 

Mandarijnen 25-50 mg 0-0,4 mg 

Mango 10-24 mg 0-0,4 mg 

Sharonvrucht 10-24 mg 0-0,4 mg 

Sinaasappel 25-50 mg 0-0,4 mg

Veel van dit fruit kan rauw worden gegeten maar ook in gerechten. Een paar suggesties: 

Avocado: pureren, vermengen met citroensap en coctailsaus. Serveren met dipgroenten of maïschips. 

Banaan: als broodbeleg of toetje. 

Carambola: in plakjes lekker fris in groente- fruitsalades. 

Citroen: sap vermengen met sinaasappelsap en serveren met ijsblokjes. 

Cranberries: voor compote de bessen circe 5 minuten met suiker koken, met de deksel op de pan. Bij wild, vlees, vis en bij een nagerecht. 

Grapefruit: halveren, vruchtvlees lossnijden en uitlepelen. 

Kiwi: op brood, in nagechten zoals ijs, vla en fruitsalade. 

Mandarijnen: gewoon lekker zo eten. 

Mango: in schijfjes gerold in plakje kipilet, in toetjes en milkshake. 

Sharonvrucht: harde vruchten eten als een appel, zachte vruchten halveren en uitlepelen of door pudding roeren. 

Sinaasappel: in een salade van reepjes venkel en walnoten. Sap in dressing met yoghurt en tuinkruiden, of mosterd en een beetje honing.


Schol bakken zoals vissers het doen

Was de panklare schol van binnen en van buiten onder de stromende koude kraan. Dep de school droog met keukenpapier. Wrijf de schol aan beide kanten in met zout en peper. 

Giet een laag zonnebloemolie in een grote koekepan. Niet kinderachtig zijn met de hoeveelheid. Doe er minstens anderhalve centimeter in, meer mag ook, want vis moet zwemmen! 

Verhit de olie op een hoge hittebron en leg, als de olie heet is (er moet net geen rook afkomen) de schol midden in de koekepan.

Keer de schol als hij gaar en bruin genoeg is en bak de andere kant ook gaar en krokant. Serveer een partje citroen of citroensap bij de gebakken schol. 

De schol wordt gegeten met ‘handen en tanden’, net als de vissers het doen!

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 20 januari 2010

Terdege | 116 Pagina's

Kwark met warme abrikozensaus

Bekijk de hele uitgave van woensdag 20 januari 2010

Terdege | 116 Pagina's